Martyn Joseph

Martyn Joseph: singer-songwriter uit Cardiff, Wales maakt muziek in de stijl van Billy Bragg, Luka Bloom, Bruce Cockburn. Juist omdat hij zich helemaal geeft op het podium is hij al door velen omschreven als de beste live muziek ervaring. Zijn liedjes komen recht uit het hart en vertellen over de onrechtvaardigheid en onwenselijkheden, maar hij kan ook prachtig zingen over de schoonheid en liefde voor de mooie dingen in het leven. Alleen gewapend met een akoestische gitaar en een diep doordrongen stem boeit de man van begin tot eind met vaak sociaal geëngageerde songs, maar ook doorspekt met de humor die eigen is aan zijn cultuur.


"I am applying for job as president of Martyn Joseph fan club. Wow. Stunning performance." Gretchen Peters

Sanctuary"Het sleutelwoord tot Martyn Joseph’s werk is compassie. Hij reist zoals iedere artiest voor zijn broodwinning en komt daarbij in de meest (on)mogelijke situaties – men klampt hem regelmatig aan – waarbij hij er de persoon niet naar is om de ogen te sluiten. Tijdens zijn laatste voorstelling die ik bijwoonde vertelde hij een aangrijpend verhaal over een vluchtelingenkamp welke hij had bezocht. “Het ging mijn voorstellingvermogen te boven” waren zijn woorden. Ik kan weliswaar niet veel doen is zijn stelling, maar niets doen was geen optie. Hij zag dat er mensen zijn die simpelweg niets bezitten, behalve de kleding die ze dragen. Hun situatie was zonder overdrijving schrijnend te noemen. Hij zingt over onrechtvaardigheden zoals onevenredige verdeling. Muziekliefhebbers die bekend zijn met het werk van Martyn Joseph vertel ik daarmee overigens niets nieuws. Hij kan niet anders dan iets doen met de informatie die hij absorbeert, al was het maar om een brede bewustwording te creër! en. Hij gebruik hiervoor zijn muziek, teksten en zamelt fondsen in via een organisatie die hij in het leven riep: Let Yourself Trust, Santuary is het 21ste album van de singer songwriter uit Wales. Hij werkt sinds jaren weer samen met Ben Wisch. De producer die hem indertijd terzijde stond met Being There (1992). De basis van Sanctuary werd opgenomen in de woning van Wisch. Wisch en Joseph wisten zich te omringen met een uitgelezen stel muzikanten. De kern bestond uit drummer Ben Whittman (bekend van o.m. Paul Simon en Rosanne Cash), gitarist Kevin Barry (Mary Chapin Carpenter en Ray Lamontagne) en bassist Zev Katz (James Brown en Bruce Springsteen). De fijnproevers weten wellicht Antje Duvekot als achtergrondvocaliste te ontwaren. Om woorden zit Martyn Joseph nooit verlegen. Gelukkig weet hij ze dusdanig zorgvuldig te rangschikken zodat hij je aandacht pakt, en weet vast te houden in zijn verhalende uiteenzettingen. Hij beoogt niet de wereld te verbeteren, maar begrijpt dat meer begrip en onderlinge verbroedering een stap in de goede richting zijn. Een sociaal hart laat zich niet afdwingen. De Welsh Sprin! gsteen laat zich andermaal van zijn beste kant zien, en heeft hernieuwd voor een prima album gezorgd! " (Rein van den Berg, Lucky Dice nieuwsbrief, november 2015)


Songs For The Coming Home

"Al zo’n 30 jaar zit hij in het vak maar heeft nog niets in kwaliteit ingeboet. Integendeel zelfs, met Songs For The Coming Home levert hij misschien wel zijn meest intense en persoonlijkste album af. Hij is in zijn leven vaak vergeleken met artiesten als Bruce Springsteen en Bruce Cockburn, maar is toch vooral zichzelf. Zeker op dit album dat je in een draaimolen van emoties en stemmingen meeneemt. In de dromerige ingetogen openingstrack Crossing The Line worden vragen gestelt over de huidige situatie waarin de hoofdpersoon (lees: “de wereld”) zich in bevind. In het werkelijk meesterlijke Beyond Us staat de menselijke levensstrijd centraal, want wat is wijsheid? Het blijft soms toch een gokje. In Let Yourself is het tijd voor “soul searching” en in Not A Good Time For God klinkt Martyn venijniger dan ooit. Hij kaart de mistanden aan, die in de wereld gebeuren, zoals het misbruik in de katholieke kerk, de oorlogen om religie en zelfs de recente strijd tussen de democraten en conservatieven in de VS. Martyn neemt geen blad voor de mond, over wat dan ook. Hij weet mooier en poëtischer en soms ook ontroerender dan ooit een aantal feiten onder woorden te brengen. Luister maar eens naar zijn lied Clara over een man die op bijzondere wijze van zelfmoord wordt behoed. Songs For The Coming Home is een magistraal mooi album dat prachtig is opgenomen en komt daardoor als een warme golf zo uit je speakers stromen. Hier en daar horen we subtiele begeleiding van trompet, pedal steel, cello, viool en piano, drums en bas van producer Mason Neely maar natuurlijk staan het fenomenale gitaarspel en zang van Martyn centraal op dit album. En ja…die stem, die je geruststelt en als een warme deken om je heen drapeert, dat is pas thuiskomen!" (Sandra Zuidema, Lucky Dice nieuwsbrief, november/december 2012)


(Selectieve) Discografie

Sanctuary

Songs For The Coming Home

Tires Rushing By in the Rain
Martyn Joseph

the Netherlands Tour

february 2017:


vrijdag 10 februari
Acoustic Alley
Den Haag

zaterdag 11 februari
Paradiso @ Tolhuistuin
Amsterdam

zondag 12 februari
Theater Dina
Dedemsvaart

woensdag 15 februari
Theater Heerenlogement
Beusichem

donderdag 16 februari
Mariënburgkapel
Nijmegen

vrijdag 17 februari
Xinix
Nieuwendijk

zaterdag 18 februari
Tivoli Vredenburg
Utrecht

zondag 19 februari
de Piek
Vlissingen

martynjoseph.com
facebook
twitter


“Britain`s best kept secret……a challenging songwriter and a compelling courageous live performer” MoJo 4*review

“One of acoustic music’s most original voices, and most forward looking of his generation of singer/songwriters” Q Magazine

“Songs of social commentary as much as love, with a rootsy sensibility” Time Out

“He is one of our most intelligent writers. He gets better and better like the finest of wines” Bob Harris, BBC Radio 2