Martyn Joseph

Martyn Joseph: singer-songwriter uit Cardiff, Wales maakt muziek in de stijl van Billy Bragg, Luka Bloom, Bruce Cockburn. Juist omdat hij zich helemaal geeft op het podium is hij al door velen omschreven als de beste live muziek ervaring. Zijn liedjes komen recht uit het hart en vertellen over de onrechtvaardigheid en onwenselijkheden, maar hij kan ook prachtig zingen over de schoonheid en liefde voor de mooie dingen in het leven. Alleen gewapend met een akoestische gitaar en een diep doordrongen stem boeit de man van begin tot eind met vaak sociaal geëngageerde songs, maar ook doorspekt met de humor die eigen is aan zijn cultuur.


"I am applying for job as president of Martyn Joseph fan club. Wow. Stunning performance." Gretchen Peters

Here Come the Young"Met aan het roer producer Gerry Diver, bekend van zijn werk met o.a Tom Robinson reikt het nieuwe album van Martyn tot fraaie hoogtes. Diver, die zelf een heel scala aan instrumenten bespeeld o.a bas, gitaar, percussie, slide, en piano. Maar vooral meesterlijk klinkt op zijn vioolpartijen. Denk daarbij niet aan een standaard oubollig strijkje maar aan iets enorm gedreven en gejaagds. In de openingstrack gebeurd dat zelfs in het kwadraat! Het zet ook meteen de toon voor de thematiek op dit album, dat het tijd wordt voor een nieuwe wind, geen bittere oude mannen meer met hun achterkamertjes en vriendjes politiek en hun gluiperige maniertjes. Weg met alle leugens, oorlogen, honger, opwarming van de aarde, racisme en andere ongelijkheden want dit wil de nieuwe generatie niet meer. Het is tijd voor nieuw beleid met het oog op de toekomst. Joseph staat er om bekend dat hij graag een positieve input wil geven aan de wereld. Dat blijkt o.a aan het feit dat hij zelf een eigen liefda! digheid organisatie in het leven riep. Het is er een waarbij hij zelf de opbrengsten ter plekke aflevert. In zijn muziek hoor je dit soort zaken terug en dat doet hij op zeer indrukwekkende wijze. Soms klinkt dat grimmig, gejaagd maar uiteindelijk is er altijd ook veel hoop in zijn muziek. Het glas is niet halfleeg, het is halfvol en er is altijd een strohalm die je kunt grijpen om er iets positiefs uit te halen. Zijn woorden worden mede door de sublieme productie nog eens extra bijgezet en daarmee levert hij weer een top album af." (Sandra Zuidema, Lucky Dice nieuwsbrief, januari 2019)


Sanctuary"Het sleutelwoord tot Martyn Joseph’s werk is compassie. Hij reist zoals iedere artiest voor zijn broodwinning en komt daarbij in de meest (on)mogelijke situaties – men klampt hem regelmatig aan – waarbij hij er de persoon niet naar is om de ogen te sluiten. Tijdens zijn laatste voorstelling die ik bijwoonde vertelde hij een aangrijpend verhaal over een vluchtelingenkamp welke hij had bezocht. “Het ging mijn voorstellingvermogen te boven” waren zijn woorden. Ik kan weliswaar niet veel doen is zijn stelling, maar niets doen was geen optie. Hij zag dat er mensen zijn die simpelweg niets bezitten, behalve de kleding die ze dragen. Hun situatie was zonder overdrijving schrijnend te noemen. Hij zingt over onrechtvaardigheden zoals onevenredige verdeling. Muziekliefhebbers die bekend zijn met het werk van Martyn Joseph vertel ik daarmee overigens niets nieuws. Hij kan niet anders dan iets doen met de informatie die hij absorbeert, al was het maar om een brede bewustwording te creër! en. Hij gebruik hiervoor zijn muziek, teksten en zamelt fondsen in via een organisatie die hij in het leven riep: Let Yourself Trust, Santuary is het 21ste album van de singer songwriter uit Wales. Hij werkt sinds jaren weer samen met Ben Wisch. De producer die hem indertijd terzijde stond met Being There (1992). De basis van Sanctuary werd opgenomen in de woning van Wisch. Wisch en Joseph wisten zich te omringen met een uitgelezen stel muzikanten. De kern bestond uit drummer Ben Whittman (bekend van o.m. Paul Simon en Rosanne Cash), gitarist Kevin Barry (Mary Chapin Carpenter en Ray Lamontagne) en bassist Zev Katz (James Brown en Bruce Springsteen). De fijnproevers weten wellicht Antje Duvekot als achtergrondvocaliste te ontwaren. Om woorden zit Martyn Joseph nooit verlegen. Gelukkig weet hij ze dusdanig zorgvuldig te rangschikken zodat hij je aandacht pakt, en weet vast te houden in zijn verhalende uiteenzettingen. Hij beoogt niet de wereld te verbeteren, maar begrijpt dat meer begrip en onderlinge verbroedering een stap in de goede richting zijn. Een sociaal hart laat zich niet afdwingen. De Welsh Sprin! gsteen laat zich andermaal van zijn beste kant zien, en heeft hernieuwd voor een prima album gezorgd! " (Rein van den Berg, Lucky Dice nieuwsbrief, november 2015)


(Selectieve) Discografie

1960

Days Of Decision

When We Get Through This

Here Come the Young

Sanctuary

Songs For The Coming Home
Martyn Joseph

the Netherlands/Belgium Tour

2022:


maandag 7 maart 2022
de Schalm
Westwoud

donderdag 10 maart 2022
Rock Lobster
Antwerpen

vrijdag 11 maart 2022
Xinix
Nieuwendijk

zaterdag 12 maart 2022
Theater de Kunstgreep
Oostzaan

zondag 13 maart 2022
Thedinghsweert
Tiel

woensdag 16 maart 2022
TivoliVredenburg
Utrecht

donderdag 17 maart 2022
CC de Werft
Geel

vrijdag 18 maart 2022
Acoustic Alley
Den Haag

zaterdag 19 maart 2022
de Stadswal
Doetinchem

zondag 20 maart 2022
de Amer
Amen

woensdag 23 maart 2022
Walhalla
Rotterdam

donderdag 24 maart 2022
Ummagumma
Schilde

vrijdag 25 maart 2022
Dranouter Muziekcentrum
Dranouter

zaterdag 26 maart 2022
GC De Wildeman
Herent

zondag 27 maart 2022
Muziekpodium Bakkeveen
Bakkeveen

martynjoseph.com
facebook
twitter


“Britain`s best kept secret……a challenging songwriter and a compelling courageous live performer” MoJo 4*review

“One of acoustic music’s most original voices, and most forward looking of his generation of singer/songwriters” Q Magazine

“Songs of social commentary as much as love, with a rootsy sensibility” Time Out

“He is one of our most intelligent writers. He gets better and better like the finest of wines” Bob Harris, BBC Radio 2