28 oktober 2019
Lucky Dice Music mailorder
 www.luckydice.nl

in deze editie:

* tips

* Live tips:

            Sway Wild

            Guy Davis
* tips

Nathan Bell - The Right Reverend Crow Sings New American Folk and Blues


Met een groove die dieper gaat dan de krochten van de Mississippi Delta!


Dat sommige mensen pas op latere leeftijd echt tot volledige bloei komen daar is Nathan Bell een goed voorbeeld van. Jarenlang werkte hij hard "for the man" in een commerciŽle functie om zijn gezin te onderhouden maar uiteindelijk bleek dat de rol van "sticking it to the man" hem een stuk beter af ging en zijn creatieve ziel daarbij floreert. Sinds hij zijn werkzame leven volledig heeft toegewijd aan de muziek stroomt de kraan van inspiratie bij de heer Bell bijna over. Nathan is een allesvreter van goede roots muziek, dat blijkt uit de verscheidenheid van zijn albums van de laatste jaren. Want beurtelings doen zijn albums denken aan het top singersongwriter werk van Van Zandt, Clark, Prine (Blood like The River) dan weer meer politiek en rauw in de geest van Woody en Earle (Love >Fear) maar voor dit nieuwe album is hij gedoken in de traditie van zijn oude folkblues helden Brownie McGee, Sonny Terry, Elizabeth Cotton en zelfs Robert Johnson en ook dat doet hij uiterst verdienstelijk. Op de openingstrack Retread Cadillac met een "groove" die dieper gaat dan de krochten van de Mississippi Delta. De eerste helft van dit album is meer ingedeeld als Blues tracks en de tweede helft is meer folk en dan staat daar ook weer zo'n typische Bell song op die je werkelijk huizenhoog kippenvel geeft van het kaliber van zijn eerdere song "Names". Big Old American Dream bestaat uit een paar miniatuur verhaaltjes van wat er zich afspeelt achter gesloten deuren in de levens van diverse Amerikaanse figuren die net buiten de gemiddelde paden treden. Als je niet al was opgezogen en geraakt door al het voorgaande op The Right Reverend Crow dan bied deze song gegarandeerd de laatste genadeklap.

Right Reverend Crow Sings New American Folk and Blues is CD van de maand november !

Video: Nathan Bell - Retread Cadillac (Lightnin')
Catherine MacLellan - Coyote


Folky met een beetje country twang en heel veel melancholiek.


De Canadese Singer-songwriter MacLellan leid ons via haar nieuwste schijf over de Canadese prairies maar ook over de oceaan richting Ierland en Schotland en het Verenigd Koninkrijk waar veel Canadezen en ook MacLellan haar voorvaderen en moeders hun historische roots hebben liggen. Coyote klinkt prachtig folky met een beetje country twang en heel veel melancholiek. Ze nam het op in haar droomhuis, een oud plattelandshuis met een rijke muzikale geschiedenis die door de muziek op Coyote nog heen echoot. Die invloeden van aan de andere kant van de oceaan van het oosten van Canada zijn ook te horen in de instrumentatie van de songs met o.a fiddle, Bouzouki en Bohdran. En dat is daar natuurlijk ook die wonderschone stem van MacLellan die zwoel, warm en vol hunkering klinkt. Prachtige muziek om je gezelschap te houden op een lange reis (zowel fysiek als in gedachten) naar groot verlangen.

Video: Catherine MacLellan - "Roll With The Wind"
the Lasses Ė Undone


Hemels folk duo!


op de valreep van het uitsturen van de nieuwsbrief werden we nog even getipt door een vriend die zondag naar Vrije Geluiden zat te kijken dat daar echt iets fantastisch was geweest. Het bleken The Lasses, een duo met hemelse folky samenzang afkomstig uit Amsterdam, en niet zoals de sound doet vermoeden uit Ierland, Schotland of Noord Amerika en het is echt onwaarschijnlijk mooi. De stemmen van Margot en Sophie smelten prachtig samen in hun akoestische muziek die je langs groene uitgestrekte Ierse hooglanden meesleept maar uit de Folkscene in Canada of het Noorden van de VS had kunnen komen. Referenties kun je vinden bij bijvoorbeeld Mary Black, McGarrigles, the Roches, Sandy Denny en Nathalie Merchant en Olabelle Reed. Van de laatste 3 staan songs op dit album Undone. Toch hebben we hier zeker niet te maken met een coverbandje want geleende songs zijn helemaal opnieuw gearrangeerd en het een hele eigen draai gegeven, en hun eigen songs passen er naadloos tussen. Zoals Merchant's Motherland hebben The Lasses misschien nog wel verder teruggebracht naar grootmoeders tijd. Het schrijnende Undone In Sorrow van Ola Belle Reed, oorspronkelijk afkomstig uit de heuvels van North Carolina en uitgevoerd op banjo en fiddle, is hier nog kaler gestript want door De Lasses accapella uitgevoerd en daardoor komt de essentie van de prachtige tekst nog meer naar boven. Als je je ogen dicht doet dan zie je ze staan met de haren wapperend in de wind mijmerend naar de verloren geliefde die daar ligt "way over yonder in the graveyard" Dat deze dames zeer getalenteerd zijn en een grootse carriŤre tegemoet zullen gaan dat lijkt me bijna onvermijdelijk en als dat niet gebeurd dan zou dat een grote zonde zijn. Ook willen nog even onze hoed afnemen naar de geniale productie van dit album Undone waarvoor The Lasses zijn geassisteerd door producer Janos Koolen die precies de juiste accenten heeft gelegd met een subtiel pianootje, soms een gedempt trompetje, dobro, mandoline en gitaar.

Video: The Lasses in Openluchttheater Valkenburg

Ad Vanderveen - Final Refuge


Klassiek goed klinkend Ad Vanderveen album.


In het bijgevoegde persverhaaltje over de nieuwe schijf van Ad Vanderveen staat: "Itís new, yet nothing new; more of the same, yet different" en dat is eigenlijk precies wat ik ook dacht. De Canadees/Nederlandse Vanderveen staat altijd garant voor topplaten en dat is deze ook weer. Goeie songs verpakt in hele fijne muziek maar verder niet anders als we anders van hem gewend zijn. Songs hebben soms een beetje spiritueel karakter, soms persoonlijk over familieperikelen soms reflecties en filosofieŽn op gebeurtenissen in de wereld en natuurlijk ook over het meest bezongen thema... de liefde. De begeleiding op Final Refuge is veelal akoestisch van aard en qua sfeer hoorden we er diverse keren echo's van Van Morrison en als die een nieuw album uitbrengt dat je doet denken aan een klassieke Van Morrison, dan ben je ook blij. Dat zijn we dus ook met dit klassiek goed klinkende Ad Vanderveen album, goed voor weer een heerlijk avondje muzikaal genot.

Video: Ad Vanderveen - Final Refuge album trailer 2019
Sway Wild - Sway Wild


Zeer opzwepend nieuw band debuut
voor Dave McGraw & Mandy Fer.achter deze naam gaat het nieuwe bandproject schuil van Dave McGraw & Mandy Fer, die met deze bandnaam een nieuw pad bewandelen en met een ietsje ander geluid. Daar waar hun eerdere albums iets meer in de Americana/roots/singer-songwriterhoek zaten, is hun debuut als band heel spannend geŽvolueerd met nog veel meer invloeden en klinkt alles een heel stuk pittiger met meer rock, funk, soul en world beat invloeden. Op de opzwepende openingstrack Comin' And Goin' en Chimney Fire krijgen ze vocale hulp van vrienden Birds Of Chicago. Op Get Free zitten hele swingende gitaarrifjes alle gespeeld door Mandy die qua gitaartechniek zich steeds weer indrukwekkend weet te vernieuwen. Dave is op dit album zelf achter het drumstel gaan zitten en zingt, speelt op de Hammond B 3 en diverse soorten percussie. Thom Lord is de vaste bassist van deze band. Here We Are klinkt een beetje dreigend en refereert naar de huidige politieke situatie in hun thuisland. Verder is er ook een prachtige bijdrage van singer-songwriter Sean Hayes die meezingt op Home. En opmerkelijk ook zijn de bijdrages van Anna Tivel op viool en zang en een complete blazerssectie die soms klinken alsof ze zo vanuit Louis Armstrong park zijn gewandeld. Veel songs hebben ook een hele spannende opbouw met diverse tempo wisselingen en gitaar buitelingen maar toch blijft alles even swingend en catchy klinken. Sway Wild is wat je noemt een zeer indrukwekkend en opzwepend band debuut te noemen van Dave McGraw & Mandy Fer en hun nieuwe groep en smaakt naar meer en maakt heel nieuwsgierig naar hun live concerten dit najaar!

Video: Comin' and Goin' (feat. Birds of Chicago) - Sway Wild
Arlan Feiles - What Kind Of World?


Singer-songwriter bespreekt actuele vraagstukken
en overrompeld met fantastische songs!Arlan Feiles uit New Jersey is singer-songwriter "by night" en overdag pianostemmer, vader van 3 kinderen, echtgenoot en in zijn vrije tijd ook nog vredesactivist. Op zijn nieuwste album heeft hij alles wat hem in het leven bezig houdt met elkaar gecombineerd en stelt terecht de vraag: Wat voor wereld laten we achter voor onze kinderen? Worstelend met hoe je je kinderen moet opvoeden en een goede basis moet bieden in een wereld vol politieke verdeeldheid en andere strubbelingen, klimaat problemen en corruptie. Dat zijn de vraagstukken die hier aan bod komen. Van de titel-track die prachtig is omlijst als een klassieke (seculiere) gospel song compleet met gospelkoor, neemt Arlan ons mee in een muzikale reis door zo'n beetje alle uithoeken van het Americana genre: gospel, blues, folk, singer-songwriter en soul. Op Homeward weet hij te overrompelen slechts met piano, orgel en een hele hoop soul. Het is het soort song dat je binnen no time keihard mee brult. In I know a Song biedt hij hoop en troost, You Can't Ban My Love bespreekt hij mediacensuur corruptie en vreemdelingenhaat. In 50 years of Kavanaugh kaart hij de dappere daad aan van een vrouw die uit alle macht de benoeming van hoge rechter Kavanaugh probeerde te voorkomen. Het Randy Newman achtige (met vleugje Lyle Lovett) If I Were A Dinosaur neemt ons muzikaal mee op een reisje door New Orleans. Maar de meest belangrijke rode draad in dit album is toch wel dat we de strijd vooral niet op moeten geven omdat er altijd hoop is op iets beters is zolang we ons daar voor in blijven zetten. Ook als je even denkt dat het niet meer goed komt, zoals in het aangrijpende This Broken Heart schijnt er toch nog hoop aan de horizon. Of zoals Arlan zegt in de prachtige afsluiter " there is always room to grow" een wonderschoon duet met Elias Elena. Veel mooier dan What Kind Of World wordt het echt niet deze maand mensen! Dus laat je onderdompelen door deze muzikale warme deken en omarmen door deze sublieme songs.

Video: Arlan Feiles - What Kind Of World?


overige nieuwe/komende releases:

Nathan Bell
Heavy as a Talent (7inch geel vinyl)

Bill Kirchen
Tombstone Every Mile

Carter Sampson
TrioNorth Mississippi Allstars
Up and Rolling (LP)

Diesel Park West
Let It Melt

Neil Young
Colorado

* Live tips
Sway Wild

Sway Wild is het nieuwe muzikale project van Dave McGraw & Mandy Fer. Na jaren onder hun eigen individuele namen aan de weg te hebben getimmerd is hun muziek behoorlijk geŽvolueerd en werd het tijd voor een echte naam voor de band. Sway Wild mixt folk, blues, pop, rock tezamen tot een prachtig geheel en hun live shows zijn altijd enorm expressief ook om naar te kijken. Een echte ďmust seeĒvoor elke liefhebber van folk, americana en singer-songwriters en de afgelopen jaren uitgegroeid tot een echte publiekslieveling.donderdag 07 november Walhalla , Rotterdam

vrijdag 08 november de Amsteltuin, Amstelveen

zaterdag 09 november Museum Nic jonk , Grootschermer

zondag 10 november de Amer , Amen (Uitverkocht)YouTube Video:

Sway Wild - Impatient (LIVE Adam Audio Sessions)Guy Davis

Met zijn nominatie voor de Grammy Awards 2018 bewees de Amerikaanse Guy Davis dat hij dť huidige internationale ambassadeur van akoestische bluesmuziek is. Al jarenlang draagt hij zijn liefde voor de blues uit over de vier continenten. Hij bracht meer dan tien veel geprezen albums uit in de VS en werkte onder meer samen met folk-, gospel-, pop-, en blueslegendes als Pete Seeger, Dr. John, Taj Mahal, Blind Boys of Alabama en Bonnie Raitt. Davis' meest recente plaat een ode aan het legendarische duo Sonny Terry en Brownie McGhee, maakte met Italiaanse mondharmonicavirtuoos Fabrizio Poggi. En net als Sonny en Brownie is Guy Davis op weg om zich onsterfelijk te maken in de country blues.

ma. 11 november OC De Kleine Beer , Beernem (BelgiŽ)

vr. 15 november GC de Wildeman , Herent (BelgiŽ)

za. 16 november Bluesfestival Hoogeveen , Hoogeveen

zo. 17 november Lux , Nijmegen

ma. 18 november TivoliVredenburg , Utrecht

di. 19 november Blue Room Sessions , Den Bosch

do. 21 november het Witte Kerkje , Terheijden

vr. 22 november Parkstad Limburg theaters , Heerlen

za. 23 november Het Nieuwe Dijkhuis , Doetinchem

zo. 24 november GUO Concerten , Oisterwijk

ma. 25 november Missy Sippy , Gent (BelgiŽ)

di. 26 november Der Aa-theater , GroningenYouTube Video:

Guy Davis - Loneliest Road That I Know
Live tips:


tours:
(klik naam voor data)Sway Wild

Guy Davis

Sam Baker & Radoslav Lorkovic

David Luning & Ben Dubin

Madeleine Roger

Festivals:
(klik naam festival voor meer info)

02 november Take Root Festival , Groningen :the Delines, Robert Ellis, the Rails, Cedric Burnside
The Long Ryders, A.A. Bondy, Lera Lynn, Senora May
Quaker City Night Hawks, Josh Ritter, Son Volt, Erin Rae
Tyler Ramsey, Caroline Spence, Willie Watson, Orville Peck
Molly Tuttle, Lilly Hiatt, Joseph, Andrew Adkins
Doug Seegers, James Steinle, Drive By Truckers, Garrett T. Capps


Meer info en tickets hier

Bekijk het tijdschema hier


voor meer LIVE tips: