24 maart 2018
Lucky Dice Music mailorder
 www.luckydice.nl

in deze editie:

* tips

* Live tips:

            Birds Of Chicago

            Dave McGraw & Mandy Fer
* tips

Chip Taylor - Fix Your Words


Weer een fraai album van meester songwriter als Chip.


Chip Taylor is het meest bekend als schrijver van twee songs die hem alleen al onsterfelijk hebben gemaakt. Hem op die twee songs alleen beoordelen, doe je de man zeer ernstig te kort mee want hij is zoveel meer als alleen de man die Wild Thing en Angel of the Morning schreef. Met de release van Fix Your Words, continueert hij zijn al immense oeuvre en creŽert hij weer een nieuwe collectie tijdloze klassiekers. In de herfst van zijn leven klinkt zijn stem doorleefd maar tevens zalvend als een vaderfiguur die haast fluister zingend je zijn levenswijsheden bijbrengt omlijst door prachtige muziek. De eerste muzikale sferen die er bij me opkwamen bij het beluisteren van dit album waren die van Van Morrison en dat is ook niet heel verwonderlijk want we horen hier oa. John Platania op gitaar en die speelde ook al vaak met Van The Man. Wat een apart concept is aan dit album is dat Chip het album min of meer in twee delen heeft ingedeeld die hij deel A en deel B noemt alsof we hier met een langspeelplaat te maken hebben. Deel A met als subtitel Fix Your Words bevat allemaal rustige ballades met bedachtzame overpeinzingen en deel B met als Subtitel When I Was A Kid zingt hij met weemoed en emotie over oude herinneringen van vroeger van toen hij en zijn broer (acteur John Voight) thuis in de keuken bij de Motorola radio zaten waar hij zijn, al vroege liefde voor treurige songs voedde. Al snel nadat hij When I was A Kid had geschreven kwam een nieuwe verdrietige gedachte bij hem op 5 minuten later was daarmee ook de prachtsong When he goes, he goes geschreven. Zo simpel gaat dat kennelijk bij een meester songwriter als Chip en zo werd dit fraaie album een feit. (Sandra Zuidema)

'Fix Your Words' is CD van de maand april !

Video: Chip Taylor "Angel of the Morning"
Courtney Marie Andrews Ė May Your Kindness Remain


May Your Kindness Remain doet niet onder voor Honest Life.


Het succes is Courtney Marie Andrews zeker niet aankomen waaien. Al sinds haar zestiende toert ze en speelde ze mee op ruim veertig albums van anderen. Haar doorbraakalbum Honest Life laat een volwassen vrouw horen, die zingt over ontheemding en isolement ten gevolge van het vaak onderweg zijn. Voor een groot deel werden die liedjes geschreven in BelgiŽ tijdens een verblijf van vier maanden daar. 2017 was weer een jaar als de vele voorgaande, negen maanden toeren in de Verenigde Staten, Canada, Europa, AustraliŽ en Nieuw-Zeeland. Haar intussen zevende album May Your Kindness Remain werd voornamelijk geschreven op tournee, in haar busje, hotels of in een huis van familie of vrienden. Deze keer zijn de liedjes niet zo geÔnspireerd door het leven onderweg, ze gaan meer over haar jeugd, de mensen die ze kende en kent en over haar familie. Het werd haar duidelijk, dat veel mensen met dezelfde problemen te maken krijgen. Voorafgaande aan het opnemen van het album luisterde ze veel naar soul en Little Feat en dat heeft duidelijk muzikale sporen nagelaten. De cd werd in acht dagen tijd opgenomen in een gehuurd huis in Los Angeles. Als producer werd de gepokt en gemazelde Mark Howard (Lucinda Williams, Bob Dylan, Emmylou Harris, Tom Waits) aangetrokken. Het fundament voor de liedjes wordt zoals altijd gelegd door haar vaste ritmetandem William Mapp (drums en percussie) en Alex Sabel (bas). In tegenstelling tot de voorganger is het repertoire deze keer meer elektrisch georiŽnteerd. Dat levert twee redelijk stevige nummers op, Two Cold Nights in Buffalo en Border. Opvallend is vooral de rol van het orgel bespeeld door Daniel Walker. De opener en titelsong laten duidelijke gospelinvloeden horen, die nog eens versterkt worden de geweldige achtergrondzang van gospelzangeres C.C. White. Een zangeres waar Courtney trouwens grote bewondering voor heeft. Net als op de voorganger hebben de teksten weer een grote meerwaarde. In de loop der jaren heeft ze op dat vlak de grootste progressie geboekt. Ze waagt zich zelfs aan sarcasme in het vrolijk klinkende Iíve Hurt Worse. Ze schreef het geÔnspireerd door een familielid, die de gewoonte heeft om iemand te kwetsen in een relatie. Maar eigenlijk is het volgens haar ďa love song I wrote for all the folks who canít help but fall in love with jerks.Ē. Muzikaal gezien zijn de songs redelijk gevarieerd, naast gospel vind je ook folk, pianoballades en country georiŽnteerde rock. May Your Kindness Remain doet wat mij betreft niet onder voor Honest Life. (Theo Volk)

Video: Courtney Marie Andrews - May Your Kindness Remain
Caleb Caudle Ė Crushed Coins


Minder Country-minded wellicht dan zijn voorganger Carolina Ghost,
maar een fikse portie pedal steel gaat hij niet uit de wegVoor mij begon het Caleb Caudle avontuur met het album Paint Another Layer On My Heart. Ik werd puur gepakt door vindingrijke romantisch getinte tekstregels. Ook op dit album tref je weer een aantal treffende songs aan die hem onderscheiden. Er vindt muzikaal overigens geen trendbreuk plaats, Mr. Caudle kabbelt lekker, doch veelzijdig, door op de eerder ingeslagen landelijke weg. Minder Country-minded wellicht dan zijn voorganger Carolina Ghost, maar een fikse portie pedal steel gaat hij niet uit de weg op Crushed Coins. Het zoete Love Thatís Wild wordt royaal overgoten met dit instrument, evenals Why You Oughta be Seen. Het zijn wat mij betreft niet de sterkste nummers van dit album. Dan kies ik eerder voor de opener van dit album Lost Without You, het daarop volgende NYC in the Rain of de titelsong. Niet iedere Country georiŽnteerde plaat of artiest omarm ik met beide armen, maar de voor mij bepalende criteria laten zich moeilijk concreet aangeven. Gewoon op gevoel. Tot mijn spijt durf ik te bekennen dat geen van Calebís meespelende kompanen een belletje doet rinkelen bij mij, maar dat zegt niets over de muzikale kwaliteiten van dit album. Crushed Coins laat vakkundig een geroutineerde bundel aan songs beluisteren. Caleb heeft zijn draai gevonden in zijn nieuw gekozen werkomgeving. Een paar jaar geleden hakte hij definitief de knoop door en verruilde zijn reguliere werkverband voor een onzeker bestaan als artiest. Het ging hem voor de wind. Muziek verkopen ging hem goed af, en ook de opkomst tijdens concerten stelde niet teleur. Hij reist nu door het hele land, is getrouwd en inspiratie komt ongegeneerd tot hem. Het resultaat van een tevreden artiest, echter met een kanttekening, want het kan zomaar voorbij zijn. Crushed Coins is volgens Caudle zelf: ďa dark and dreamy narrative about following the light at the end of the tunnel. I think the overall theme of the record is trying to find hope in a dark place. Itís about relying on the people and the things that you loveĒ (Rein van den Berg)

Video: Caleb Caudle - Lost Without You
3hattrio Ė Lord Of The Desert


Als een fata morgana in de woestijn.


In onze eerste nieuwsbrief van dit jaar maakte wel al melding van het bijzondere 3hattrio die van de zomer voor enkele shows naar Europa komen. Hun bijzondere combinatie van stijlen is ontsproten in de woestijn van Utah alwaar de heren elkaar hebben ontmoet en waar hun totaal verschillende muzikale sounds van banjo, gitaar, viool en contrabas als magische potion is samengesmolten in het hete woestijnzand. Ook op Lord Of The Desert horen we echo's van Aziatische steppes, Afrikaanse nomades, ijzingwekkende strijkers en meditatieve banjo met dromerige vocalen die in de gortdroge woestijn opdoemen als een fata morgana onder invloed van hallucinerende cactussen waarbij je denkt dat je bijna bij het strand zit tijdens een dreadlock holiday. (Sandra Zuidema)

"3hattrio staat voor bijzonder onderhoudende en tezelfdertijd toegankelijke
muziek die echt veraf staat van de wereld van pophits en charts en misschien
daarom ook net zoín straffe indruk maakt. Hier zijn immers rasmuzikanten aan
het werk die hun ambacht en talent volop tentoon spreiden. Aanbevelenswaardig
voor eenieder die van ťchte muziek houdt." Written In Music


"...haal dit album in huis, steek het in je afspeelapparaat en
dompel je onder in de magistrale sound van 3Hattrio.
You wonít regret it!" Keys And Chords


ďMet zijn weemoed viool roept het nummer Night Sky gedachten aan
Peter Broderick op, I am laat zich luisteren als een losseepolsvariant
van The Felice Brothers en het psychedelische War had van Pink Floyd
kunnen zijn als die in 1967 de afslag India had genomen, Respect.Ē
OOR


Video: 3hattrio - Dust Devil

Reverend Shawn Amos Ė Breaks It Down


Vanaf de bluesy opener Moved houdt Amos de luisteraar constant bij de les.


De muzikale genen kreeg hij mee van zijn ouders Wally "Famous" Amos en r&b nachtclubzangeres Shirlee May. Zijn moeder kampte overigens haar hele leven met psychische problemen en pleegde uiteindelijk zelfmoord in 2003. Shawn verwerkte die grote klap op zijn tweede album Thank You Shirl-ee May (A Love Story), waaraan onder anderen soulgigant Solomon Burke meewerkte en hij Dear Lord van Joseph Arthur vertolkt. Sinds zijn vierde album gebruikt hij de artiestennaam The Reverend Shawn Amos. The Reverend Shawn Amos Breaks It Down is inmiddels zijn zesde werkstuk. Het resultaat is een heerlijke mix van blues, soul, r&b en gospel geworden. Vanaf de bluesy opener Moved houdt Amos de luisteraar constant bij de les. De mondharmonica en gitaar triggeren je meteen. Naast eigen repertoire ook twee covers. Van Bowies The Jean Genie maakte hij een bluesnummer. Nog groter is de transformatie van de bloedmooie afsluiter, hier wordt Nick Lowes (Whatís So Funny Ďbout) Peace, Love, and Understanding omgetoverd van post-punk naar gospel. Vermeldenswaard is hier het orgelspel van veteraan Charles Hodges, die menigeen zal kennen van albums uitgebracht op Hi Records en die van Al Green in het bijzonder. Andere grote namen zijn de bekende drummer Steve Jordan, bassist Larry Taylor en drummer Steve Potts (Booker T. & the M.G.ís). Een keer heeft hij eigenlijk geen hulp van anderen nodig, namelijk in het op indrukwekkende wijze, bijna a capella gezongen Uncle Tomís Prayer. De teksten zijn volgens Amos ďA collection of songs that reflect the times we're living inĒ. Een aantal songs hebben een (positieve) boodschap, je noemt jezelf toch niet voor niets The Reverend, toch?! This Is Where I Live van William Bell, was zoín anderhalf jaar geleden het laatste album in dit genre wat me zo wist te beklijven. Amen! (Theo Volk)

Video: The Reverend Shawn Amos - (We've Got To) Come Together
Adam James Sorensen - Dust Cloud Refrain


Negen songs slechts, maar wel negen juweeltjes.


De hoes van het album Dust Cloud Refrain sluit perfect aan bij de sfeer die de songs van Adam James Sorensen oproept. Zwart-grijs tinten, desolaat. De auto die aan komt rijden lijkt mij een model van voor de tweede Wereld Oorlog te zijn, waarmee de tijdsfase, waarin de verhalen van Adam James Sorensen thuishoren, zich als vanzelf aanduidt. Het repertoire beoogt een traditionele Roots gevoel op te roepen die associaties met Woody Guthrieís muziek nastreeft, maar terloops ook de muziek van Bob Martin in herinnering brengt. Het omlijstende team dat Sorensen voorziet van ruggensteun zijn niet de minste, en subtiliteit is hierbij het sleutelwoord. Voor de puntgave productie staat Jamie Mefford garant. Hij is bekend van werkzaamheden voor Nathaniel Rateliff en Gregory Alan Isakov. Er wordt een warm traditioneel geheel gecreŽerd met behulp van bassist Byron Isaacs (o.m. Lumineers en Levon Helm), cellist Christopher Hoffman, violist Jeb Bows, pianist Matthew James Fullen en ons eigen Jan van Bijnen. Liefhebbers van de eerder genoemde Isakov zullen hun vingers bij Sorensens muziek spreekwoordelijk aflikken. Mooie verhalende teksten zoals in de uitnodiging om Jane Dudley te zien dansen. Ja, je wilt er daadwerkelijk bij aanwezig zijn. Muziek over stoomlocomotieven en onheilspellende wolken die samenpakken. Negen songs slechts, maar wel negen juweeltjes. (Rein van den Berg)

Video: Adam James Sorensen - "Boiling Over"
Sheesham & Lotus & 'Son - Clear The Table


Een absolute dijenkletser van een plaat!


De nieuwste en allerbeste cd van dit Canadese retronauts trio is een absolute dijenkletser van jewelste. Het rariteitenkabinet van Sheesham, Lotus & Son werd in Noord Amerika omschreven als "The Mississippi Sheiks meet H.G. Wells as curated by Dr. Seuss". Wat dat precies inhoud laat zich lastig omschrijven en moet je dus gewoon gaan luisteren. Wat zeker is dat hun aanstekelijke mix van historische Mississippi folkblues, Appalachian folk en brass en jugband achtige muziek op Clear the Table volledig tot bloei komt. Met een power trio van fiddle, banjo en sousafoon serveren ze een smakelijke kruisbestuiving van allerhande old-time music die ze diep in hun hart hebben. Maar ze spelen veel meer dan deze drie instrumenten. Zo is er een tripple harmonica versie van Raincrow Bill en werd de tradiotional Ida Red van uit 1865 opgenomen op een banjo uit die tijd. Stokoude tijden heerleven ook in traditionals als Darlin Cora en Dance All Night en songs van Jelly Roll Morton en o.a Uncle Dave Mason maar ook eigen songs als Down In Your Pockets (Stuff Called Money) klinken alsof het oude classics zijn. Ze zijn al enige jaren een graag geziene gast ook op Europese festivals en stelen er resoluut de show. De vreemde titel "Clear The Table" komt van een gedenkwaardige show nacht in Haarlem waar er kennelijk geen ruimte meer was op de vloer voor een dansje en de tafel werd leeg geveegd om het feest voort te kunnen zetten. Veeg gerust je tafel leeg want deze stuiterend verrukkelijke muziek zal spoedig je cd speler gaan domineren. (Sandra Zuidema)

Video: Sheesham & Lotus & 'Son - "Lazy John"


overige nieuwe/komende releases:

Darrell Scott
Live at the Station Inn

Ryley Walker
Deafman Glance

release datum: 18 meiKim Richey
Edgeland

release datum: 30 maartRy Cooder
Prodigal Son

release datum: 16 meiBirds Of Chicago
Love In Wartime

release datum: 04 mei

Ryan Bingham
Live

Luke Winslow-King
Blue Mesa

release datum: 16 meiGretchen Peters
Dancing With the Beast

release datum: 18 meiJohn Prine
Tree of Forgiveness

release datum: 17 aprilPharis and Jason Romero
Sweet Old Religion

release datum: 18 mei
* Live tips
Birds Of Chicago

Allison Russell is een uiterst charismatische frontvrouw. Ze kreeg al eerder bekendheid met de groep PoíGirl. Met haar partner JT Nero vormde ze enige jaren terug de groep Birds Of Chicago, die met een onweerstaanbare mix van rootspop, soul, folk, americana en zelfs een vleugje Caribische klanken een fanatieke fanbase heeft opgebouwd. Wat opvalt zijn de vocale harmonieŽn die prachtig mengen en iets magisch creŽren. Een beetje zoals Gram Parsons en Emmylou Harris ooit lieten horen, maar dan met meer soul. Hun songs zijn prachtig zomerse, maar soms ook zeer persoonlijke en aangrijpende liedjes die nog lang in je hoofd blijven hangen. In 2017 gingen ze met Luther Dickinson de studio in voor een nieuw album, dat begin mei uit zal komen.


vrijdag 20 april de Harmonie , Leeuwarden

zaterdag 21 april Paradiso , Amsterdam

zondag 22 april de Amer , Amen

maandag 23 april Tivoli Vredenburg , Utrecht

dinsdag 24 april de Oosterpoort , Groningen

woensdag 25 april Bird , Rotterdam

donderdag 26 april Theater de Lievekamp , Oss

zaterdag 28 april Razzmatazz , Oost-Souburg

zondag 29 april Grenswerk , Venlo

maandag 30 april Meneer Frits , Eindhoven

dinsdag 1 mei Blue Room Sessions , Den Bosch

vrijdag 4 mei Labadoux Festival , Ingelmunster (BelgiŽ)


YouTube Video:

Birds Of Chicago - Kinderspel

Birds Of Chicago - American FlowersDave McGraw & Mandy Fer

Wanneer je de perfecte samenzang van het Amerikaanse roots-duo Dave McGraw & Mandy Fer hoort, denk je dat ze al hun hele leven samen muziek maken. Toch zijn ze pas sinds 2010 bij elkaar. Na twee jaar van overal en nergens optreden brachten ze in 2012 hun debuutplaat Seed Of A Pine uit, in 2014 opgevolgd door Maritime. Voor hun jongste album Off-Grid Lo-Fi (2016) trok het natuurminnende tweetal naar een nauwelijks bewoond eiland aan de noordwestkust van de VS, waar ze werkten in een primitieve opnamestudio die volledig draait op zonne- en windenergie. Authentieker wordt het niet!


vrijdag 4 mei Konzertscheune , Itterbeck (Duitsland)

zondag 6 mei Museum Nic Jonk , Grootschermer

zondag 6 mei Wilhelm 13 , Oldenburg (Duitsland)

dinsdag 8 mei Blue Room Sessions , Den Bosch

woensdag 9 mei Walhalla , Rotterdam

donderdag 10 mei Tivoli Vredenburg , Utrecht

vrijdag 11 mei de Amer , Amen

zaterdag 12 mei Grenswerk @ Joriskerk , Venlo

zondag 13 mei Schaapskooi Fryske Gea , Bakkeveen

maandag 14 mei Crossroads , Bergen Op Zoom

woensdag 16 mei Live Stage Marnix , Ede


YouTube Video:

Dave McGraw Mandy Fer - Magnolia Trees

Dave McGraw Mandy Fer - Dark Dark Woods
Live tips:


tours:
(klik naam voor data)

Birds of Chicago

Dave McGraw & Mandy Fer

Festivals:
(klik naam festival voor meer info)

14 april Naked Song , Eindhoven :
o.a. Lisa Hannigan & The Colorist Orchestra, Tamino, Tom McRae,
Sam Lee, Chelou, Fil Bo Riva en Christof van der Ven
Sheesham & Lotus & 'Son


4,5,6 mei Labadoux Festival , Ingelmunster :
The Chieftains, Ozark Henry, Guido Belcanto, Admiral Freebee
Bart Peeters, Afro Celt Sound System, Yevgueni
Birds Of Chicago, Douglas Firs, Michelle Davidvoor meer LIVE tips: