03 april 2024


in deze editie:

* tips:

Dan Penn, Hello Darlins
Secret Sisters, Uncle Lucius
Matt Mitchell Music Co.
Chip Taylor, Corb Lund
Taj Mahal Sextet

* Live tips:

        David Luning & Ben Dubin

        Rachel Baiman

        Ags Connolly

        Nathan Bell

        festivals

* tips

  Dan Penn - The Inside Track On Bobby Purify
 


Pure schoonheid van soul held Dan Penn.


Dan Penn, de blanke soulheld die verantwoordelijk was voor heel veel klassieke soul hits van weleer. Ik noem er een paar die hij schreef Dark End Of The Street, Do right Woman, Do Right Men, I’m Your Puppet maar er zijn nog heel veel meer songs die hij schreef al dan niet samen met Spooner Oldham. Naast dat hij schreef voor artiesten als Aretha Franklin, James Carr, Percy Sledge schreef hij ook heel veel nummer voor Bobby Purify. Op The inside track of Bobby Purify horen we 20 tracks waarvan 10 in de versies vertolkt door soul zanger Bobby Purify die door producer Jerry Wexler ‘de glorieuze, door God gegeven stem’ noemde. De andere 10 tracks zijn de door Dan Penn zelf opgenomen privé demo’s die ook prachtig en puur zijn opgenomen. Stiekem ben ik dus eigenlijk ook echt heel erg gecharmeerd van die kale versies door Dan Penn gezongen. Ik houd gewoon echt ontzettend van de stem van die man en zijn schitterende songs.

The Inside Track On Bobby Purify is CD van de maand april !

Video: Dan Penn - Forever Changed (Demo)
  Hello Darlins - The Alders & The Ashes
 


Een muzikaal rijk en afwisselend (dubbel) album.


Deze The Canadese superband is gevormd rondom een groep zeer veel gevraagde sessie muzikanten die o.a speelde met BB King, Rodney Crowell en vele anderen. Doordat ze elkaar steeds weer tegen kwamen in de studio kwamen Candace en Mike op het idee om ook maar samen wat songs te maken. Dat bleek een schot in de roos want hun eigen muziek is ook niet te versmaden. Candace haar hemelse stem is door een ringetje te halen en doet je bij vlagen denken aan een jonge Bonnie Raitt met heel veel soul en emotie in haar stem. De songs gezongen door Mike hebben een iets meer country rock achtige feel maar klinken ook heerlijk. Alle songs zijn werkelijk prachtig omlijst met heerlijke orgeltjes, gitaarsolo’s en gloedvolle wurlizer klanken. Deze lievelingetjes hebben daarmee weer een top album afgeleverd.

Video: Hello Darlins - Highway 355
  Secret Sisters - Mind, Man, Medicine
 


Lovin’it all the way!


De hemels zingende Secret Sisters laten ook weer van zich horen. Het was alweer een tijdje terug ten slotte. De dames vonden voor dit album hun muze in alledaagse dingen. Zoals tijdens het opvoeden van de kinderen en het voeden en onderhouden van hun relaties, het overleven van een levensveranderend virus en rust en vrede vinden in kleine dingen in het leven. Zo zingen ze zelfs over het buiten zetten van de vuilnis in het liedje If the World Was a House;-) Er is ook een prachtige gastbijdrage van Ray Lamontagne die met zijn druipend van Soul klinkende stem op All The Ways een warme muzikale deken bied tussen de fraaie stemmen van de sisters. Daarmee stuwt hij dit lied naar een intense hoogte. Die song is echt bloedje mooi. Mind, Man, Medicine is best afwisselend ook in de songs, sommige zijn heel klein gehouden en dromerig zoals Planted met alleen een gitaartje en een pianootje en zang. Terwijl andere voorzien zijn van allerlei toeters en bellen. Lovin’it all the way!

Video: The Secret Sisters - "All the Ways (feat. Ray LaMontagne)"
  Matt Mitchell Music Company - Obvious Euphoria
 


Heerlijke laidback plattelands romantiek
omlijst door zalige catchy akoestische kabbelend snarengepluk.Soms stuit je op een plaatje waarvan zowel het fascinerend hoesje als de titel die nieuwsgierigheid inboezemt. Al bij de eerste noten op gitaar denk je getverpielekes wat lekker! De stem van de zanger is een tikkeltje nasaal maar daar ben je na een halve minuut eigenlijk alweer voorbij en vaak blijven die wat apartere stemmen juist beter hangen dan de algemene stemmen. Daarnaast is de muziek ook zo vreselijk lekker catchy, en zalig kabbelend. In eerste instantie lijkt het zo simpel met een paar akkoordjes maar is dat toch eigenlijk niet. Er zit namelijk van alles in dit Matt Mitchell Music Company ensemble. Op het hoesje prijken maar liefst 7 bandleden! Tezamen bespelen ze instrumenten variërend van gitaren, bas, drums, harmonica, toetsen, banjo, fiddle tot zelfs dulcimer en klarinet. Dan zit er ook nog één dame bij die ook prachtig zingt met Matt samen. De liedjes op dit album komen ondanks de best rijke schakering aan instrumentatie toch heel erg puur over en zijn gewoon echt heel fraai, ook qua teksten. Soms zoals op het nummer Hourglass dat eigenlijk gewoon over het leven gaat doet hij mij een beetje denken aan het hele vroege akoestische werk van Cam Penner of een klein mooi lichter liedje van Bill Callahan na een kuurtje Sint Jans kruid. Maar op veel van de andere songs zou ik het beste willen omschrijven als laidback plattelands romantiek. Liedjes van een paar dudes die ergens op een porch zitten te spelen in het noordwesten van de states of bij een clambake op het strand samen liedjes zingen over hun dag.

Video: Matt Mitchell Music Co. - Captain Toyota
  Corb Lund - El Viejo
 


Mooi geheel akoestisch album
opgedragen aan zijn compadre Ian Tyson.Canadese countryster Corb Lund droeg dit album op aan de onlangs overleden Ian Tyson, die gekscherende door Tom Russell El Viejo genoemd werd (de Oude) We horen Corb en zijn maatjes hier in een compleet akoestische setting en hij nam het album ook zelf op in zijn huiskamer. Er kwam geen elektrische gitaar aan te pas. We horen gitaar, banjo, mondharmonica, contrabas, mandolines en snaredrums en percussie. Ondanks de akoestische aard van dit album swingt het af en toe toch als een tierelier.

Video: Corb Lund - El Viejo (For Ian)
  Taj Mahal Sextet - Swingin Live At the Church In Tulsa
 


Heel fijn plaatje van blueslegende Taj Mahal.


Blueslegende Taj Mahal is een alleskunner, door de jaren heen heeft hij zich getalenteerd getoond in vele genres. Het is lang niet alleen blues dat zijn klok doet slaan. Zo dipt hij zijn voeten net zo goed in West Afrikaanse, Latin en Hawaiaanse muziek maar ook soul, jazz, gospel, country kun je in zijn muziek terug vinden. Op dit nieuwe album swingt hij met zijn Sextet in de voormalige studio kerk van wijlen Leon Russell. Hij speelt 10 songs die ook verschillende muzikale scala’s van zijn muziek carrière aan bod brengen. Met zijn vaste kwartet bestaande uit bassist Bill Rich, drummer Kester Smith, en gitarist en Hawaiian lap steel player Bobby Ingano en aangevuld met dobro speler Rob Ickes en gitarist/vocalist Trey Hensley laat hij ons weer naar een lekker poepie muziek luisteren. Volgende maand bereikt de man de respectabele leeftijd van 82 jaar maar nog altijd weet hij ons te bekoren met zijn schitterende muziek. Op deze opnames horen we overigens ook een aantal classic Taj songs zoals Corinna en Lovin’ In My Baby’s Eyes met gast vocalist Trey Hensley die een prachtige classic countrystem toevoegt aan het geheel. Heel fijn plaatje.

Video: The Taj Mahal Sextet - Corrina (Live At The Church Studio in Tulsa)
  Uncle Lucius - Like It's the Last One Left
 


Heerlijke nieuwe country rootsrock songs.


Vijf jaar geleden leek het erop dat Uncle Lucius de handdoek in de ring had geworpen en de koek voorgoed op was. Gedurende 13 jaar gaven ze alles voor de band. Ze namen 4 albums op en tourde ze het hele land door waarbij ze 5 busjes tot op het de draad hebben versleten. Hun fans waren er op basis van hun opzwepende optredens van overtuigd dat ze door zouden gaan breken, de vraag was alleen wanneer dat zou gebeuren. Ondertussen vroegen de groeiende families van de bandleden meer aandacht van hun muzikale vaders en het constante touren begon een beetje zijn tol te eisen. Op een gegeven moment begon de klomp leeg te raken en sloten ze de brug. Eigenlijk zonder intentie om de draad later weer op te pakken. Terwijl zij met andere dingen bezig waren leefde hun muziek voort in begonnen atleten hun songs te gebruiken voor trainings en top televisie series zoals Yellowstone gingen met hun muziek aan de haal en stopte hun songs in epische scenes waardoor ze zonder dat ze er erg in hadden weer terug werden gezogen in de muziekscene. Sommige mensen zijn er echter voor geboren om samen toffe muziek te maken. Dus pakken ze na een 5 jaar hiatus de draad weer op, zij het met een iets minder moordend tourschema maar wel weer met een mooi nieuw album vol met heerlijke nieuwe country rootsrock songs dat alweer naar meer smaakt.

Video: Uncle Lucius - Just to Satisfy You (Live at EAR Studios)
  Chip Taylor - Behind the Sky
 


Legendarische songwriter put zelfs
inspiratie en hoop in donkere situaties.Muzikale held en grootmeester songwriter Chip Taylor tikt al bijna 60 jaar aan dat hij werkzaam is in de muziek. Chip was verantwoordelijk voor hits als Wild Thing en Angel In the Morning maar schreeft natuurlijk veel meer prachtige songs. Na al die jaren maakt hij nog altijd geen aanstalten om te gaan stoppen. Toch zou hij daar best reden toe hebben gehad want afgelopen jaren werd bij Chip de grote gevreesde ziekte geconstateerd. Dit album zit vol liedjes die hij schreef in de tijd dat hij zijn behandelingen onderging want zelfs daar en door de geweldige zorg die hij ontving van de verpleegsters en dokters zag hij inspiratie. Natuurlijk vertoont zijn stem wel tekenen van ouderdom na zoveel jaren on the road. Maar dat sleet op zijn stem heeft juist ook wel iets moois en een zekere gerijpte charme. Wat ik ook altijd mooi vind aan de liedjes is dat ze vaak best opbeurend zijn. Hij weet duidelijk ook de positieve kanten van negatieve dingen te belichten zoals de gesprekken met George tijdens zijn bestralingen of de zorg van Nurse Joan. Chip klinkt daarmee ook juist een beetje als een warme zorgzame vader met goed advies. Dat geeft hij ook in de fijne meeslepende openingstrack. Do Something Good gaat over het gevalletje karma, waar een hoop mensen op deze aardkloot nog wel eens iets van zouden kunnen leren.

Video: Chip Taylor - Do Somethin' good


overige nieuwe/komende releases:

  Vanessa Peters
  Flying On Instruments

  Shane Smith & the Saints
  Norther

  Brother Dege
  Aurora


 


  Willi Carlisle
  Critterland


 


  Kaia Kater
  Strange Medicine


  release: 24 mei
  Northern Belle
  Bats In the Attic

  Pernice Brothers
  Who Will You Believe

  Olivia Chaney
  Circus of Desire


 


  Alice Coltrane
  The Carnegie Hall Concert


 


  The Avett Brothers
  The Avett Brothers


  release: 24 mei* Live tips
David Luning & Ben Dubin

David Luning is een uit Californië afkomstige singer-songwriter die opgroeide tussen de Redwoods ten noorden van San Fransisco. Aanvankelijk speelde hij uitsluitend stevige rockmuziek, maar toen hij kennis maakte met de muziek van John Prine werd hij gegrepen door het Americana-virus. Dat werd dan ook zijn muzikale richting vanaf dat moment. David heeft inmiddels al op tal van podia gestaan in de USA, waaronder een aantal festivals. In oktober 2018 stond David op Rambin’ Roots in Utrecht en speelde de zaal daar volledig plat. Hij was daar samen met bassist en mondharmonicaspeler Ben Dubin. Ben nam ook op een uitstekende manier de harmony-vocals voor zijn rekening.

De optredens van David Luning worden gekenmerkt door een grote mate van muzikaliteit, vertaald in uit het leven gegrepen songs met een flinke dosis humor en zelfspot. Davis is een nog jonge kerel, maar zijn stem klinkt volwassen en heeft een mooi rauw randje en daarbij is alles wat hij zingt meer dan goed verstaanbaar. David heeft een eigen stijl, maar als hij toch ergens mee vergeleken moet worden zou dat Ray Lamontagne kunnen zijn.

do 04 apr Zeepziederij , Bree

ma 08 apr Huisconcert Nuenen , Nuenen nieuw

di 09 apr Blue Room Sessions , Den Bosch uitverkocht

wo 10 apr Heerenlogement , Beusichem

do 11 apr Walhalla , Rotterdam

vr 12 apr Popuppodium Almelo , Almelo nieuw

za 13 apr de Amer , Amen

zo 14 apr A Walk About Music , Edam


YouTube Video: David Luning - Down Below


Rachel Baiman

Rachel Baiman is een wat nieuwere naam in de americana scene. De oorspronkelijk uit Chicago afkomstige multi-instrumentaliste woont al vanaf haar 18de in Nashville waar ze de afgelopen 10 jaar werkt als muzikant in allerlei verschillende rollen. Als sessie muzikante of als sidevrouw bij bijv artiesten als Molly Tuttle, Kacey Musgraves en (Indigo Girl) Amy Ray maar ook als bandlid en producer.

Vioolmuziek is haar eerste grote liefde en ze is dan ook vooral bekend als begenadigd muzikante in de bluegrass en old timey scene. Haar eerste solo album Shame, werd is geproduceerd door Andrew Marlin van Mandolin Orange en werd door NPR de hemel in geprezen als een “Rootsy wake up call”.

Begin 2023 verscheen haar derde solo album Common Nation of Sorrow, waarvoor ze samenwerkte met Grammy-Award-winning engineer Sean Sullivan (Will Oldham, John Hiatt, Jake Bug) en producer Tucker Martine (My Morning Jacket/The Decemberists/First Aid Kit).vr 19 apr Het Groene Veld, Amsterdam

za 20 apr Thedinghsweert, Tiel

zo 21 apr Walhalla, Rotterdam

ma 22 apr Americana Mondays, Eindhoven

di 23 apr Q-Bus, Leiden

wo 24 apr de Schalm, Westwoud


YouTube Video: Rachel Baiman
Self Made ManAgs Connolly

Als je de muziek van Ags Connolly hoort, dan denk je aan Texas en aan de muziekmix uit het grensgebied van Texas en Mexico. Toch hij is een Brit. Zijn album Wrong Again uit 2020 won de UK Country Music Award voor Album Of The Year. Engels Americana radio Icoon Bob Harris beschreef zijn meest recent album als “modern day traditionalism of the very, very best kind” Ook in de VS is Connolly intussen een naam. Op zijn nieuwe plaat ‘Siempre’, die in 2023 uitkwam, spelen muzikanten mee van The Mavericks, Rodney Crowell en Emmylou Harris.do 09 mei Mijl Op Zeven, Ospel

vr 10 mei Salmon Sessions, Essen (België)

za 11 mei Live in St Willebrord, St Willebrord

zo 12 mei Country In The Wood, Coevorden


YouTube Video: Ags Connolly
- I'd Be Good For YouNathan Bell

Nathan Bell komt uit Signal Mountain, Tennessee. Met een doorleefde stem brengt hij pure songs die je tot op het bot raken. De stijl van storytelling van Nathan Bell doet denken aan singer-songwriters als Chip Taylor, Townes Van Zandt en Guy Clark. Veel van zijn songs gaan over het leven van cowboys, indianen, soldaten tot en met godsdienstfanaten. Vaak staat de eenzaamheid van het bestaan daarin centraal. In het najaar van 2021 verscheen Red, White And American Blues. Een plaat waarop sociaal en politiek geïnspireerde onderwerpen centraal staan, maar die ook een ode bevat aan zijn vader met de song A Lucky Man. Marvin Bell stierf eind 2020; hij was een professor en gelauwerd dichter. Nathan erfde een tomeloze obsessie voor poëzie en literatuur van hem.vr 17 mei TivoliVredenburg, Utrecht

zo 19 mei Museum Nic Jonk , Grootschermer

ma 20 mei GUO @ Ketelhuis, Oisterwijk

do 23 mei CC Het Spoor, Harelbeke (België)

vr 24 mei de Brauerij, Kranenburg-Niel

za 25 mei Duvel Blues, Puurs-Sint-Amands

zo 26 mei Haus Ringerbrüggen, Emlichheim


YouTube Video: Nathan Bell feat Ada Dyer
- Young Man
Live tips:


tours:
(klik naam voor data)

David Luning
& Ben Dubin


Rachel Baiman

Ad Vanderveen
& Kersten de Ligny


Woolf

Ags Connolly

Nathan Bell

Anya Hinkle

Kieran Goss
& Annie Kinsella


The Rain Parade

Over The Rhine

Jesse Matas

The Delines
Festivals:
(klik naam festival of banner voor meer info)


zat 13 april Heartland Festival , Hengelo

met David Eugene Edwards
Hackensaw Boys, Lauren Ruth Ward


don 09 mei Mijl Op Zeven Festival , Ospel

Sfeervol en kleinschalig Americana en Bluegrass festival voor muziekliefhebbers!

De Line up:

Ags Connolly, Woody & Paul,

Dirty Deep, Mary Lee Family Band

Bruno DeNeckere & Nils de Caster

Leadbeaters, Scott H. Biram, Sunken LandsTickets via TicketBuy.zat 11 mei Rhythm & Blues Night , Groningen

met Walter Trout, The War and Treaty
the Seatsniffers, D.K. Harrell
Barrelhouse, Kitty Liv, Ledfoot
The Reverend Peyton's Big Damn Bandzon 12 mei Country In The Wood , Coevorden

dit voorjaar organiseert Hilde Vos voor de 2e maal haar eigen Country festival in de bossen van Schoonebeek/Coevorden. Een klein intiem festival op Moederdag, met Country, Bluegrass en Folk artiesten die voornamelijk eigen werk brengen met artiesten uit binnen en buitenland.

Lucky Dice Music/LDM Bookings zal hierbij ook aanwezig zijn met een standje. De Line up: Ags Connolly (UK), Band, The Old time String band, Sunken lands, Yoka Qureshi (NL&UK), Katja Kruit, Liselotte Van Dooren (BE).

1 maart om precies 12 uur begint de kaartverkoop en let op want er zijn maar beperkt kaartjes beschikbaar en vorig jaar waren de kaartjes in een paar weken al uitverkocht dus wees hier op tijd bij en hopelijk zien we jullie daar dan!zat 25 mei Duvel Blues , Puurs:

met Elliott Murphy, Ralph de Jongh
SaRon Crenshaw, Barrel Aged Moonshine
Nathan Bell, Tom Rigney & Flambeau

voor meer LIVE tips: