31 januari 2018
Lucky Dice Music mailorder
 www.luckydice.nl

in deze editie:

* tips

* Live tips:

            Dayna Kurtz

            Rod Picott

            Roger Roger
* tips

Mary Gauthier - Rifles and Rosary Beads


Zeer aangrijpende verhalen van oorlogs veteranen.


Toen Mary Gauthier voor het eerst aan de deur kwam klopte met haar liedjes sloegen die in Nederland in als een bom. Het waren songs recht uit het hart over zeer persoonlijke thema's zoals alcoholisme, het katholieke weeshuis waar ze als baby werd gedropped, homosexualiteit en allerlei andere zaken die een grote indruk hebben gemaakt op haar leven. In dit soort persoonlijke verhalen is ze op haar best.

Op haar nieuwe album verteld ze weer heel erg persoonlijke verhalen in haar liedjes alleen zijn het nu de verhalen van soldaten die terug keerden van het front of de verhalen van hun partners wanneer ze niet terug keerden, hetzij fysiek dan wel geestelijk. Enkele jaren terug sloot Mary zich aan bij de organisatie "Songwriting With Soldiers" die zich inzetten om veteranen geestelijke bijstand te bieden en een uitlaatklep te geven om hun ervaringen uit te spreken en te proberen te verwerken. Uit die sessies ontstonden de elf songs op dit album die Mary samen met hen schreef.

Het eerste nummer ‘Soldiering On’ is gelijk een prijsnummer, het begint als een klein liedje maar gaandeweg wanneer het verhaal wordt verteld zwelt de muziek aan als artillerie vuur en overdonderd de heftigheid van alle gevoelens die de soldaat de rest van zijn leven met zich mee moet dragen. Je kunt de soldaat wel uit de oorlog weg halen, maar de oorlog niet uit de soldaat. Dat is ook waar de song ‘The War After the War’ over verteld, voor deze song werkte Mary samen met Beth Nielsen Chapman en partners van soldaten. Ook de schuldgevoelens van soldaat Josh Geartz die zijn maatje niet kon redden aan het front worden bijzonder verwoord in ‘Still On The Ride’. Alle andere songs op dit album zijn bijzonder raak en bieden, als je je ogen sluit een visueel beeld bij de liedjes en zijn bijzonder aangrijpend. (Sandra Zuidema)

'Rifles and Rosary Beads' is CD van de maand februari !

Video: Mary Gauthier - "Soldiering On"
V/A - Strange Angels: In Flight with Elmore James


Prachtige uitvoeringen in een kleurrijk Zuidelijk jasje.


Dit album is een eerbetoon aan Elmore James, Koning van de Slide gitaar, getiteld Strange Angels. Het schijnt dat Elmore een zeer bescheiden en verlegen muzikant was. Wanneer hij in de veronderstelling was dat de microfoons uitstonden was hij op zijn best. Hij wordt ook wel de grondlegger genoemd van de latere Rock “n Roll. Rauwe slide vergezeld van soulvolle zang, was zijn handelsmerk. Zijn werk wordt op dit album liefdevol uitgevoerd door een verscheidenheid aan, overwegend blanke, artiesten. Warren Hayes, Rodney Crowell, Tom Jones, Keb Mo’ en Jamey Johnson om eens een paar te noemen. In Flight with Elmore James doet je beseffen dat je donkere dagen moet wegduwen, en dat je het leven mag koesteren, met alle zoete en zoute momenten, zolang je kunt. Prachtige uitvoeringen in een kleurrijk Zuidelijk jasje. Naast al de overbekende artiesten is ook ruimte voor de zuivere zang van ene Addi McDaniel in een weergaloze Dark and Dreary. Bekend, onbekend, kleurtje, of niet, wat maakt het uit, het gaat om de muziek, het gaat over ons, over het leven. (Rein van den Berg)

Video: Rodney Crowell "Shake Your Money Maker".
Richmond Fontaine – Don't Skip Out On Me
wordt circa 02 februari verwacht


Soundtrack bij zijn nieuwe boek "Laat Me Niet Vallen".


Je ziet het steeds vaker singer-songwriters die ook boeken schrijven. Waarom ook niet, een goed liedje is ten slotte ook een short story en short stories schrijven kan Willy Vlautin, frontman van Richmond Fontaine als de beste. Don't Skip Out On Me is ook niet zijn eerste boek, hij schreef er al diverse maar deze nieuwe werd zojuist ook tot boek van de maand gekroond bij DWDD. Don't Skip Out On Me de cd is de soundtrack horende bij dit boek en tevens de laatste cd die hij opnam als Richmond Fontaine. Onlangs werd deze band ontbonden en de leden gaan inmiddels hun eigen weg. De songs hebben een beetje een Ennio Morricone, Once Upon a Time in the West feel wat ook klopt want het merendeel van het boek speelt zich af op een ranch in Nevada en verhaalt over een jongetje dat daar opgroeit nadat hij door zijn natuurlijke ouders in de steek is gelaten.

Het hele verhaal krijgt op de cd een mooie instrumentale omlijsting die gepaard gaat met heerlijke melancholische muziek doorspekt met huilende pedalsteel gitaren en de sfeer van het oude westen ademt. Natuurlijk komen uiteindelijk ook de Mexicaanse invloeden in de muziek naar boven. Kortom heerlijke sfeervolle achtergrondmuziek waarbij je lekker ook nog andere dingen kunt doen, koken, stofzuigen, al dromend wegdommelen of natuurlijk opzetten terwijl je het bijbehorende boek leest maar dat laten we verder aan jou;-) (Sandra Zuidema)

Video: Richmond Fontaine - Don't Skip Out On Me


Willy Vlautin Live:

09 februari TivoliVredenburg, Utrecht

3hattrio – Lord Of The Desert
wordt circa 23 februari verwacht


Als een fata morgana in de woestijn.


In onze eerste nieuwsbrief van dit jaar maakte wel al melding van het bijzondere 3hattrio die van de zomer voor enkele shows naar Europa komen. Hun bijzondere combinatie van stijlen is ontsproten in de woestijn van Utah alwaar de heren elkaar hebben ontmoet en waar hun totaal verschillende muzikale sounds van banjo, gitaar, viool en contrabas als magische potion is samengesmolten in het hete woestijnzand. Ook op Lord Of The Desert horen we echo's van Aziatische steppes, Afrikaanse nomades, ijzingwekkende strijkers en meditatieve banjo met dromerige vocalen die in de gortdroge woestijn opdoemen als een fata morgana onder invloed van hallucinerende cactussen waarbij je denkt dat je bijna bij het strand zit tijdens een dreadlock holiday. (Sandra Zuidema)

Video: 3hattrio - Dust Devil

John Oates – Arkansas


Mooie Rootsplaat.


De keur aan artiesten die meedoen aan dit album is niets anders dan indrukwekkend. Dat alleen al is gegronde reden om Arkansas serieus te gaan beluisteren. The Good Road Band bestaat uit bassist Steve MacKey, cellist Nat Smith, niemand minder dan de legendarische Sam Bush op mandoline. Gitarist Guthrie Trapp heeft een aanzienlijke inbreng, evenals Josh Day, die zijn jarenlange ervaring als percussionist laat gelden. Geen verkeerd initiatief om deze heren bij elkaar te brengen lijkt me! Aanvankelijk startte dit project als een ode aan John Oates’ idool Mississippi John Hurt, maar, o zo herkenbaar, van het ene kwam het andere en de eerste opnamesessies te Nashville kregen een vervolg. John Oates wordt in april van dit jaar zeventig. Alsof de tijd geen excuus had zich elders te verpozen, zo vliegen de jaren voorbij. Het megatalent van deze succesvolle liedjesschrijver vond zijn weg richting de Americana. Op de vraag hoe of hij Arkansas zelf zou omschrijven zei John het volgende “It’s Dixieland dipped in Bluegrass and salted with Delta Blues.” Het album kent een paar door John Oates geschreven nummers, maar voor het merendeel zal je traditionals aantreffen. Zeker wanneer ik de door John Hurt geschreven songs daar gemakshalve bij tel. Verschillende prachtige nummers op dit album, zoals het romantische, aan Cole Porter doen denkende, Miss the Mississippi and You van William Heagney. Arkansas als geheel wijkt enorm af van wat Oates deed in zijn beginperiode, echter de kwaliteit is onverminderd sterk gebleven. Dit is pure Rootsmuziek. Denk aan die machtige rivier de Mississippi, plaats daar denkbeeldig wijd gestrekte katoenvelden bij, en wanneer vervolgens Stack O lee voorbij komt dan waan je jezelf in Zuidelijk Amerika. Mooie Rootsplaat. (Rein van den Berg)

Video: "Miss The Mississippi And You" John Oates
Dayna Kurtz – Here volume 2


Bloedstollend mooie live registratie.


Afgelopen jaar bracht singer-songwriter Dayna Kurtz een eerste deel van een nieuwe serie live albums uit dat werd opgenomen tijdens haar uitgebreide tour door Nederland 2 jaar geleden. Nederland is ten slotte het land waar Dayna's carrière als eerste gestalte kreeg en in de liner notes wordt Nederland daar dan ook uitgebreid voor bedankt. Op dit 2e deel Here Vol 2 presenteert ze weer drie intense kwartieren prachtsongs verdeeld over 8 uitgesponnen intense live tracks. De songs zijn afkomstig uit diverse periodes van haar carrière. Onder andere koos ze van haar laatste studioalbum "Rise And Fall" de meeslepende en soulvolle tracks "It's How You Hold Me" en het meest liefdevolle breakup liedje ooit: "You're Not What I Need". Van oudere albums koos ze o.a. haar "droom" liedje "Venezuela", "Monroe", "Somebody leave The Light On" en "Another Black Feather" en de covers Reconsider Me (Margret Lewis/Mira Smith) en Tom Waits en Kathleen Brennan's Talking At The Same Time . De opnames werden kraakhelder opgenomen door meester engineer Randy Crafton en komen daardoor ook over alsof ze naast je in de kamer staat te zingen, werkelijk elk subtiel nootje op gitaar, mandoline van haar vaste gitarist Robert Maché (Continental Drifters) is perfect te horen net als Dayna's bloedstollend mooie stem. (Sandra Zuidema)

Video: Dayna Kurtz - It's How You Hold Me (live @ Bimhuis Amsterdam)
Shovels & Rope – Busted Jukebox Volume 2


Plezier en spontaniteit komen ruim aan bod.


Shovels and Rope, het musicerende duo Cary Ann Hearst en Michael Trent, laten er geen gras over groeien. 2 jaar na het onvolprezen Volume 1 ligt Busted Jukebox Volume 2 in de schappen. Andermaal denderen ze verder op de ingeslagen weg. Never change a winning team, moeten ze gedacht hebben, want het beproefde concept bleef onveranderd. Volgens insiders hebben ze hun hart laten spreken bij het vinden van geschikte nummers, althans wanneer de uitvoerende gastrol/vertolker geen zegje had. De gekozen nummers zijn overwegend van artiesten of bands die door het duo bewonderd worden. Op Volume 2 tref je muziek aan die oorspronkelijk geschreven, en op de plaat is gezet, door coryfeeën als The Clash, The Breeders, Leonard Cohen, Albert Hammond, Chuck Berry en Sigur Ros, om een paar te noemen, terwijl naast Shovels and Rope, een leidende gastrol is voorzien voor artiesten als John Fullbright, John Moreland, Brandi Carlile en Hayes Carll, om nogmaals een paar artiesten te benoemen. De gemaakte combinaties resulteren veelal in verrassend leuke uitvoeringen. Plezier en spontaniteit komen ruim aan bod. (Rein van den Berg)

Video: Shovels & Rope - Blue Eyes Crying In The Rain" feat. John Moreland
Ad Vanderveen – Denver, Nevada
wordt circa 16 februari verwacht


Heerlijke Roadsongs.


De Nederlands/Canadese singer-songwriter is al jaren ongehoord geïnspireerd en zo'n beetje elk jaar wel goed voor een nieuwe kwalitatief hoogstaand cdtje. (ik vraag me wel af hoe groot zijn cd kast inmiddels is, want alleen al voor zijn eigen repertoire kun je een aardig plankje timmeren;-) De titel van deze cd vermoedt een plaats in de VS, maar het blijkt een verzonnen plaats, want er bestaat geen Denver in de staat Nevada. Deze letters tezamen zijn echter wel een anagram voor Ad Vanderveen. Op Denver, Nevada horen we elf heerlijke soms melancholische liedjes, maar ook veel heerlijke roadsongs van Vanderveen en een cast aan fraaie gastmusici met natuurlijk zijn muze Kersten de Ligny in de achtergrondvocalen. Ook nog een glansrol voor John Gorka die met Ad een duet zingt over de angst van elke songs schrijver wanneer er writersblock optreedt. De sfeer op dit album geeft mij heel erg het gevoel van een roadtrip door de VS zoals we die vroeger wel eens maakten en we gewoon een ticket kochten en auto huurden en onze neus achterna gingen over de eindeloze Amerikaanse highways, daar is dit album de ideale gezelschap voor want het ademt nostalgie, verlangen, eenzaamheid en heeft een lekkere drive dus gaat geheid mee op komende lange ritten die voor de boeg staan. (Sandra Zuidema)

Video: Ad Vanderveen - Denver Nevada

Joan Osborne – Songs of Bob Dylan


Prachtig eerbetoon!


Het valt niet te ontkennen dat Joan een uitstekende zangeres is en haar keuze van de Dylan covers valt daarnaast evenmin verkeerd te noemen. Meest indrukwekkend vind ik echter haar interpretaties. Rainy Day Women #12 & 35 vind ik door Dylan zelf uitgevoerd ronduit irritant, echter de vertraagde snelheid die Joan toepast is gewoonweg een vondst. De arrangementen doen het werk en ze bieden mogelijkheden voor Joan. Zelfs een uitgeknepen nummer als Highway 61 Revisited wordt in de interpretatie van Joan volkomen gerevitaliseerd. Verrassend vind ik het ingetogen Tryin’ To Get To Heaven (Before They Close the Door). Je kunt van Dylan zeggen wat je wilt, maar hij heeft een neusje voor teksten. Het intieme You’re Gonna Make Me Lonesome When You Go pakt je gegarandeerd bij de kladden. Geen wonder dat dat album was getiteld Blood on the Tracks. De man leeft een fascinerend bestaan, met ups and downs, en heeft dit opgetekend in bezielde teksten. Wat Joan er vervolgens mee doet getuigt van grote klasse. Masters of War was altijd al een magistrale song, ook hier. Laat je verrassen, of verras desnoods jezelf, en leg je oor te luister. Prachtig eerbetoon! (Rein van den Berg)

Video: Joan Osborne: "Masters Of War"

Joan Osborne (+ voorprogramma Jim Keaveny) Live:

25 maart TivoliVredenburg, Utrecht

26 maart Patronaat, Haarlem

28 maart MuziekGebouw, Eindhoven

30 maart Bolwerk, Sneek

31 maart Underground, Lelystad


overige nieuwe/komende releases:

Curtis Salgado
Rough Cut

Fred Wickham
Mariosa Delta

Poco
Songs Of Paul Cotton

Roger McGuinn
Peace On YouBela Fleck & Abigail Washburn
Echo In the Valley

Tinsley Ellis
Winning Hand

Gord Downie
Introduce Yerself

I'm With Her
See You Around

wordt rond 16 februari verwacht
* Live tips
Dayna Kurtz & Robert Maché

Dayna Kurtz is een Amerikaanse singer-songwriter die al jaren intensief tourt en alles geeft op het podium. Haar stem is warm, krachtig en intens en grijpt enorm aan. Ook haar (slide) gitaar spel is ronduit indrukwekkend te noemen. Ze wordt vaak vergeleken met Nina Simone, Marianne Faithfull en Jeff Buckley. Ze trad op met vele groten der aarden zoals Elvis Costello, Richard Thompson, Rufus Wainwright, BB King en Norah Jones. Ze komt naar de Lage Landen met meestergitarist Robert Maché.


woensdag 21 februari Theater de Weijer , Boxmeer

donderdag 22 februari Theaters Tilburg , Tilburg

vrijdag 23 februari Burgerweeshuis , Deventer

zaterdag 24 februari Tivoli Vredenburg , Utrecht

zondag 25 februari Het Nieuwe Dijkhuis , Doetinchem

maandag 26 februari Patronaat , Haarlem

woensdag 28 februari Theater Junusshof , Wageningen

donderdag 1 maart CC de Breughel , Bree (België) uitverkocht

vrijdag 2 maart Podium 't Beest , Goes

zaterdag 3 maart Kultuurschuur , Wetteren (België)

zondag 4 maart de Kern , Wilrijk (België)

dinsdag 6 maart de Zon , Oosterwolde

woensdag 7 maart LantarenVenster , Rotterdam


YouTube Videos:

Dayna Kurtz: Parlez-Moi d'Amour

Dayna Kurtz & Robert Mache - 'Venezuela'

Dayna Kurtz - Do I Love YouRod Picott

De in Nashville woonachtige singer-songwriter Rod Picott timmert al heel wat jaartjes aan de weg. Met zijn boezemvriend Slaid Cleaves schreef hij het liedje ‘Brokedown’ waarmee ze de Song Of The Year Award wonnen bij de Austin Music Awards. Picott’s stijl is wat rauwer en grilliger, je kunt er invloeden in horen van zowel Bruce Springsteen als Tom Waits. Zijn nieuwe (dubbel)album stond maar liefst twee maanden op één in de Euro Americana Chart.


donderdag 1 maart Museum Nic Jonk , Grootschermer (*)

vrijdag 2 maart Muziekpodium Bakkeveen , Bakkeveen (*)

zaterdag 3 maart Het Nieuwe Dijkhuis , Doetinchem (*)

zondag 4 maart Herberg Tiengemeten , Tiengemeten (*)

maandag 5 maart Meneer Frits , Eindhoven (*)

dinsdag 6 maart Kloveniersdoelen , Middelburg

woensdag 7 maart Het Heerenlogement , Beusichem

vrijdag 9 maart Xinix , Nieuwendijk

zaterdag 10 maart de Amer , Amen (*)

zondag 11 maart Junushoff , Wageningen

(*) met Roger Roger

YouTube Video:

Rod Picott - "Coal"Roger Roger

Madeline en Lucas Roger komen uit Winnipeg, Canada, uit een muzikaal nest. De tweeling groeide min of meer op in de opnamestudio; ze zijn kinderen van producer Lloyd Peterson. Hun stemmen zijn er letterlijk en figuurlijk voor geboren om samen te harmoniëren. Hun folkpop songs klinken fris, de melodieën zijn aanstekelijk en de stemmen zijn werkelijk hemels mooi.


donderdag 1 maart Museum Nic Jonk , Grootschermer (*)

vrijdag 2 maart Muziekpodium Bakkeveen , Bakkeveen (*)

zaterdag 3 maart Het Nieuwe Dijkhuis , Doetinchem (*)

zondag 4 maart Herberg Tiengemeten , Tiengemeten (*)

maandag 5 maart Meneer Frits , Eindhoven (*)

dinsdag 6 maart Blue Room Sessions , Den Bosch

donderdag 8 maart Live Stage Marnix , Ede

vrijdag 9 maart Acoustic Alley , Den Haag

zaterdag 10 maart de Amer , Amen (*)

(*) met Rod Picott

YouTube Video:

Roger Roger - O Rainy Day (Live)
Live tips:


tours:
(klik naam voor data)

Dayna Kurtz

Roger Roger

Rod Picott

Diana Jones

Joan Osborne

Jim Keaveny

Festivals:
(klik naam festival voor meer info)

6 april Roots Of Heaven , Haarlem :
o.a. Blitzen Trapper, Baptiste W. Hamon, Douglas Firs


8 april Down By The River , Venlo :
o.a. Blitzen Trapper, The Deep Dark Woods,
The Yawpers, Jay-Roon


14 april Naked Song , Eindhoven :
o.a. Lisa Hannigan & The Colorist Orchestra, Tamino, Tom McRae,
Sam Lee, Chelou, Fil Bo Riva en Christof van der Ven


4,5,6 mei Labadoux Festival , Ingelmunster :
The Chieftains, Ozark Henry, Guido Belcanto, Admiral Freebee
Bart Peeters, Afro Celt Sound System, Yevgueni
Birds Of Chicago, Douglas Firs, Michelle Davidvoor meer LIVE tips: