03 oktober 2024






in deze editie:

* tips:

David Luning, John Blek
Melissa Carper, Bywater Call
Ray Lamontagne, Jeffery Foucault
Willie Buck, Gram Parsons
Good Guy Hank

* Live tips:

        Aaron Boyd & W.D. Miller

        Carter Sampson & Katja Kruit

        Guy Davis

        Dayna Kurtz & Robert Maché

        Ramblin' Roots Festival





* tips

  R. R. Williams - Unremarkable Lives
 


Afwisselend rustige songs met een rauw randje
maar ook lekkere rootsrockers met ballen.



Steeds vaker zie je dat ex-punkers en/of metalheads zich op een bepaald punt in hun leven steeds meer gaan interesseren voor country/americana/blues en aanverwante muziekstijlen. Zo ook deze uit Tulsa afkomstige Mike Williams wat de echte naam is van R.R. Williams. Zijn artiestennaam R.R. is een soort ode aan zijn wijlen vader die Reginald Roy Williams heette. Unremarkable Lives is opgenomen. Hij nam ze op in de studio van plaatsgenoot John Moreland die ook op dit album meespeelt. Moreland en Williams kennen elkaar al van haver tot gort omdat ze vroeger ook samen in punk en metal bandjes hebben gezeten. De eerste paar tracks op het album komen gelijk lekker vlot binnen en zou je kunnen omschrijven als Americana/Rootsrock met ballen. Muzikaal gesitueerd een beetje in de hoek van John Mellencamp. De rest van het album is een ietsje meer ingetogen. Wat je zeker hoort hier is echte working class muziek over menselijke strubbelingen in het leven van de financieel enigszins uitdagende klasse. De titeltrack van dit album gaat over werkeloosheid en de strubbelingen wanneer je op je 30e weer vanaf niets moet zien te proberen iets op te bouwen. Of zoals Williams zelf zegt:

“trying to find the good in that situation. The rest are stuff about change, growing old, divorce, and Christian guilt”.

Voor de opnames van dit album begonnen Williams en Moreland met alleen vocalen en gitaar en bouwde daaromheen de rest van de fundamenten van de songs. In sommige gevallen zoals bij de openingstrack voegde ze twangy gitaar een lekker orgeltje, mondharmonica solo’s en vlotte drums toe maar bij sommige nummers werd de begeleiding ook wat meer sober gelaten omdat die songs gewoon niet meer nodig hadden. Unremarkable Lives is een heerlijk album geworden met afwisselend rustige songs met altijd een rauw randje maar ook lekkere rootsrockers met ballen.

Unremarkable Lives is CD van de maand oktober !

Video: R.R. Williams - Last In Line
  Guy Davis - The Legend of Sugarbelly
 


Bloedmooi countryblues album van het de fantastische Guy Davis.


Na het met een grammy genomineerde pracht album Be Ready When I Call You komt Guy Davis alweer met een heel fraai en ontroerend meesterwerk. Ditmaal een soort concept album met songs die hij ook gebruikte bij een toneelstuk dat Guy afgelopen jaren in de VS heeft opgevoerd. Het toneelstuk gaat over de moord op een jonge vrouw, het verhaal is deels fictie en deels gebaseerd op waar gebeurd verhaal. Het verhaal/idee kwam door verhalen die Guy ooit werd verteld door zijn vader (de beroemde acteur Ozzie Davis) en zijn ooms. Niemand van zijn familie kende de vrouw persoonlijk maar de dader van deze moord was wel een bekende bij zijn familie. Guy noemde de vrouw in kwestie Sugarbelly en in de songs verteld hij verhalen over een vrouw zoals zij. Over frustraties en over sociale en raciale onrechtvaardigheden maar ook over menselijke levens dilemma’s en persoonlijke relaties. Guy kan dat ook echt super goed op een dusdanige manier dat je je helemaal kunt inleven in het verhaal. 10 songs op dit album schreef hij zelf en 3 leende hij er van muzikale idolen als Leadbelly en Blind Lemon Jefferson.

Zijn eigen nummers gaan dus deels over Sugarbelly, een meisje van de straat die in een bordeel liefdevol wordt opgenomen door de dames van lichte zeden. Maar uiteindelijk gaat zij er ook aan het werk waar ze aan een tragisch einde komt in de handen van een psychopathische jaloerse klant. Maar er zijn ook songs over de tijdgeest waarin het verhaal van Sugarbelly zich afspeelt over illegale drankstokerijen, bluesclubs en andere plattelands verhalen. Naast de songs over Sugarbelly staan er ook andere tijdloze juweeltjes op dit album zoals het aangrijpende Early In the Morning dat hij schreef in Lockdown. Het is een van de songs die hij schreef voor zijn Coffee with Kokomo videoblog waar tijdens de pandemie elke ochtend achter de camera ging zitten om interactief met kijkers wereld zaken door te nemen onder het genot van koffie. Op speciaal verzoek zong en schreef hij dan liedjes voor zijn luisteraars. Early In the Morning gaat over afscheid nemen van vrienden en familie wanneer je weet dat je einde nadert. Dit is een van de allermooiste liedjes over afscheid die ik de laatste tijd heb gehoord heb. Guy Davis is en blijft een unieke artiest die je eigenlijk ook niet in een vakje kunt stoppen want hij mixt blues en folk met allerhande southern stijlen tot zijn eigen geluid. Hij is net zoveel schatplichtig aan Leadbelly en Sonny Terry als aan Pete Seeger en Bob Dylan. Bij zijn shows is er altijd ruimte voor zowel een lach als een traan en dat alles gebracht met zijn enorm aanstekelijke sprankelende persoonlijkheid. Op Sugarbelly speelt Guy zelf een keur aan instrumenten zoals de 6 en 12 snarige gitaar, banjo, mond harmonica, verder zijn er gastbijdragens van Professor Louie op orgel en Chris James op de mandoline.

Video: Guy Davis - Early In The Morning
  Birdcatcher - Birdcatcher II
 


Prachtige gloedvolle muzikale reis langs eindeloze horizonten.


Achter de naam Birdcatcher gaat alleskunner Roel Spanjers schuil. Roel is een zeer veel gevraagde sideman op toetsen en accordeon bij vele topmuzikanten zoals Frederique Spigt, JW Roy, Normaal, Malford Milligan en langer geleden ook met Dayna Kurtz en blueshelden Luther Allison en Terry Evans en vele anderen. Maar naast zijn werk in de schaduw van anderen maakt Roel ook zijn eigen prachtige super soulvolle muziek onder de naam Birdcatcher dus. Dit album is zijn 2e onder deze naam zoals de titel ook al doet vermoeden de langverwachte opvolger van het in 2006 uitgebrachte deel I. Roel ademt muziek en dan met name de muziek uit de school van Bobby Charles, Allen Toussaint, The Band en de Southern soul/roots/blues uit Memphis, New Orleans, Texas en Muscle Shoals. Eigenlijk is dit album alweer een heerlijke muzikale reis door de VS langs eindeloze horizonten. Roel neemt je mee langs Beale Street, laat je wandelen door Louis Armstrong park en flaneren langs the Mississippi. Hij nam dit fraaie gloedvolle album op met o.a zijn vaste companen Gabriel Peters en Eric van Dijsseldonk en diverse gastmuzikanten waaronder ook Malford Milligan. In de fraaie deep soul afsluiter “Right Road” op dit album horen we Roel prachtig zingen “On the right road now, hope you see us comin’ round the bend” dat kunnen we binnenkort mooi doen op Ramblin Roots festival waar Roel flink mag uitpakken met zijn band.

Video: Birdcatcher - Moral High Ground Blues
  Joe Ely - Driven To Drive
 


Roadsongs van een roadwarrior en muzikale legende.


Geroutineerde Texaanse road warrior en muzieklegende Joe Ely heeft op zijn nieuwe schijf liedjes verzameld met songs over de “onderweg” thematiek. Of zoals Ely zelf stelt: “I’ve been traveling all my life in search of whatever I find.” Op zijn 23e album sinds 1977. Er is nog iets met 77 trouwens want begin van dit jaar mocht Ely 77 kaarsjes uitblazen ook. Iets wat hij zelf een tijdje niet voor mogelijk hield want tijdens de pandemie was het een tijdje kantje boord met Joe maar hij is een taaie en wist het gelukkig voor ons liefhebbers toch te doorstaan. Hoewel de liedjes over reizen gaan nam hij ze op in zijn eigen Texaanse homestudio met steeds een paar gastmusici die zijn prachtige pure songs wat fraaie accenten gaven. Zo horen we o.a Richard Bowden op de Fiddle, Bill Guinn op de toetsen, Pat Manske op percussie,Jeff Plankenhorn op gitaar en natuurlijk zijn maatje Joel Guzman op accordeon. Dan is er ook nog ene meneer Bruce Springsteen die meezingt op Odds Of The Blues. Verwacht hier niet een heel schijfje met oude mannen muziek want Joe gromt, rockt en grooved nog altijd met verve. Sommige songs swingen echt als een tierelier. Heerlijk plaatje weer van deze oude rot in het vak bij wie al die roadsongs op het lijf zijn geschreven want blijkbaar is hij ooit geboren langs langs de historische Route 66.

Video: Joe Ely - Odds of the Blues (Official Music Video) ft. Bruce Springsteen
  Steve Young - Stars in the Southern Sky (3cd set)
 


Fraai muzikaal overzicht van grote Americana pionier.


Een prachtig overzicht van singer-songwriter Steve Young, en pionier op het gebied van Americana en outlaw country gebied. Net als collega songwriters Gene Clark en Gram Parsons fuseerde hij muziek uit verschillende stijlen samen en was daarmee voorbeeld voor vele artiesten die na hem kwamen. Zijn songs werden opgenomen door vele prominenten zoals Waylon Jennings,Hank Williams Jr, Joan Baez, The Eagles, Rita Coolidge, Dolly Parton, Iain Matthews en vele anderen. Zijn grootste hit was het prachtige Seven Bridges Road maar er waren vele andere prachtsongs die allemaal op deze fraaie cdset staan. Stars in the Southern Sky bevat 3 cd’s met in totaal 47 songs voornamelijk uit zijn gloriejaren midden jaren 70. De set is uitgevoerd met een fraai 40 pagina tellend boekje met zeldzame foto’s en informatie.

Video: Steve Young - Seven Bridges Road (Live)
  John Blek - Cheer Up
 


John is een geniaal arrangeur. Hij weet hoe je een goed
liedje in elkaar moet zetten, dat ook echt blijft hangen.



De Ierse singer-songwriter John Blek blijft onverminderd productief. Cheer Up inmiddels al weer zijn 9e studioalbum en deze is tekstueel zijn meest persoonlijke. Op het hoesje kijkt hij ons aan met een foto van zichzelf als klein baldadig jochie. Cheer Up is een krachtige reflectie van wat er gaande is in het leven van de meester singer-songwriter. Hij demonstreert hier zijn eigen persoonlijke groei, terwijl hij tevens zichzelf opmaakt voor voor zijn aanstaande vaderschap. Qua stijl is John weer wat meer geëvolueerd naar een sonische, tikkeltje modernere sound. Maar schrik daar niet van want het werkt wonderwel goed bij zijn prachtige, catchy sfeervol en super melodieuze liedjes.

Dat valt al gelijk weer op in de openingstrack met de opmerkelijke titel Holy Shit. Maar dat is ook iets wat je best vaak kunt roepen wanneer je de tv aanzet of het nieuws leest dezer dagen. Het liedje begint heel klein met een eenvoudig repetitief plingeltje maar bouwt steeds verder uit. Met aanzwellende strijkers (van Moritz en Brümmer uit Oost Duitsland) en heel aparte tegendraadse drumritmes. Het is misschien heel even wennen maar na een minuutje heeft dat liedje zich hardnekkig genesteld in je oor. En liedje voor liedje zijn dit weer allemaal echte oorwurmpjes waar je niet stil bij kunt zitten. Behalve de Duitse strijkers bijdagen, heeft Cheer up ook nog een Nederlands tintje. Het hemels zingende dames trio Woolf bracht namelijk ook een weekje met John door in de studio en zij namen alle achtergrond vocalen voor hun rekening. Meer als eens doen sommige van zijn songs qua sfeer ook een beetje denken aan het vroege werk van Beirut en Sufjan Stevens. Blek weet zichzelf steeds weer verder te vernieuwen en neem ons advies dat moet je gewoon over je heen laten komen. John is een geniaal arrangeur en weet net zo goed als een van zijn grote voorbeelden Ron Sexsmith hoe je een goed liedje in elkaar moet zetten dat ook echt blijft hangen.

Video: John Blek - Holy Shit
  David Luning - Lessons
 


Een van de fijnste albums van de
afgelopen tijd waar echt alles aan klopt.



Na twee eerdere prachtige albums van David Luning gooit David er met Lessons weer een flink schepje bovenop. Ondanks zijn nog redelijk jonge leeftijd schrijft David werkelijk fantastische songs. Echt elk liedje klinkt ontzettend pakkend hij is gezegend met een geweldige stem met veel soul, een lekker rauw randje en enorm veel kracht. Niet voor niets werden sommige van zijn songs ook al opgepikt voor films en Netflix series. Qua stijl kun je David Luning ergens situeren tussen Ray Lamontagne, Ryan Adams en John Prine. Prine noemt David zelf ook al een van zijn grote voorbeelden. Toen hij John Prine voor het eerst hoorde, besefte David dat muziek maken iets is wat hij zelf ook graag wilde doen. In een eerlijke wereld verdiend David het ook om net zo beroemd te worden als eerder genoemde artiesten want hij doet er geen centimeter voor onder. Daarnaast is hij live echt een van de allerleukste artiesten om te zien. Hij is er echt toe in staat om je binnen een half liedje helemaal in de pocket te hebben met zijn enorm aanstekelijke en charismatische podium persoonlijkheid en hij is echt belachelijk getalenteerd. De 10 songs op Lessons zijn stuk voor stuk geweldige liedjes. Variërend van pittig uptempo en catchy zoals Every Day I Am, een beetje duistere dreigende songs als Down Below en de titeltrack Lessons. Tot wereld overpeinzend als World Goes Around again. Ook voor prachtige romantische liedjes daar draait hij zijn hand niet om maar gelukkig zijn die ook weer niet te zoetsappig. Luister bijvoorbeeld maar eens naar The Moon Looks Cool Tonight of het liedje You Like the Rain dat hij voor zijn vriendinnetje schreef. Doe jezelf een plezier en schaf dit plaatje aan het is echt een van de fijnste albums van de afgelopen tijd, waar echt alles aan klopt.

Lessons is CD van de maand september !

Video: David Luning - Lessons


overige nieuwe/komende releases:

  Po' Ramblin' Boys
  Wanderers Like Me





  Ruthie Foster
  Mileage





  Duke Robillard
  Roll With Me





  Dean Owens
  The Ridge Trilogy


  release: 15 november


  Scott McClatchy & The Mercy Hang
  One Time, One Night, In America


  release: 12 september




  Maggie Antone
  Rhinestoned





  JD Simo & Luther Dickinson
  Do the Rump!





  Gillian Welch/David Rawlings
  Woodland


  release: 19 november


  V/A
  Can't Steal My Fire
  the Songs of David Olney


  release: 29 oktober


  Michael McDermott
  Lighthouse On The Shore / East Jesus


  release: 27 september







* Live tips




Aaron Boyd
& W.D. Miller

De Amerikaanse singer-songwriter Aaron Boyd meldde zich in 2019 aan het americanafront met zijn debuutalbum 'Until The End'. Hij begon met liedjes schrijven om zijn gevoelens na zijn worsteling met een alcoholverslaving van zich af te schrijven en dat bleek een gouden greep. Nadat hij vader was geworden gooide hij het roer om. Hij stopte met drinken en besloot om zijn passie voor muziek serieus na te streven. Op zijn tweede album 'Come Undone', welke hij in eigen beheer uitbracht, bezingt Boyd hoe hij uit het dal is geklommen. De muziek doet denken aan artiesten als Mark Lanegan, John R. Miller, John Moreland en Arlo McKinley. Deze man kan wel eens een hele grote worden! Zijn intense liedjes en prachtige rauwe stem maakte zoveel indruk dat TakeRoot Festival hem speciaal liet overvliegen om exclusief op het festival te komen spelen. Dit was zijn eerste bezoek aan Nederland, maar dat smaakte naar meer. Hij komt niet alleen! Aaron wordt bijgestaan door W.D. Miller op diverse snaren.







zo 06 okt Rialto Live , Den Helder

ma 07 okt Americana Mondays , Eindhoven

vr 11 okt Thedinghsweert , Tiel

za 12 okt Huisconcert , Sint Willebrord

zo 13 okt Walhalla , Rotterdam

di 15 okt Lutherse Kerk , Groningen

za 19 okt TivoliVredenburg , Utrecht

zo 20 okt Thiemeloods , Nijmegen


YouTube Video: Aaron Boyd
- Brand new single (Coming Undone)











Carter Sampson
& Katja Kruit

De in Oklahoma geboren en getogen Carter Sampson wist met haar vorige albums al indruk te maken in de americanascene. Haar nieuwe album ‘Gold’ (voorjaar 2023) scoorde ook in Europa goed, met onder meer een maandenlange ranking in de ‘Euro Americana Charts’. Op die plaat legt ze de lat nog een stuk hoger met werkelijk magnifieke songs met formidabele muzikale begeleiding. Een echte aanrader voor liefhebbers van Patty Griffin, Lucinda Williams, Brandi Carlile en The Highwomen. Sampson komt deze plaat voorstellen in Europa met de Nederlandse Katja Kruit op dobro.

Naast het podium is Carter de oprichter en leider van 'Oklahoma City’s Rock ’n Roll Camp for Girls', een organisatie die zich samen met andere non-profitorganisaties inspant om meisjes en vrouwen via de muziek hogerop te helpen.

‘De prachtig gezongen liedjes van Gold overstijgen moeiteloos de vaak vrijblijvende rijmelarij in het genre.’ - Written in Music

‘Gold is een zeer sterk album. Americana van topniveau. En de titel ‘Queen of Oklahoma’ is meer dan terecht.’ - Blues Town Music





wo 09 okt Het Heerenlogement , Beusichem

do 10 okt The Lock Keepers , Maassluis

vr 11 okt Lutherse Kerk , Groningen

za 12 okt Speelplaats Baars , Baars

zo 13 okt Slow Turning , Beilen

di 15 okt Blue Room Sessions , Den Bosch

do 17 okt de Zeepziederij , Bree

za 19 okt TivoliVredenburg , Utrecht

zo 20 okt Crossroads , Bergen Op Zoom


YouTube Video: Carter Sampson
- Gold (Live)











Guy Davis

De Amerikaanse bluesman Guy Davis is een veelzijdig artiest: hij is zanger, gitarist en banjospeler, maar ook acteur en schrijver. Hoewel Davis is geboren en getogen in New York, maakt hij geen elektrische grotestadsblues – zijn hart ligt bij de akoestische, voetstampende blues. Zoals het een bluesman betaamt, heeft hij een lange adem: in 2021 verscheen Be Ready When I Call You, zijn vijftiende album. Live is Davis een echte entertainer – hij vertelt anekdotes, maakt grappen en speelt werk van zijn voorbeelden Muddy Waters, John Lee Hooker en Bob Dylan. Dit is blues zoals blues bedoeld is! Davis heeft talrijke onderscheidingen ontvangen en zijn werk is geprezen in prominente publicaties zoals de New York Times.

Davis is de zoon van de acteurs Ruby Dee en Ossie Davis in New York City, maar ontwikkelde zijn passie voor de blues dankzij zijn grootouders in het rurale zuiden van de VS. Davis werkte onder meer samen met blueslegendes als Dr. John, Bonnie Raitt, Taj Mahal en Pete Seeger.

Guy Davis is the real deal op het gebied van Folkblues en geeft elke avond een fantastische show met altijd een lach en een traan.





do 07 nov de Kern , Wilrijk (België)

vr 08 nov de Schalm , Westwoud

zo 10 nov GUO @ Lodewijkskerkje , Oisterwijk

do 14 nov Gouwekerk , Gouda

vr 15 nov Lutherse Kerk , Groningen

za 16 nov Haarlem Bluesclub , Haarlem

zo 17 nov Podium Gorter , Balk

di 19 nov TivoliVredenburg , Utrecht


YouTube Video: Guy Davis
- Early in the morning (Live)











Dayna Kurtz & Robert Maché

De eigenzinnige Amerikaanse singer-songwriter Dayna Kurtz beweegt zich als een soort moderne Nina Simone soepel tussen jazz, blues, folk, country en chanson. Haar persoonlijkheid is minstens even krachtig als haar stem, waardoor elk optreden van Kurtz een intense ervaring is. Nederland is al jaren een warm bad voor Kurtz – niet voor niets nam ze hier haar live-albums Here Vol. 1 en Here Vol.2 (2017 en 2018) op. Vergezeld door haar trouwe muzikale kompaan Robert Maché (gitaar/mandoline) en met een carrière van bijna 35 jaar achter de rug heeft Kurtz genoeg materiaal om uit te kiezen. In 2024 wordt er een heruitgave uitgebracht van haar veel gewaardeerde debuutalbum Postcards From Downtown (2002)!



Lulu & the Broadsides



Here volume 2

vr 22 nov Gouwekerk , Gouda

za 23 nov Iduna , Drachten

zo 24 nov De Oude Mattheüs , Eibergen

wo 27 nov Het Heerenlogement , Beusichem

do 28 nov TivoliVredenburg , Utrecht

zo 01 dec Kerk , Nieuw-Beerta

di 03 dec Thiemeloods , Nijmegen

wo 04 dec Thiemeloods , Nijmegen


YouTube Video: Lulu and the Broadsides
- How Do I Stop










zaterdag 19 oktober Ramblin Roots , Utrecht:

Let's get ramblin! Op zaterdag 19 oktober staat TivoliVredenburg weer geheel in het teken van americana, blues, roots, altcountry en aanverwante muziekstijlen tijdens de tiende editie van Ramblin Roots!

met The White Buffalo - Matt Andersen - The Long Ryders - Torgeir Waldemar - Katherine Priddy - Songwriter's Spotlight: David Rodriguez - Aaron Boyd - L.A. Edwards - Grey DeLisle - Jack Browning - Birdcatcher - Carter Sampson - Uncle Lucius - Josh Gray - Kaia Kater - Grayson Capps - Heather Little - Rosa Spruit - Eric Devries Trio


Uiteraard zijn wij ook weer aanwezig met onze Lucky Dice kraam.
CD/LP/boek/DVD reserveringen zijn weer welkom.