30 april 2018
Lucky Dice Music mailorder
 www.luckydice.nl

in deze editie:

* tips

* Live tips:

            Dave McGraw & Mandy Fer
* tips

Pharis and Jason Romero - Sweet Old Religion
wordt 17 mei verwacht


Pure Magie! Must-Have voor liefhebbers van
Gillian Welch & David Rawlings en Mandolin Orange.Zo eens in de zoveel tijd hoor je iets waarvan je meteen denkt WOW! muziek die je meteen raakt, en waarvan je denkt: “hier klopt alles aan” en dit zet ik nog meteen 20x op. Jaren geleden tijdens een reis door Canada werden we getipt op de muziek van Pharis en Jason Romero. Kort daarvoor herinnerden we ons ook al dat die naam al eens was genoemd door wijlen Ad Van Meurs die er ook buitengewoon enthousiast over was. Onze interesse was dus geprikkeld en probeerde we er werk van te maken dat ze ook eens hier zouden komen. Dat duurde allemaal wat langer dan we hadden gehoopt, want door het noodlot legde een brand hun hele hebben en houden in de as. Dat zorgde ervoor dat alle ambities en plannen voor een Europese trip even ‘on hold’ gingen. Eerst moest er gezorgd worden voor een nieuw huis met een nieuwe werkplaats. Naast dat het duo prachtige muziek maakt is Jason Romero in Noord Amerika namelijk ook bekend als een echte ambachtelijke banjo bouwer. Een zeer geliefde ook want wie een banjo van zijn hand wil moet wel rekening houden met een wachttijd van een jaartje of 2. Voor wie nog nooit van dit echtpaar uit in Horsefly, BC heeft gehoord, je moet het muzikaal zoeken in de hoek van Gillian Welch & David Rawlings en Mandoline Orange. De songs zijn prachtig, puur en ogenschijnlijk simpel wellicht, maar met zo'n perfectie uitgevoerd, zowel muzikaal als de samenzang dat er sprake is van PURE MAGIE! Als voorproefje op volgend jaar dat ze eindelijk naar Nederland zullen komen, hebben ze nu alvast een hagelnieuw album en deze opvolger van hun uit 2015 laatste album A Wanderer I'll Stay overtreft zelfs zijn meesterlijke voorganger. Zeg dus niet dat we je niet gewaarschuwd hebben, want Sweet Old Religion is werkelijk wonderschoon. (Sandra Zuidema)

'Sweet Old Religion' is CD van de maand mei !

Video: Sweet Old Religion by Pharis and Jason Romero
Mary Chapin Carpenter – Sometimes Just the Sky


Mary Chapin Carpenter toont zich van haar meest sensitieve kant.


Terugkijken, wie doet dat nu niet op gepaste tijden. Mary Chapin Carpenter grijpt terug op haar achterliggende oeuvre met haar nieuwe album Sometimes Just the Sky. Gepast begint ze met Heroes and Heroines van haar debuutplaat, Hometown Girl uit 1987. Helden en heldinnen, inspiratiebronnen, naarmate je ouder worden ze minder relevant. In mijn (denkbeeldig) overzicht van zangeressen die ik hoog heb zitten, scoort Mevrouw Carpenter hoog. Vooral de latere cd’s van Mary Chapin Carpenter spreken tot de verbeelding. De nummers zijn allemaal opnieuw opgenomen, live ingespeeld, in de Real World studio’s van Peter Gabriel. In de meeste gevallen zitten verscheidene jaren tussen de nieuwe en de originele opnames. Mary Chapin Carpenter heeft de keuze van de songs gevoelsmatig samengesteld, zodat evengoed een coherent geheel is ontstaan. Geen “Greatest Hits”, maar eerder songs waarmee ze een langdurige affiniteit heeft. Alleen de titeltrack is volstrekt nieuw, geïnspireerd op een interview met Patti Smith. Mary Chapin Carpenter toont zich van haar meest sensitieve kant. Fijnzinnig gemusiceerd, subtiel toegepaste percussie, gitaar en viool, zodat meer aandacht overblijft voor de teksten, die daardoor aan zeggingskracht winnen. (Rein van den Berg)

Video: Mary Chapin Carpenter - Heroes and Heroines
Birds Of Chicago – Love In Wartime


De hemelse samenzang en absolute passie en overgave is onmiskenbaar.


Net als de Birds hun tour in Nederland afronden , of zal ik zeggen "zegetocht" , verschijnt hun nieuwe album. De timing van het album had iets beter gekund, maar desondanks dat: de Birds kwamen, zagen en overwonnen elke zaal zonder enige moeite met hun prachtige nieuwe songs. Love In Wartime klinkt voller, soulvoller dan ooit. Hun sound is absoluut geëvolueerd en volwassen geworden, misschien wel iets meer richting pop, maar er zijn nog genoeg roots en karakteristieke Birds of Chicago invloeden gebleven van o.a. banjo en de klarinet. Wat natuurlijk de kracht is van dit gezelschap is de hemelse samenzang en de absolute passie en overgave waarmee ze alles brengen, die raakt je onmiskenbaar tot op het bot. Verder valt op dit album vrijwel alles op zijn plaats, de nieuwe drummer Nick Chambers die ook achtergrondvocalen doet is een absolute schot in de roos. De titeltrack geeft eigenlijk meteen een beetje de toon aan van het hele album. Het is muziek die je hoop geeft in tijden van ellende en vouwt zich als een warme deken om je heen. Ook het nummer Try heeft een soortgelijke thematiek en geeft je hoop en een schouder eronder om de draad weer op te pakken als je effe knijp zit, en denkt dat het niets meer gaat worden. In het hoesje staan ook fijn alle teksten gedrukt. Love In Wartime is een uiterst effectief liefdevol medicijn voor deze duistere tijden. (Sandra Zuidema)

Video: Super Lover by Birds of Chicago
V/A – Johnny Cash: Forever Words


De woorden van Johnny Cash tot leven gebracht door een keur aan topmusici.


John Carter Cash en Steve Berkowitz zijn door alle kladblokjes met poëzie gegaan van de Late Great Johnny Cash en vonden daar een schatkist aan gedichten en songs die het verdiende om verder te leven en dus doken ze de studio in met een keur aan musici die de songs tot leven hebben gebracht. Zo horen we Alison Krauss, Chris Cornell, Willie Nelson, Kris Kristofferson, Elvis Costello, John Mellencamp en Roseanne Cash schitteren in de woorden van de legende Johnny Cash. Een bijzonder eerbetoon! (Sandra Zuidema)

Video: Forever / To June This Morning
Matthews Southern Comfort - Like a Radio


Matthews zang is nog minstens zo zuiver als uit zijn beginperiode.


De tijd is een stoomwals die nooit pauzeert. Matthews’ Southern Comfort is de titel uit de vroegste periode van Iain Matthews’ solocarrière. Een album dat bijna 50 jaar geleden verscheen. De naam Southern Comfort had hij geleend van een gelijknamige song van het Canadese duo Ian and Sylvia Tyson. Matthews’ loopbaan heeft een gevarieerd parcours afgelegd. Vond hij in het begin zijn inspiratie in de Folk georiënteerde hoek, hij wentelde zich tactisch om in de stijlvorm die in die periode pop heette, en coverde onder meer songs van tijdgenoten als Joni Mitchell en Jackson, maar schreef ook zelf nummers. Tegenwoordig gaat zijn uitvoerende stijl wellicht eerder verscholen onder de eigentijdse benaming die wij Americana genoemd hebben. Hij bedient zich van Britse invloeden, bracht een lange periode door in Amerika, en de laatste jaren houdt hij residentie in het zuiden van ons land. De tijd remt wellicht niet af, maar Matthews zang is nog minstens zo zuiver als uit zijn beginperiode. In zijn laatste project omringde Iain zich met de crème de la crème van Nederlandse bodem. Eric de Vries, Bart de Win en Bart Jan Baartmans staan hem op dit album terzijde. Niet alleen als muzikant, maar op momenten ook als songschrijver. Centraal staat echter de rechtgeaarde Brit. Qua stijl vinden geen grote verrassingen plaats. De nummers hebben overwegend de hand van Iain Matthews, maar ook vind je covers van Carole King en James Taylor. Als één van de fijnste songs laat zich beluisteren de samen met Michael Fracasso geschreven Right As Rain. Mooie kleingehouden muzikaal werkstukje, waarin Bart’s sierlijke pianospel het nummer doet stijgen. Genieten! Ook het samen met Bart Jan uitgevoerde A Heartless Night doet vervolgen tijden herinneren. De wereld draait door, en stopt enkel op momenten van gelukzaligheid. Onthoud dat. (Rein van den Berg)

Video: Matthews Southern Comfort - Crystals On The Glass
Kim Richey – Edgeland


All-Star cast rondom Nashville routinier schittert op Edgeland.


Kim Richey is een dame die we al heel wat jaartjes volgen, ooit lang geleden zagen we haar eens in Nashville in het prachtige Ryman Auditorium een liedje spelen met Trisha Yearwood voor wie ze in die tijd veel songs schreef. Hoewel ze zelf nooit helemaal met haar eigen songs is doorgebroken is het vrijwel zeker dat je wel eens een van haar liedjes hebt gehoord want ze werkte al samen met heel wat grote artiesten uit de Nashville scene, Radney Foster, Jim Lauderdale, Mary Chapin Carpenter, Jason Isbell, Gretchen Peters, Rodney Crowell, Ryan Adams om maar eens een paar te noemen. Voor haar nieuwe schijf werkte ze met een heel scala aan verschillende muzikanten. Onder leiding van producer Brad Jones (Over The Rhine, Hayes Carll) speelde ze op dit album met o.a Patty Griffin's rechterhand Doug Lancio, Chuck Prophet, Robyn Hitchcock, Pat McLaughlin. Behalve dat ze omringt is door een zeer kundige band zijn haar songs ook uitstekend en beklijven. Prachtig en verdrietig tegelijk is het liedje Dear John over een man die weigert de afscheidsbrief van een vertrokken geliefde te lezen en doet alsof het nooit is gebeurd. Maar ook staan er op Edgeland een aantal prachtige duetten met o.a Mando Sanz en Pat McLaughlin waarin de nog altijd zeer aangename intense, heldere en warme stem van Richey centraal staat. (Sandra Zuidema)

Video: Kim Richey - "Pin A Rose"

The Wood Brothers – One Drop Truth


De Wood broertjes op hun meest groovy album.


Broers die samen zingen hebben altijd iets speciaals, want hun stemmen vouwen vaak op een organische manier fraai tezamen. Ook bij de Wood Brothers werkt dat op een zelfde magische manier als bij bijvoorbeeld The Avett Brothers of langer geleden bij The Kinks of The Allman Brothers. Op One Drop Truth grooven ze een lekker potje funky, blues, soulvolle roots muziek bij elkaar met heerlijk golvend orgeltje dat overal doorheen walst als een kruidige gumbo. Grooves zoals je die bijvoorbeeld vroeger hoorde in bands als The Band, Little Feat, daar zijn we niet vies van. Achter de knoppen zit Trina Shoemaker de zeer bekwame Amerikaanse engineer, de enige vrouwelijke overigens die een Grammy op haar schoorsteenmantel heeft staan voor haar verdiensten als audioengineer. One Drop Truth is hun meest soulvolle album tot nu toe en daar past de Stevie Wonder cover Sparklin Wine natuurlijk ook fraai tussen. (Sandra Zuidema)

Video: The Wood Brothers - "River Takes the Town"

Michael McDermott – Out From Under


Out from Under barst uit zijn voegen
van vlotte ritmes en uptempo gedragen songs.Michael McDermott is de weg kwijt geweest, maar heeft hem hervonden. Zoals wel vaker bij ontspoorde mannen heeft een vrouwelijke hand hem de juiste richting gewezen, en de o zo wenselijke structuur aangebracht. Op Out From Under wordt dit thema, deze voormalige foute levenswandel, andermaal belicht, en hij heeft (kort door de bocht!) zijn plezier in musiceren, hoorbaar, teruggevonden. Out from Under barst uit zijn voegen van vlotte ritmes en uptempo gedragen songs. Hij is dankbaar voor zijn “nieuwe” bestaan en wuift alle lof hiervoor richting zijn vrouw (Heather) en hun jonge dochter, Rain. Hij is gewoonweg blij dat hij wederom plezier beleeft aan zijn werk, zijn leven, en zich ouderwets trots voelt over dat wat hij artistiek gezien maakt. Het is niet alleen dat hij een voldaan gevoel heeft over de nummers die hij schreef, ook de optredens geven hem nieuwe energie. Het begin van zijn carrière verliep voortvarend, achteraf bekeken wellicht iets te gemakkelijk allemaal. 620 W. Surf, zijn debuut uit 1991, was een veelbelovend begin. Vergelijkingen met grote artiesten als Springsteen verschenen bij herhaling, en deze jonge beginnende artiest ging geleidelijk naast zijn schoenen lopen. Willow Springs, zijn voorlaatste, uit 2016, was een aanloop naar zijn hervonden vorm, terwijl McDermott’s zelfvertrouwen op Out From Under blakend valt te noemen. Dit album is enorm gevarieerd, en biedt voor iedereen wat, er is zelfs ruimte voor wat Doo-Wop. Er wordt melodieus gerockt. Er is ruimte voor een puike love song, in de vorm van Celtic Sea. Je vindt Americana getint materiaal, en ook Blues invloeden ga je ontdekken. Iedere ochtend loop ik langs een viszaak. De jonge eigenaar is voor zevenen aan het werk, en wanneer ik ’s avonds weer langskom is hij nog steeds bezig, maar nu met opruimen. Plezier aan je werk beleven is geweldig, en dat laat McDermott hier horen. Van begin tot eind. Een genot om naar te luisteren. (Rein van den Berg)

Video: Michael McDermott " Out From Under"
John Prine – Tree Of Forgiveness


Subliem nieuw album dat voelt als een oude vertrouwde vriend.


71 jaren rijp is de oude held John Prine hij begint zo langzamerhand één van de laatst overgebleven Mohikanen te worden van de grote songwriters. Cash, Clark en Van Zandt zijn immers al enige tijd aan gene zijde. Die drie collega's zijn ook precies het gene waar je ook echo's van hoort in Tree Of Forgiveness (For A Weary World). Natuurlijk klinkt het ook onmiskenbaar als een nieuw John Prine album en nog altijd van hoge kwaliteit ondanks dat de stem steeds meer doorleefde kraak heeft gekregen. Maar het past erg goed en voelt comfortabel als die oude spijkerbroek die heel versleten is maar nog heerlijk zit of als een oude keukentafel waar alle slijtplekken, krassen en kringen alle oude herinneringen weer naar boven brengen terwijl je je ellebogen er weer eens mijmerend in plant dat is precies wat Tree Of Forgiveness bij mij teweegbrengt. We horen echo’s van een classic als Waiting Round To Die in Caravan Of Fools en Pancho en Lefty wandelen ook nog even door Lonesome Friends Of Science en in No Ordinairy Blue hoor ik ook de Wildflowers van Tom Petty er nog even heen waaien, het is allemaal weer prachtig en raak geschreven maar ook de melancholie, de toon en sfeer in de songs voelt als een oude vertrouwde vriend die je van haver tot gort kent en je altijd weer een fijn geborgen gevoel kan geven. (Sandra Zuidema)

Video: John Prine - Caravan of Fools

Charley Crockett – Lonesome as a Shadow


Er is Jazz, Blues, Cajun, Honky-Tonk, Country, Gospel.
Hij plakt de stijlen eigenzinnig aan elkaar.Een onderwerp zoals de titel van dit album biedt voldoende stof om een thema als eenzaamheid uit te werken. Lonesome as a Shadow is een korte plaat, klokt amper meer dan 30 minuten in totaal, maar het laat beluisteren waar Crockett zijn inspiratie vond. Hij groeide op in het zuidelijke Texas, San Benito, de plaats waar Freddy Fender vandaan komt. Charley groeide op als enig kind, zonder vader. Hij pakte op jeugdige leeftijd zijn zelfgekozen vrijheid. Kwam relatief vroeg in aanraking met het leven op straat door te liften en mee te reizen op treinen. Hij beperkte zich niet tot De Verenigde Staten, maar leefde een jaar in Parijs, ging naar Spanje, maar pakte ook Noord Afrika mee. Een avontuurlijk persoon. Dit album is, wanneer ik goed geteld heb, zijn vierde plaat. De muziek van Crockett is een wilde mix aan zuidelijke smaken. Er is Jazz, Blues, Cajun, Honky-Tonk, Country, Gospel. Hij plakt de stijlen eigenzinnig aan elkaar. Ja, de link naar Hank Williams kun je maken, maar anderzijds ik hoor ook Fats Domino. Lonesome as a Shadow is mijn kennismaking met Charley Crokett’s vrijgevochten stijl. 12 songs slechts die allen net iets meer dan 2 minuten lang zijn. Uitsluitend zelfgeschreven nummers, opgenomen te Memphis in de legendarische studio’s van Sam Phillips. (Rein van den Berg)

Video: Charley Crockett - Lil' Girls Name
Gretchen Peters - Dancing With The Beast
wordt rond 18 mei verwacht


Het is slechts een handje vol artiesten gegund
om keer op keer zo uitzonderlijk te presteren.Toen de aankondiging kwam voor een nieuw album van Gretchen Peters werd ik niet meteen enthousiast. Om een tweeledige, wellicht enigszins tegenstrijdige reden. Ten eerste, ze kan behoorlijke trieste, bijna deprimerende, nummers schrijven, en ten tweede, haar beide vorige albums, Blackbirds, en het ultiem bewierookte Hello Cruel World zijn van een dusdanige klasse dat ik bang was dat ze niet aan de verwachtingen zou gaan voldoen. Gewoonweg ongezond om telkens het onderste uit je creatieve zenuwstelsel te moeten trekken. Het is slechts een handje vol artiesten gegund om keer op keer zo uitzonderlijk te presteren. Het is allerminst uitzonderlijk dat artiesten na een creatieve boost afvlakken. Na mijn aanvankelijke huivering, vele luisterbeurten verder, inclusief een fiks aantal droevige nummers te hebben geabsorbeerd is mijn oordeel echter weinig twijfelend, Gretchen Peters heeft wederom een dijk van een album gemaakt. Zeg maar gerust, een topplaat! Arguing with Ghosts opent het album enigszins zwaarmoedig. Een album met opstartproblemen, lijkt het, want het nummer wat daarop volgt, Wichita zorgt voor broodnodige lucht, waarbij vooral de instrumentatie zich verrassend opgeruimd laat aanhoren. The Boy from Rye is ingetogen en warmbloedig. De toon voor Gretchens finest hour lijkt gezet, want daarna lijkt de kwaliteit van de songs bijna uitsluitend toe te nemen. Een bescheiden hyperbool mijnerzijds, maar zo voelt het aan. Het is alsof ze een statement willen maken, want wanneer Gretchen en haar band eenmaal op koers liggen, lijken ze welhaast niet meer te stoppen. Disappearing Act heeft een lekkere Swampy Groove! Denkbeeldig fantaseren we dat Lowlands een ode is aan de gastvrijheid van ons land. Love That Makes a Cup of Tea sluit een album af wat allerminst teleurstelt. Gretchen overtreft met Dancing with the Beast mijn stoutste verwachting. Het is niets anders dan wederom een zeer sterk album. (Rein van den Berg)

Video: Gretchen Peters - "Disappearing Act"


overige nieuwe/komende releases:

PP Arnold
the Turning Tide

Beth Nielsen Chapman
Hearts of Glass

Luke Winslow-King
Blue Mesa

release datum: 16 meiRy Cooder
Prodigal Son

release datum: 16 mei

Wade Bowen
Solid Ground

Neil Young
Paradox

Grant Peeples
Settling Scores Vol. II

Steve Young
To Satisfy You


* Live tips
Dave McGraw & Mandy Fer
+ Andrew Lauher (drums) & Tom Lord (bas)

Wanneer je de perfecte samenzang van het Amerikaanse roots-duo Dave McGraw & Mandy Fer hoort, denk je dat ze al hun hele leven samen muziek maken. Toch zijn ze pas sinds 2010 bij elkaar. Na twee jaar van overal en nergens optreden brachten ze in 2012 hun debuutplaat Seed Of A Pine uit, in 2014 opgevolgd door Maritime. Voor hun jongste album Off-Grid Lo-Fi (2016) trok het natuurminnende tweetal naar een nauwelijks bewoond eiland aan de noordwestkust van de VS, waar ze werkten in een primitieve opnamestudio die volledig draait op zonne- en windenergie. Authentieker wordt het niet!


vrijdag 4 mei Konzertscheune , Itterbeck (Duitsland)

zondag 6 mei Museum Nic Jonk , Grootschermer

maandag 7 mei Wilhelm 13 , Oldenburg (Duitsland)

dinsdag 8 mei Blue Room Sessions , Den Bosch

woensdag 9 mei Walhalla , Rotterdam

donderdag 10 mei Tivoli Vredenburg , Utrecht

vrijdag 11 mei de Amer , Amen

zaterdag 12 mei Grenswerk @ Joriskerk , Venlo

zondag 13 mei Schaapskooi Fryske Gea , Bakkeveen

maandag 14 mei Crossroads , Bergen Op Zoom

woensdag 16 mei Live Stage Marnix , Ede


YouTube Video:

Dave McGraw & Mandy Fer - Comin' Down

Dave McGraw & Mandy Fer - Dark Dark Woods
Live tips:


tours:
(klik naam voor data)

Dave McGraw & Mandy Fer

3HatTrio

Sheesham & Lotus & 'Son

Dan Baird & Homemade Sin

Boris McCutcheon

Chris Pureka

Jim Keaveny & band

Amanda Anne Platt & band

Festivals:
(klik naam festival voor meer info)

4,5,6 mei Labadoux Festival , Ingelmunster :
The Chieftains, Ozark Henry, Guido Belcanto, Admiral Freebee
Bart Peeters, Afro Celt Sound System, Yevgueni
Birds Of Chicago, Douglas Firs, Michelle David


25+26 augustusTerug Naar Tiengemeten , Tiengemeten :
o.a. Sven Hammond, Clean Pete, Paul de Munnik
Sheesham & Lotus & 'Son, Soulsville, Bazzookasvoor meer LIVE tips: