12 juli 2019
Lucky Dice Music mailorder
 www.luckydice.nl

in deze editie:

* tips

* Live tips:

            Corey Harris

            Boris McCutcheon & the Saltlicks
* tips

Hoth Brothers - Workin' and Dreamin'


Geweldig side-project van Boris McCutcheon & Bard Edrington.


afgelopen jaar liepen er een paar dingen een beetje mis in het leven van Boris McCutcheon. Nadat hij het prachtige "I'm Here Let Me In" uitbracht zou hij dat album in Nederland komen presenteren maar een nogal ongelukkige gecompliceerde arm breuk en een acute galblaas ontsteking kort voor de tour gooide roet in het eten en derhalve moest die tour worden afgeblazen. Gelukkig is alles nu weer in orde en komt hij in september weer naar Nederland met zijn Saltlicks ťn Bard Edrington als special guest tijdens deze tour. Met die Bard zit Boris sinds kort in een heel fijn side project genaamd The Hoth Brothers. Hoth Brothers is qua stijl een ietsje meer Country/hillbilly door de kabbelende banjo van Bard en contrabas van Sarah Ferrell maar verder zeker ook een heel erge aanrader voor iedereen die de muziek van Boris een warm hart toe dragen. Op Hoth Brothers nemen Boris en Bard afwisselend de lead vocals voor hun rekening en geven elkaar broederlijke bijval qua instrumentatie en achtergrondzang. Opmerkelijk is ook, dat het album inderdaad verhaald over de workingclass en zijn/haar dromen maar er staan ook enkele songs op die je als zeer fanatieke strijd liederen kunt bestempelen. Woody Guthrie kan er trots op zijn want "The Orange Man" in het Witte huis krijgt er ongenadig van langs. In de openingtrack Trees Of Heaven is het nog op een poŽtische manier : zo van laten we opstaan en er iets aan doen en de wereld beter maken voor iedereen. Zoals we van Boris (de van origine bioboer) gewend zijn veel synoniemen die gaan over het verbouwen van fruit en verwijderen van onkruid. Maar in het bittere January worden de gevolgen van het beleid van The Orange man in niet te missen bewoordingen uit de doeken gedaan en leid de anders zo kalme McCutcheon tot een episch kookpunt in zinsnede als : "were coming for you orange man, your liver and your fake news river. " You said it would be a better year, just as long as your white, not moslim or queer" Verder staat de rest van het album ook weer bol van heerlijke Americana songs 16 stuks maar liefst waar je gerust je met beide handen je vingers bij af kunt likken.

Workin' and Dreamin' is CD van de maand juli !

Video: HOTH Brothers "Bitter Frost"
Liz Meyer with Chris Jones Ė Blue Lonesome Wind - Live in Holland


Subliem opgenomen opnames uit Amen, Koudekerk en Harpel.


Postuum album van twee bijzondere muzikanten die beiden 8 en 14 jaar geleden stierven aan de gevolgen van kanker. Meyer en Jones beide Amerikaanse expats woonachtig in Europa, tourden eind jaren negentig enige tijd samen en dat resulteerde in een aantal fraaie opnames die door Meyer's Nederlandse echtgenoot Pieter Groenveld zorgvuldig en met liefde bewaard zijn gebleven. Groenveld die met Strictly Country Records door de jaren heen prachtige opnames maakte van vele artiesten in bluegrass en folk zoals David Olney, Charlie Louvin, Robin & Linda Williams, Steve Young en vele anderen dook onlangs weer eens in de archieven en vond daarbij deze prachtige opnames afkomstig van concerten die plaatsvonden in Koudekerk, Amen en Harpel. Op Blue Lonesome Wind hoor je 2 fantastische gitaristen wiens gitaar spel prachtig samen smelten en ook de bijzondere enigszins warm gebronsde stem met Jones in de harmonieŽn is wonderlijk mooi opgenomen. Behalve de songs uit eigen pen van Meyer en Jones horen we ook een aantal prachtige classics zoals All the Answers van Kieran Halpin, Lowell George's Willin' en Hank Williams tearjerker I'm So Lonesome I could Cry.

Video: Liz Meyer & Chris Jones - All the Answers (Live)
Ian Noe - Between the Country


Nieuwe Kentucky troubadour gesitueerd qua stijl
ergens tussen Dylan, Prine en Rodriguez.Terwijl we luisterde naar Noe en vervolgens lazen dat Noe is geboren in 1990 in Kentucky, moeste we even achter onze oren krabben. Slechts 29 lentes jong en dan klinken als een klassieke troubadour in de jaren 60 van de vorige eeuw... Denk gerust aan acts als Prine, Dylan, Rodrigues en zelfs Phil Ochs. Maar dan van een hedendaagse 20er die zingt over zijn eigen jeugd op het platte land van Kentucky in een plaatsje met slechts 1200 inwoners en zijn 12 uur lange shifts in de olie velden aldaar waar hij na zijn werktijden een beetje muziek speelde in de lokale bars. Zijn moeder werkte 20 jaar lang in dezelfde fabriek en zijn vader was sociaal werker en leerde zijn zoon op zijn 5e wat akkoorden op de gitaar nadat die interesse leek te hebben voor de muziek van Chuck Berry. Bij toeval hoorde zijn huidige manager Mary Sparr een opname van Noe bij een vriend en ging op zoek naar de man achter de songs met een missie om zijn muziek wereldwijde bekendheid te geven. Inmiddels heeft Noe al het podium gedeeld met Colter Wall, John Moreland en zijn held John Prine en zijn niewste album werd geproduceerd door Dave Cobb die de afgelopen jaren zijn stempel op heel wat nieuwe brilliante folk/americana albums heeft gedrukt. Daar kun je nu ook Between The Country van David Noe aan toevoegen.

Video: Ian Noe - Between the Country
Doug Seegers - Passages


Meters dikke melancholie.


Het verhaal gaat dat Seegers als dakloze straatmuzikant in Nashville werd ontdekt door een Zweedse TV crew die daar een programma aan het maken waren over een groepje Zweedse muzikanten, maar stuitte op Seegers die daar als een modern day Hank Williams zijn hart en ziel stond uit te storten op een gitaartje uit een kringloop winkel. De rest is eigenlijk alweer geschiedenis want Seegers treedt tegenwoordig regelmatig op overal in de wereld, maar in Zweden is hij echt een grote cultster geworden. A Story I Got To Tell staat weer vol met dikke melancholie en is geproduceerd door sterproducer Joe Henry dus die straathoek heeft hij nu ver achter zich gelaten. Met ster drummer en percussionist Jay Bellarose in het fundament en een fraaie band om zich heen verzameld met muzikanten uit de VS en Zweden en een gastoptreden van Jackson Browne kun je aankomen natuurlijk. Seegers zingt met een dikke snik in zijn stem en enorme bezieling, soms doet het wel een beetje denken aan wijlen Lafave en soms ook wel een beetje aan de intensiteit van bijvoorbeeld een Piet Veerman maar dan allemaal veel meer country natuurlijk en ook Seegers vraagt in zijn songs om compassie voor ploeteraars, daklozen, minder bedeelden en andere mensen waar de meeste met een boog omheen lopen.

Video: Doug Seegers - Demon Seed
Justin Rutledge - Passages


Prachtige dromerige poŽtische melancholie
van een van Canada's Finest songschrijvers.Canadese singer-songwriter Justin Rutledge is weer terug met een fraai intens nieuw album. in 2011 stond hij als een van de nieuwe beloftes nog op Blue Highways festival omdat hij met zijn eerste albums No Never Alone, Devil On A bench In Star, Man Descending en Early Windows erg veel indruk had gemaakt en werd genoemd als het Canadese antwoord op Ryan Adams alhoewel Rutledge zijn muziek veel meer ingetogen en poŽtisch en qua tekst meer in de lijn van andere Canadese literaire songschijvers zoals Joni Mitchell, Neil Young, Leonard Cohen. Ook had Rutledge iets met Gordon Downie de onlangs overleden frontman van Tragically Hip. Sterker nog, Rob Baker gitarist van Tragically Hip speelt nu mee op Passages. Op de een of andere manier treed de laatste paar jaar Rutledge toch niet heel vaak op buiten de Noord Amerikaanse grenzen en doet hij zelden of nooit Europa meer aan. Of dat een gebrek aan ambitie betreft of dat hij gewoon liever dicht bij huis blijft wie zal het zeggen? Aan zijn talent ligt het in ieder geval niet want Passages is wederom een fraai album dat hoewel opgenomen met Justin's aparte relatief hoge stem en akoestische gitaar in de hoofdrol ook fraai is ingekleurd met sfeervolle ingetogen piano klanken en hier en daar een fraai strijkje. Ook is er weer een samenwerking met novelist Michael Ondaatje met wie hij al sinds 2010 vaak samen mee werkt aan zijn songteksten. De titeltrack het ingetogen Passages aangedikt met veel melancholie waar Rutledge in zijn stijl patent op lijkt te hebben heeft in het arrangement ook iets dromerigs en ik zou het haast beatlesque, willen noemen. Maar Rutledge kan toch ook wel een ietsje rauwer ook getuige zijn intense song Good Man over grootschalige veranderingen in het leven van een bepaalde man waarbij het een beetje een mysterie blijft wat er precies allemaal is voorgevallen.

Video: Justin Rutledge - Passages
Rich Hopkins and the Luminarios - Back To The Garden


In Crazy Horse gedrenkte rootsrock.


Hopkins zit inmiddels al drie decennia in het vak van de in woestijnzand opgeschuurde rootsrock uit het Zuidwesten van de VS. Tucson, Arizona is zijn plaats van opereren alwaar hij met zijn band Luminarios altijd sterk beÔnvloed is geweest door de sound Neil Young & Crazy Horse. Op Back In the Garden staat zijn tuin weer vol met heerlijke meeslepende songs vol epische gitaarsolo's waarbij je heerlijk door de kamer heen kunt stuiteren.

Video: Rich Hopkins And The Luminarios - Back to the Garden
Jeffrey Halford and The Healers - West Towards South


Lekkere bluesy, duistere southern roots-rock.


Halford en zijn grommende Healers waren onlangs op tour door Nederland en brachten een nieuw album uit dat in Europa bij de meeste reguliere winkels niet verkrijgbaar is. Maar bij ons dus gelukkig wel en gelukkig maar want hun West toward South laat naar zich luisteren als een Amerikaanse roadtrip door het wilde westen en reikt qua stijl zoals de titel al doet vermoeden tot diep in de Zuidelijke swamps van Louisana en Florida. Halford wisselt praatzingende storytelling af met bluesy zang en er is heel veel lekker gitaarwerk te horen met een dikke slide die je doet denken aan het oude werk van Cooder en John Hiatt met Sonny Landreth aan zijn zijde. Behalve Halford en zijn vaste trio bestaande uit Adam Rossi op percussie en keyboards en Bill Macbeath op bas zijn er ook een paar bijzonder gastmusici te horen op dit album waarvan snarenwonder Thomas Heyman (Go To Blazes) en bekend van touren hier met Dan Stuart.

Video: Jeffrey Halford and The Healers - Sea of Cortez
Rod Picott Ė Tell The Truth & Shame The Devil
wordt 19 juli verwacht

Pure pracht, zonder opsmuk.


In het kader van"Less is More" en de uitspraak van de door de wol geverfde songschrijver Harlan Howard die ooit eens zei: "Voor een goed liedje heb je maar 3 akkoorden en de waarheid nodig" gaat singer-songwriter Rod Picott op zijn Tell The Truth and Shame The Devil ook geheel terug naar de basis en nam zijn nieuwe album op helemaal in zijn eentje met akoestische gitaar zang en mondharmonica en zonder blad voor de mond of om de brei heen draaien zingt hij ook over zijn eigen ervaringen, slaapproblemen en de lichamelijke gevolgen van jarenlange (te)harde arbeid en misschien niet altijd even gezonde gewoontes in de openingstrack Ghost. Veel van de songs op Tell The Truth & Shame The Devil zijn geÔnspireerd door de gebeurtenissen die volgde door een telefoontje van zijn arts laat op de avond waarna hij als de donder naar het ziekenhuis moest vanwege acute hart problemen. Het duurde dan ook enkele weken voordat de artsen de Duivelse hartkloppingen die als een soort van razende vrachttrein door zijn lichaam gierde weer onder controle kregen alvorens ze het probleem van de versleten rug konden aanpakken. Maar zoals een wijs man ooit zei, " elk nadeel heb ze voordeel" en uit deze "health scare" heeft hij nu in ieder geval een heel mooi nieuw album aan over gehouden dat puur, oprecht, raw en intiem klinkt. Zoals hij zingt in Ghost over de gevolgen van alle keuzes die hij maakte in het leven, de goede maar ook de slechte hoor je Picott op zijn meest persoonlijk en dat klinkt prachtig kwetsbaar poŽtisch maar ook rauw en stoer tegelijk. En gelukkig is met zijn gezondheid is alles nu ook weer onder controle.

Video: Rod Picott - "Ghost"

Sam Baker - Horses & Stars


Sam Baker puur en live.


Opgenomen op 20 juni 2018 in het Imagine Event Center in Buffalo , New York horen we puur, live en zonder opsmuk met slechts Sam Baker op zang, mondharmonica en elektrische gitaar met hier en daar een footstomp op een houten plank. Er passeren 12 songs afkomstig uit zijn gehele oeuvre met songs van Mercy, Pretty World, Cotton & Land Of Doubt. Het blijft fascinerend hoe Sam met hele simpele middelen en een paar akkoorden en natuurlijk zijn teksten je toch weer tot op het bot kan raken.

Video: Sam Baker - Full Session - Daytrotter Session
Freddy & Francine - Moonless Night


De beste band die je nog niet kent.


Freddy & Francine, achter deze artiestennamen gaan Lee Ferris en Bianca Carusso schuil, een duo dat ons werd getipt door collega's Dave McGraw & Mandy Fer. Deze geweldige gloedvolle en warme soulvolle americana/rootspop is wat je noemt een aanrader van jewelste! Dit duo uit Los Angeles, California kunnen beide met hun stemmen een enorme deuk in een gekoeld pakje boter zingen. Raakvlakken zijn altijd lastig maar ik zou zeggen Birds Of Chicago, Mandolin Orange, Lake Street Dive. Hier in Europa zijn ze nog een nieuwe naam maar daar gaat binnenkort verandering in komen anders eet ik me hoed op. Hun muzikale mix klinkt heel fris en energiek en is zo vreselijk aanstekelijk en catchy dat kan niet anders als enorm gaan aanslaan hier. Binnen no time loop je hun songs mee te zingen. Dat beide beschikken over meerdere talenten blijkt al wel uit dat Bianca (Francine) al een comedy TV show ontwikkelde die door ABC is aangeschaft en Lee (Freddy) speelde al in 500 shows van een broadway musical Over the Million Dollar Quartet in de rol van Carl Perkins. De twee ontmoette elkaar op de set van een productie van de Musical "Hair" en zijn sindsdien onafscheidelijk en hebben samen al een heel scala prachtige songs geschreven waarvan vooralsnog alleen nog deze 6 tracks van Moonless Night officieel zijn uitgebracht. Echt geweldige liedjes zoals de song Hail me a Cab, de ultieme breakupsong wanneer de je realiseert dat de maat vol is. Of juist het tegenovergestelde in het prachtige liefdesliedje Moonless Night maar ik had net zo goed de andere songs kunnen benoemen want die zijn net zo goed. Er is nog heel veel meer moois van hen te verwachten. In de loop van volgend voorjaar zullen ze meer uitbrengen en tevens voor het eerst in Nederland komen touren. Tot die tijd zullen we het moeten stellen met dit EPtje waar we nu al niet meer zonder kunnen leven want wat een muzikale zaligheden!

Video: Freddy and Francine - Hail Me a Cab


overige nieuwe/komende releases:

Markus Rill
Songland

Caroline Spence
Mint Condition

Glen Campbell
The Legacy (1961-2017)

Keb'mo
Oklahoma

Teskey Brothers
Run Home Slow

release: 02 augustus
Russ Tolman
Goodbye El Dorado

Steve Young
Live In Holland 1993

Valerie Carter
Ooh Child: The Columbia Years

Jim Lauderdale
From Another World

Zachary Lucky
Ballad Of Losing

* Live tips
Corey Harris

Corey Harris is een pleitbezorger van alle Afro-Amerikaanse muziek: van folk en gospel via cajun en reggae tot folk en R&B. In de wereld van de blues is hij een grootheid, die o.a. samenwerkte met andere Ďgroten der aardeí als BB King, Taj Mahal, Tracy Chapman en Buddy Guy.

za. 10 aug. Southern Roots Open Air , Valkenburg

zo. 11 aug. Thedinghsweert , TielYouTube Video:

Corey Harris - Preacher Blues (Son House)

Corey Harris - Special Rider BluesBoris McCutcheon & the Saltlicks

Zijn talent voor tekst en melodie is onberispelijk. Hij is gezegend met een stem die gruizig, warm, kalmerend en soulvol tegelijk is. Zijn muziek is rauw, intens, sfeervol en er lijkt een constante droge woestijnbries doorheen te waaien. In zijn teksten klinkt een hang naar eenzame snelwegen en brede horizonten. Boris zijn roots liggen op het platte land van Massachusetts, maar hij heeft zich inmiddels al enige tijd geworteld in de bergen van New Mexico, de plek waar zijn muzikale ziel zich het meeste thuis voelt. Vandaar dat de term New Mexicana opduikt bij het omschrijven van zijn muziek: americana aangevuld met een vleugje folk, blues, soul, country, pop en rock. De invloeden van Leonard Cohen, The Beatles, Steve Earle, Howe Gelb en Neil Young zijn nooit ver weg.

wo. 04 sept. het Witte Kerkje , Terheijden

do. 05 sept. Wunderbar Weite Welt , Eppstein

vr. 06 sept. de Slotplaats , Bakkeveen

za. 07 sept. de Amer , Amen

di. 10 sept. Blue Room Sessions , Den Bosch

wo. 11 sept. Patronaat , Haarlem

do. 12 sept. TivoliVredenburg , Utrecht

vr. 13 sept. Walhalla , Rotterdam

za. 14 sept. Konzertscheune , Itterbeck (Duitsland)

zo. 15 sept. Thedinghsweert , Tiel

di. 17 sept. de Schalm , Westwoud

wo. 18 sept. Deuzonschole , Hoofdplaat

do. 19 sept. Zeepziederij , Bree (BelgiŽ)YouTube Video:

Boris McCutcheon - I Blew It

Boris McCutcheon - Poor Tired Hands
Live tips:


tours:
(klik naam voor data)

Corey Harris

Boris McCutcheon & The Saltlicks

3HatTrio

Johnny Irion & band

Rod Picott

Arlan Feiles

Martyn Joseph

Sway Wild (= Dave McGraw & Mandy Fer)

Guy Davis

Festivals:
(klik naam festival voor meer info)

10 augustus Southern Roots Open Air , Valkenburg :

Mercy John, Corey Harris,
Handkerchief, Verbraak en van Bijnen14 september IJsselfestein , IJsselstein :

oa 3HatTrio, Ben Poole, Deelder & Van der Lek
Benjamin Herman Quartet, the Goon Mat & Lord Benardo
Lili Grace19 oktober Ramblin' Roots Festival , Utrecht :

oa Dave Alvin & Jimmie Dale Gilmore, North Mississippi Allstars, Frazey Ford
Carter Sampson, Grayson Capps, Nathan Bell, Sway Wild
Bonnie Bishop, Rod Picott, Johnny Irion Trio eva02 november Take Root Festival , Groningen :

oa Brandi Carlile, the Delines, The Long Ryders
Erin Rae, Tyler Ramsey, Nikki Lane
voor meer LIVE tips: