Shannon Lyon

Canadese songsmid Shannon Lyon woonde tien jaar lang in Europa alwaar hij achter zijn muzeís aanreisde. Dat leidde ertoe dat hij diverse jaren in het zuiden van ons land woonde en een veel geziene gast op de Nederlandse podia. Een van zijn mooiste albums uit die tijd was het meester-werkje Wandered dat hij opnam met BJ Baartmans. Inmiddels is Lyon al weer enige jaren terug in zijn geboorteland, waar hij nu in de wildernis van British Columbia woont. In zijn eigen houten cabin doet hij veel studiowerk met diverse artiesten maar werd het ook weer eens tijd voor een album met eigen werk. De jaren van reizen door Europa, maar ook het terug vinden van zijn innerlijke rust in de bergen aan het einde van dat zandpad naar zijn houten huisje brachten hem een enorme koffer vol muzikale inspiratie. Met de hulp van producer Rob Szabo die uit die hutkoffer vol met liedjes, sommige oud, sommige nieuw en verzameld over een periode van 20 jaar, stelde ze een mooie selectie samen. Tezamen vormen ze een mooie collage voor The Lights Behind. Een fraai document dat verhaald over het achterlaten van de drukte in de Europese steden en het terug keren naar de basis van Shannon Lyon. Tussen de songs kun je een mooi lijntje spannen tussen Nederland en Canada want de rode draad is toch wel die ervaringen van zijn reizen. Op de fiets door Eindhoven, wandelen door Barcelona, de Limburgse boerderijen, de Duitse autobahn, de terrassen van Newcastle of juist de eindeloze wegen door de Canadese bossen, ze komen allemaal voorbij. Inclusief alle mooie maar ook de donkere herinneringen die hij daar heeft gehad. Op The Lights Behind komen ze allemaal samen en er is veel tijd besteed om alles zo mooi mogelijk op te nemen en zo goed mogelijk te laten klinken. Soms is dat warm en vol en met aanstekelijke poppy koortjes, maar in de wat meer donkere songs waar je de isolatie van de bergen kun je terughoren. Daarin is alles juist weer heel puur en open gehouden met alleen een kabbelende banjo. Opmerkelijk detail is de heerlijk dik ingesmeerde pedal-steel en de vocale harmonieŽn geven het geheel ook een beetje een seventies feel. In een eerlijke wereld zou je er ook zomaar radio hitjes op kunnen horen. Maar wat je vooral aangrijpt aan dit album is de warme gebronsde stem van Shannon die doordrenkt van melancholie rechtstreeks van je oorschelpen je hart in weet te glijden.

After a decade of living overseas Shannon Lyon returns home to Canada and finds himself in Lost Creek. The Lights Behind takes us on a journey into the heart and mind of one of Canada's most endearing troubadours. Lyon's songs are always vulnerable and always sincere as he shares with us his insights on lost love and self-inflicted isolation. With his deep swaggering voice and melancholic minor chord songs, The Lights Behind is one of Lyon's most evocative collections to date.

"Most people haven't heard my early recordings. The record companies are no longer in business and the albums are no longer in print. My producer (Rob Szabo) basically said to me 'listen man, I'm familiar with your back catalogue of songs, so send me your new songs and I'll choose my favorites out of the whole works'. . I live in a old log cabin that relies on wood heat in the winter, so I really had to time things correctly to get the perfect amount of fire crackle bleeding into the microphones while recording the songs. I hadn't been on Canadian soil for nearly 5 years when I returned home in 2012. I'd gone through some pretty big life changes which started in about 2010 but I wasn't aware of just how transitional those changes were. I wandered around Ontario for a while and then decided to move up into the mountains on the Canadian west coast. I've been living in this cabin for a year now among the wolves and the bears. Isolated in a cabin in the bush is like hitting the reset button. Nature has a way of cutting you loose from our inherited cultural con that seems to permeate our lives from day to day (without us even knowing).I get a lot of inspiration from building things up and then tearing them down again. I seldom look back. There's something liberating about burning everything you own and moving on to the next town or country. After a decade of wandering throughout Holland, Germany and Spain it's been great to be back living and performing full time in Canada again."

In 2003 Lyon was the first Canadian artist to sign with Richard Branson's (post-Virgin imprint) V2 Records (becoming label mates with The White Stripes and Paul Weller) with the release of his critically acclaimed album 'Wandered'. Later that year New York's 'Billboard Magazine' would declare Lyon "Untainted & Pure!!". His songs have been celebrated throughout North America, Australia and Europe and he's shared the stage with such luminaries as Lucinda Williams, Jay Farrar and Ray Lamontagne.

the Lights Behind

Canadese songsmid Shannon Lyon is behalve Canadees ook een beetje van ons, want hij woonde ten slotte 10 jaar lang in Europa alwaar hij achter Europese muzeís aanreisde. Dat leidde ertoe dat hij diverse jaren in het zuiden van ons land woonde en in die tijd was hij een veel geziene gast op de Nederlandse podia. Een van zijn mooiste albums uit die tijd was het meesterwerkje Wandered dat hij opnam met BJ Baartmans. Inmiddels is Lyon al weer drie jaar terug in zijn geboorteland Canada. Hij woont nu in de wildernis van Britsh Columbia in een houten cabin, waar hij veel studiowerk met diverse andere artiesten doet. Toch werd het ook weer eens tijd voor een album met eigen werk. Al de jaren van reizen door Europa, maar ook het terug vinden van zijn innerlijke rust in de bergen aan het einde van dat zandpad naar zijn houten huisje, brachten hem een enorme koffer met muzikale inspiratie. Omdat het als artiest moeilijk schiften is tussen al die songs, omdat het ten slotte allemaal ee! n beetje kindjes zijn, huurde hij producer Rob Szabo in om een mooi pallet aan liedjes te verzamelen. Voornamelijk nieuwe maar ook enkele oudere uit het 20 jarige oeuvre dat Shannon rijk is. Tussen de songs kun je een mooi lijntje spannen van Nederland naar Canada, want de rode draad is toch wel die ervaringen van zijn reizen. Of het nu gaat over fietsen door Eindhoven, wandelen door Barcelona, Limburgse boerderijen, de Duitse autobahn, de terrassen van Newcastle of juist de eindeloze wegen door de Canadese bossen en alle mooie maar ook de donkere herinneringen die hij daar heeft gehad. De opnames op The Lights Behind klinken subliem, net als de instrumentatie op het album. Soms klinken de songs heel vol en warm en zijn ze helemaal aangekleed met aanstekelijke koortjes en dik ingesmeerd met een vette pedalsteel, soms klinken ze ook uiterst poppy en zou er in een eerlijke wereld ook zomaar een radio hit vanaf geplukt kunnen worden. Maar ook de isolatie van de bergen kun j! e terughoren op enkele tracks die juist weer heel kaal zijn ge! houden m et alleen een kabbelende banjo. Maar wat je vooral aangrijpt aan dit album is die warme gebronsde stem, doordrenkt van melancholie van Shannon die rechtstreeks van je oorschelpen je hart in weet te glijden. Het was even wachten op een nieuw teken van Lyonís muzikale leven maar dan heb je ook wat, The Lights Behind mag namelijk zonder overdrijven beschouwd worden tot zijn beste album ooit! (Sandra Zuidema, Lucky Dice Music mailorder Nieuwsbrief 01 oktober 2014)video

Shannon Lyon - The Lights Behind

tour Shannon Lyon 2015
met BJ Baartmans & Elly Kellner

donderdag 10 september
The Lock Keepers, Maassluis

vrijdag 11 september
Gitaar Van Hout, Waalre

zaterdag 12 september
Take Root Festival, Groningen

zondag 13 september
De Oude Remise, Bad-Nieuweschans

woensdag 16 september
Huisconcert, Nuenen

donderdag 17 september
CC de Breughel, Bree (BelgiŽ)

vrijdag 18 september
Cultureel Cafť De Amer, Amen

zaterdag 19 september
Landgoed Thedinghsweert, Kerk-Avezaath

zondag 20 september
Museum Nic Jonk, Grootschermer

dinsdag 22 september
Blue Room Sessions, Den Bosch

donderdag 24 september
Paradiso Noord, Amsterdam

zaterdag 26 september
WurstkŁche, Castrop-Rauxel (Duitsland)

zondag 27 september
Cafe de Stad, Utrecht

dinsdag 29 september
Ramble On Tuesday, Nijmegen

vrijdag 2 oktober
de Slotplaats, Bakkeveen

zaterdag 3 oktober
In The Woods, Lage Vuursche

Discografie

the Lights Behind (2014)


This Love This Love (2010)


Safe Inside (2006)


Wandered (2003)

www.shannonlyonmusic.com
YouTube
bandcamp

LDM Bookings


press foto's

download


download


poster