02 september 2019
Lucky Dice Music mailorder
 www.luckydice.nl

in deze editie:

* tips

* Live tips:

            Boris McCutcheon & the Saltlicks

            Johnny Irion
* tips

Sway Wild - Sway Wild


Zeer opzwepend nieuw band debuut voor Dave McGraw & Mandy Fer.


achter deze naam gaat het nieuwe bandproject schuil van Dave McGraw & Mandy Fer, die met deze bandnaam een nieuw pad bewandelen en met een ietsje ander geluid. Daar waar hun eerdere albums iets meer in de Americana/roots/singer-songwriterhoek zaten is hun debuut als band heel spannend geëvolueerd met nog veel meer invloeden en klinkt alles een heel stuk pittiger met meer rock, (zelfs epische progrock af en toe), funk, en soul en world beat invloeden en zelfs een beetje jazzy blazers. Op de opzwepende openingstrack Comin' And Goin' en Chimney Fire krijgen ze vocale hulp van vrienden van Birds Of Chicago. Op Get Free zitten hele swingende gitaarrifjes alle gespeeld door Mandy die qua gitaartechniek zich steeds weer indrukwekkend weet te vernieuwen. Dave is op dit album zelf achter het drumstel gaan zitten en zingt speelt op de Hammond B 3 en diverse soorten percussie. Thom Lord is de vaste bassist van deze band. Here We Are klinkt een beetje dreigend en refereert naar de huidige politieke situatie in hun thuisland. Verder is er ook een prachtige bijdrage van singer-songwriter Sean Hayes die meezingt op Home. En opmerkelijk ook zijn de bijdrages van Anna Tivel op viool en zang en een complete blazerssectie die soms klinken alsof ze zo vanuit Louis Armstrong park zijn gewandeld. Veel songs hebben ook een hele spannende opbouw met diverse tempo wisselingen en gitaar buitelingen maar toch blijft alles even swingend en catchy klinken. De afsluiter op het album deed me qua sfeer en opbouw ook een beetje denken aan Ray Lamontage die er ook zeer succesvol in is om vele muziekstijlen te integreren in zijn muziek. Sway Wild is wat je noemt een zeer indrukwekkend en opzwepend band debuut te noemen van Dave McGraw & Mandy Fer en hun nieuwe groep en smaakt naar meer en maakt heel nieuwsgierig naar hun live concerten dit najaar!

Sway Wild is CD van de maand september !

Video: Comin' and Goin' (feat. Birds of Chicago) - Sway Wild
Boris McCutcheon - As Old As Espanola


Prachtig nieuw album van woestijnwolf Boris McCutcheon.


Woestijnwolf Boris McCutcheon verrast ons telkens weer opnieuw met vernieuwende ideeën op zijn nieuwe albums. As Old As Espanola is geïnspireerd door een klein stadje in New Mexico Espanola in de buurt van Santa Fé. Dit plaatsje wordt bevolkt door allerhande kunstzinnig volk, bikers, Lowriders en vooral heel veel Spaanse en Mexicaanse invloeden. Ooit was dit grondgebied van de Spanjaarden, later van de Mexicanen voordat het onderdeel werd van de Verenigde staten. Het is dus echt een plekje met geschiedenis en rijk aan Spaanse cultuur. As Old As Espanola ademt de New Mexico cultuur en verhaald over alles wat je daar ziet en wat er zich afspeelt. Zoals de bosbranden bij Los Alamos waarbij iedereen in de omgeving moest evacueren in Mighty Jemez, of het verhaal van Pappy de puppy die door een zandstorm werd opgeslokt. Devil Dave is een hommage aan Dave Bindler een groot voorbeeld voor Boris en waar hij voor het eerst muziek mee maakte. Boris rijd vrijwel elke dag door Espanola op weg naar werk om brood op de plank te krijgen voor zijn gezin want van alleen mooie plaatjes maken en optreden alleen lukt dat niet. Zo dacht hij ook eens aan zo'n crowdfunding actie zoals veel muzikanten tegenwoordig doen maar dat bezorgde hem nogal expliciete feedback van zijn schoonvader die dat maar bedelen vond maar leverde hem toch weer een liedje op Begging for Dollars. Dus concentreert hij zich liever op mooie muziek maken en lekker spelen en ouderwets hard werken en lekker bezig blijven. Dat heeft ook zo zijn voordelen want tijdens al die baantjes en de weg ernaartoe ploppen de liedjes op in het hoofd van de machtige McCutcheon en kan hij tijdens het snoeien van de heesters kun je de songs ook zo uit de lucht vandaan plukken. Dat is wat hij letterlijk heeft gedaan in het jazzy beatnik liedje Feels Good To Go To Work wat een heerlijk opbeurend deuntje is dat als de spirit er lekker inhoud tijdens de arbeid. Of een andere die je zo mee neuriet is Angelina's Farm dat een fantasie is over een man die met een chicana trouwt en beeldhouwer word. Op dit album ook een opmerkelijke coversong van Waiting for my Man van the Velvet Underground waarvan hij de text een beetje heeft aangepast zodat dit zich in zijn versie zich ook afspeelt in New Mexico en hij nam tevens een andere versie op van de protest song Trees Of Heaven dat ook verscheen op The Hoth Brothers Cd zijn side project met Bard Edrington. Gast musici op dit album dat werd opgenomen in de Frogville studio's in Santa Fe en Albuquerque zijn o.a Alex McMahon de gitarist van Handsome Family, John Graboff, pedal steel speler van the Cardinals en drummer Jeff Berlin, Boris drummer uit de Boston tijd die op Boris zijn eerste albums speelde. As Old as Espanola bied een mooi kijkje in de New Mexico cultuur en een formidabel album bovendien.

Video: Boris McCutcheon Angelina's Farm
Jesse Matas – Tamarock


Volstrekt uniek, verfrissend en vooral spannend album
van voormalig Crooked Brothers man.Dit debuut van Jesse Matas voorheen van de geweldige Canadese formatie The Crooked Brothers is al wel een paar maanden uit maar soms blijft er wel eens iets liggen door allerlei omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het verdriet dat The Crooked Brothers niet meer samen zijn. Echter is dat alles behalve fair tegenover de ontzettend getalenteerde Jesse Matas die een volstrekt uniek, verfrissend en vooral spannend album heeft afgeleverd. Zijn vrij donkere stem doet je een beetje denken aan Smog frontman Bill Callahan. Soms klinkt Jesse klein sfeervol en ingetogen met sobere percussie en simpel gitaartje en licht ingekleurd met spaarzame piano nootjes zoals in de openings en titel track maar hij kan ook rocken als Neil Young en Crazy Horse zoals in "Walking Human" of "Rock and Sand" met geweldige epische gitaarsolo's maar hij kan ook intens zoals Jay Farrar en Son Volt. Zo zijn er ook heerlijke kalmerende songs zoals "Before, We" waarop Matas een lesje mindfullness geeft en leert dat het leven in het nu en genieten van wat je hebt toch het meest belangrijk is. Zo ook is dat een beetje de boodschap in de zwoele zomersong Peace River Song dat prachtig wordt omlijst door een kabbelende banjo en mondharmonicaatje.

Video: Jesse Matas - Walking Human
Erin Costelo - Sweet Marie


Fantastische dijk van een stem!


in de afgelopen jaren kwamen we Canadese Erin Costelo's video's al diverse keren tegen op populaire youtube kanalen zoals die van bijvoorbeeld Paste Magazine die altijd met fantastische livesessies op de proppen komt. En hoewel haar muziek toch een beetje anders dan anders is, werden we telkens gegrepen door haar fantastische stem en ook haar songs zijn echte oorwurmen. Haar muziek overschrijdt verschillende genres maar zou je kunnen situeren in de jazz/soul/singer-songwriter hoek maar soms ook best een beetje catchy en popachtig. Haar vocale range is zeer groot, ze kan heel mooi klein zoetgevooisd maar vooral ook heel goed ontzettend vol zwoel en laag, echt een stem van heb ik jou daar en in alle regionen is het loepzuiver. Haar songs hebben ook echt iets te vertellen en zijn behoorlijk catchy als je ze 2x gehoord hebt dan zitten ze echt met weerhaakjes in je hoofd genageld. Vergelijkings materiaal is altijd lastig voor iemand die zijn mosterd uit verschillende potjes haalt maar denk aan iets tussen de krachtige stem van Dayna Kurtz maar dan iets jazzier, meer richting Lizz Wright en qua liedjes hoor je inderdaad ook raakvlakken met een van haar grote muzikale voorbeelden Randy Newman. Zo is de openingstrack Sweet Marie ook een soort antwoord op Newman's lied Marie waarin hij de rol van een begerende dronkenlap speelt die het meisje niet krijgt. In Sweet Marie zingt ze aan Randy, in een weliswaar zoetgevooisde stem maar eigenlijk zegt ze: "makker jij hebt nog een hoop te leren!" Erg grappig en een stoere vrouw is het ook echt absoluut! Veelzijdig qua muziek ook dus want soms gevoelig en ingetogen op piano maar ook swingend waarbij je luidkeels meebrullend met genot een potje kunt staan koken. Wat een verrukkelijk album van Erin Costelo en kijken we er naar uit als deze dame eindelijk eens naar Nederland zal komen.

Video: Mavis Staples - All in Your Head - Erin Costelo
Matt Harlan – Best Beast


Opmerkelijk voller en meer veelzijdig geluid en wederom rake teksten.


Harlan kan zich al enige jaren met zijn prachtsongs meten met de beste songwriters in het genre en dan hebben we het over mensen als Townes, Prine enz. Heel vaak is hij met alleen zijn akoestische gitaar en zijn tekst al heel erg raak en op zijn voorgaande albums speelde er eigenlijk ook nooit heel veel andere muzikanten maar op Best Beast mochten maarliefst 28! gastmusici opdraven en is een aanzienlijk voller geluid te horen en veel meer variatie ook in de begeleiding. Ik noem een paar voorbeelden: What We Saw (traditioneel met een lekker fiddle) Somebody else (piano ballad) Gravity (met Spaansig Santana gitaartje) Gemini Blues (swingend rhythm & blues met funky blazers) Best Beast (meer rockend met beestachtige gitaarsolos van John Dee Graham!) Echter al die verschillende begeleiders doen toch niets af aan de teksten die nog altijd staan als een huis, vooral de openingstrack is weer echt zo een song die de spijker op de kop slaat voor wat betreft er gaande is in de VS, met zinnetjes als: "Found out it's not what you say but how loud" of "We're all stallions, spooked and wild in the stall, Soldiers too quick on the draw. Teachers left wondering what's that I hear down the hall" Dan heb je dus in 4 zinnetjes meteen Trump en andere blaaskaken en diens macht wellust behandeld, de wapenwetgeving en de schoolschietpartijen en als je de rest van de song ook eens goed beluisterd dan kun je er nog heel wat meer zaken in horen. Maar verder is het geen hele politiek plaat hoor, de rest staat weer vol met prachtige road stories en andere muzikale levensbeschouwingen, alles onde de bezielende leiding van topproducent Rich Brotherton.

Video: Matt Harlan - Mountain Pose

Kenny Roby & 6 String Drag –
Tired of Feelin' Guilty: 25 years of Kenny Roby & 6 String Drag


Super waar voor je geld.


Herinnert u zich nog het E-Squared label eind jaren 90? Het hobby projectje van Steve Earle waarop albums uit kwamen van hele leuke bandjes die Steve Earle goed vond. O.a. Bap Kennedy, Cheri Knight, The V-Roys (Scott Miller)en 6 String Drag het bandje van Kenny Roby. Met name de albums van The V-Roys en 6 String Drag hebben we toen veel gedraaid en van genoten want paste naadloos tussen de muziek van Earle en andere geweldige Alt Country bands die in dezelfde periode opkwamen zoals Uncle Tupelo, Son Volt, Wilco, Bottle Rockets, Old 97's, Whiskeytown, Jason & the Scorchers etc. Na het stoppen van het label zijn we dit bandje een beetje uit het oog verloren maar uit de prachtige overzicht cd die zojuist is uitgekomen blijkt dat ik heel veel moois gemist heb. Deze 22 track! cd bevat bijna een heel uur en 20 minuten lang overzicht van 3 albums van weleer en er staat werkelijk geen enkele stinker op. Heerlijke twangy rootsrock, Americana en meer. Wat we begrepen hebben is dit overzicht een voorloper van heel nieuw werk van Kenny Roby want hij werkte de afgelopen maanden al aan een nieuw album dat hopelijk volgend jaar zal verschijnen.

Video: Kenny Roby & 6 String Drag - Red

Corb Lund – Cover Your tracks


Als een cassettebandje op het schoolplein.


Je ziet het steeds vaker dat artiesten het leuk vinden om te laten horen waar ze de inspiratie vandaan hebben gehaald en waar ze tijdens hun jeugd naar geluisterd hebben. Zo hoorde we pas Jesse Dayton's coversongs maar nu is het de beurt aan Corb Lund die als een vriendje op het schoolplein een cassettebandje in je handen duwt of zoiets. Alle artiesten willen je natuurlijk laten horen hoe zij die nummers spelen dus heeft Lund hier zijn gitaar omgehangen voor zijn interpretaties van songs van o.a. Nancy Sinatra, Dylan, Eagles, Marty Robbins, Wille Nelson & Ray Charles, Billie Joel, AC/DC en Dr Hook & The Medicine show. Over vriendje gesproken, hij heeft ook nog wat muzikale vriendjes die meedoen, We horen o.a. Ian Tyson en Hayes Carll die hier dueteert op the classic The Cover Of The Rolling stone.

Video: Corb Lund - "The Cover of the Rolling Stone" (feat. Hayes Carll)

3HatTrio - Live at Zion


Magische live registratie van concert in Zion National Park.


3hattrio het bijzondere trio dat "per ongeluk" is ontsproten in de woestijn van Zion National park in Utah brengt deze maand een fraaie nieuwe live cd uit die in Zion is opgenomen. In de VS komt het album dit najaar pas uit en hangt de release ervan samen met het 100 jarige bestaan van hun favoriete National Park. In het kort even nog het verhaal van 3 totaal verschillende muzikanten met ieders een eigen muzikale achtergrond in folk (Hal Cannon, banjo en zang), klassiek (Eli Wrankle op viool) en wereldmuziek (Greg Istock op contrabas en zang) begonnen op een festival spontaan voor de lol samen te jammen en merkte toen dat hun uiteenlopende muzikale stijlen wonderwel magisch tezamen smolten zodat ze niets anders konden doen dan het lot van de geboorte van hun American Desert Music met beide handen vast te grijpen en te omarmen. Deze live cd etaleert op magistrale wijze hoe episch, spannend en opwindend hun live concerten altijd zijn en hoe geweldig deze volstrekt unieke samenwerking klinkt.

Video: Texas Traveler - 3hattrio


overige nieuwe/komende releases:

Garrett T. Capps
All Right, All Night

Robben Ford & Bill Evans
Sun Room

Drew Holcomb
Dragons

Paul Cauthen
Room 41Dylan Earl
Squirrel In the Garden

Peter Frampton Band
All Blues

Livin' Blues
First Five

Chris Knight
Almost Daylight

release: 11 oktober* Live tips
Boris McCutcheon & the Saltlicks

Zijn stem is krachtig, warm en droog, zijn ritmes zijn gruizig en uit zijn teksten klinkt een hang naar eenzame snelwegen en brede horizonten. De stem van Boris, die soms wat doet denken aan Guy Clark, staat steeds centraal in zijn “echte” liedjes. Daaromheen horen we een soort Americana muziek met invloeden van blues, soul, rock en country met Calexico-achtige sfeerbeelden. Boris McCutcheon is een begenadigd songschrijver én een geniaal arrangeur die zijn publiek door middel van zijn krachtige songs in een muzikale extase weet te brengen. Enkele jaren terug speelde hij ter gelegenheid van zijn voorlaatste album “Wheel Of Life” exclusief op het Blue Highways festival. Daarna volgde 2 tussendoortjes zoals het live album “Utrecht” met coversongs van o.a. Taj Mahal en Leonard Cohen en het speciaal voor de tour exclusieve “Townes” met prachtige kale vertolkingen van Townes Van Zandt.

Afgelopen jaar bracht hij een nieuw studio album uit genaamd "I'm Here Let Me In" waarin de invloeden van de woestijn van zijn geliefde New Mexico altijd weer doorheen waaien. Hij zou toen ook komen touren maar een gecompliceerde armbreuk gooide roet in het eten. Inmiddels is Boris weer hersteld en actiever dan ooit, hij bracht zojuist een album uit met The Hoth Brothers, een sideproject waar hij sinds kort inzit met Bard Edrington die hij op deze tour ook meeneemt als special guest. Tevens heeft hij net de laatste hand gelegd aan een nieuw album met liedjes geïnspireerd door het oeroude artistiekerig dorpje Espanola een soort van smeltkroes van culturen in de buurt van Santa Fe in New Mexico, waar Boris wekelijks doorheen rijd. Dit album wordt op dit moment gedrukt in de fabriek en zal op deze tour een wereldprimeur mogen beleven.wo. 04 sept. het Witte Kerkje , Terheijden

do. 05 sept. Wunderbar Weite Welt , Eppstein

vr. 06 sept. de Slotplaats , Bakkeveen

za. 07 sept. de Amer , Amen

di. 10 sept. Blue Room Sessions , Den Bosch

wo. 11 sept. Patronaat , Haarlem

do. 12 sept. TivoliVredenburg , Utrecht

vr. 13 sept. Walhalla , Rotterdam

za. 14 sept. Konzertscheune , Itterbeck (Duitsland)

zo. 15 sept. Thedinghsweert , Tiel

di. 17 sept. de Schalm , Westwoud

wo. 18 sept. Deuzonschole , Hoofdplaat

do. 19 sept. Zeepziederij , Bree (België)YouTube Video:

Boris McCutcheon - I Blew It

Boris McCutcheon - Poor Tired HandsJohnny Irion

Johnny Irions leven is doorweven van muziek en litera­tuur. Hij is familie van de legenda­ri­sche auteur John Steinbeck en getrouwd met Sarah Lee Guthrie (kleindochter van Woody, dochter van Arlo). Met Sarah Lee Guthrie vormt hij al jaren een succesvol folkduo (denk maar aan het fantas­ti­sche album Wassaic Way, geproduced door Jeff Tweedy), waarmee ze ondermeer al enkele keren in de AB in Brussel stonden.

Maar Irion is veel meer dan de echtge­noot en familie van. Zo bracht hij midden 2018 het prachtige soloalbum Driving Friend uit. Een plaat waarop je onder meer leden van Wilco, Dawnes en Mother Hips hoort en waarop Irion en co folk, rock en americana prachtig vermengen. De plaat werd geproduced door Tim Bluhm. Zijn folkrock werd in de grote Amerikaanse muziek­bladen warm ontvangen en ook een Europese tour mocht niet uitblijven. Tour ism Salmon Bookings.

donderdag 17 oktober de Wildeman , Herent (België)

vrijdag 18 oktober N9 , Eeklo (België)

zaterdag 19 oktober Ramblin' Roots Festival , Utrecht

zondag 20 oktober de Amer , Amen

woensdag 23 oktober Ancienne Belgique , Brussel

donderdag 24 oktober Huis Verloren , Hoorn

vrijdag 25 oktober Het Groot Verzet , Lint (België)

zaterdag 26 oktober Barzoen , Turnhout (België)YouTube Video:

Johnny Irion - Cabin Fever
Live tips:


tours:
(klik naam voor data)

Boris McCutcheon & The Saltlicks

3HatTrio

Johnny Irion & band

Rod Picott

Arlan Feiles

Martyn Joseph

Sway Wild (= Dave McGraw & Mandy Fer)

Guy Davis

Festivals:
(klik naam festival voor meer info)

14 september IJsselfestein , IJsselstein :

oa 3HatTrio, Ben Poole, Deelder & Van der Lek
Benjamin Herman Quartet, the Goon Mat & Lord Benardo
Lili Grace19 oktober Ramblin' Roots Festival , Utrecht :

oa Dave Alvin & Jimmie Dale Gilmore, North Mississippi Allstars, Frazey Ford
Carter Sampson, Grayson Capps, Nathan Bell, Sway Wild
Bonnie Bishop, Rod Picott, Johnny Irion Trio eva02 november Take Root Festival , Groningen :

oa Brandi Carlile, the Delines, The Long Ryders
Erin Rae, Tyler Ramsey, Nikki Lane
voor meer LIVE tips: