28 november 2022


in deze editie:

* tips:

Jim Keller, Kerri Powers
Rich Hopkins & The Luminarios
Joseph Parsons , Hal Cannon
Lulu and the Broadsides


* Jaarlijsten en Best-Sellers 2022

* Live tips:

        John Blek

        Dayna Kurtz & Robert Maché

        festivals

* tips

  Jim Keller - Spark & Flame


Zeer fijne nieuwe schijf van de intrigerende
man met zijn donkerbruine stem.
Het verhaal van laatbloeier Jim Keller blijft een opmerkelijke. In de jaren 80 snuffelde hij even aan een eigen muziekcarrière en had hij daarmee een korte tijd ook succes met zijn powerpop groep Tommy Tutone in San Francisco. Na zijn verhuizing naar New York ontpopte hij zich echter als manager van Phillip Glass. En die job slokte het merendeel van zijn tijd op. Heel af en toe deed hij wel eens een optreden in de New Yorkse LakeSide Lounge (de club van Eric Ambel die met o.a Yayhoos, Steve Earle, etc speelde) en daar was hij eigenlijk wel een soort cult held en dan speelde grote muzikanten en vrienden van Keller vaak voor de lol met hem mee omdat dit dan een zeldzame happening was of ze zaten allemaal in de zaal om dit mee te maken. Pas in 2005 begon Jim weer onder zijn eigen naam muziek te maken. Zijn stem bleek door een leven vol whiskey en beloftes de juiste rijpheid te hebben bereikt. Die stem is ook echt een opvallende, heel warm ,diep en gruizig. Hij laat zich lastig omschrijven maar het meeste nog lijkt die stem op die van Willy (Mink) Deville.

Zijn songs en muziek hebben wel soms raakvlakken met een bluesiere Lou Reed, een beetje van Tom Petty en wat van de gruizige duisternis van Tom Waits gelardeerd met Los Lobos “Kiko” achtige sfeertjes. Dat laatste is ook niet verwonderlijk want zijn vorige schijf No Means No werd door Mitchell Froom geproduceerd en daar speelde Los Lobos frontman David Hidalgo ook op mee. Met dat album werd zijn muziek voor het eerst in Europa geïntroduceerd en werd hij gelijk met open armen ontvangen op de NL podia. Spark & Flame is wederom een fraai afwisselend album geworden. Soms lekker stevig of een catchy opzwepende rootspop sound. Sommige songs hebben een volledige band met alles erop en eraan , fijne orgeltjes, vette gitaarsolo’s en zelfs allerlei blazers. Dan horen we ook nog ergens een marimba en fijne koortjes met ook niemand minder dan Amy Helm (de dochter van Levon) . Maar soms ook prachtig ingetogen zoals op de afsluiter Even Angels Have to Fall waar je behalve zijn stem voornamelijk zeer fraai akoestisch gitaar getokkel op hoort en waar hij laat horen dat hij ook daarmee uiterst effectief kan zijn.

Spark & Flame is CD van de maand december !

Video: Jim Keller - Falling Down
  Kerri Powers - Words on the wind


Terug gekeerd naar haar muzikale
passie met songs van haar helden.Kerri Powers maakte enige jaren terug al diverse mooie albums en dus zijn we dan automatisch nieuwsgierig wanneer er weer een nieuwe van haar verschijnt. Words on the Wind is een album met songs van artiesten die zij bewonderd en blikt een beetje terug naar de tijden dat zij haar muziek carrière begon met optredens in koffiehuizen en akoestische clubs in het noorden van de VS. Ze koos bewust voor die “terug naar waar het ooit begon methode” om haar muziekcarrière weer nieuw leven in te blazen. In de tussenliggende jaren was het een beetje stilletjes rondom Kerri want ze trouwde, kreeg een kind en had een echtgenoot die niet niets zag in haar leven als muzikant. Maar aan die relatie kwam onlangs een einde en derhalve wakkerde haar passie voor muziek weer aan en bracht haar ook troost tijdens de moeilijke scheiding. Op Words On The Wind passeren 11 songs de revue van O.a John Prine Speed of The Sound Of Loneliness, die ook in Kerri’s uitvoering schitterend klinkt maar ook songs van Steve Winwood, Townes, Neil Young, Janis Ian, Bob Dylan. Kerri’s stem hebben we altijd mooi en apart gevonden en dat is die nog steeds. Aangenaam bluesy met een mooi rauw randje en een beetje een kraakje erin , daar kun je met plezier naar luisteren. De begeleiding is heel sober gehouden maar eigenlijk vind ik dat ook wel juist fijn om gewoon alleen een mooie stem met een lekker akoestisch gitaartje te horen zeker op een druilerige regenachtige dag.

Video: Kerri Powers - "Speed of the Sound of Loneliness" (John Prine)
  Rich Hopkins & The Luminarios - Exiled on Mabel Street
 


Heerlijke woestijn (countryfolk)-rootsrock met vette gitaren.


Al zeker 30 jaar staat de naam Rich Hopkins garant voor lekkere gruizige woestijnrock met vette gitaren zoals je die meestal alleen vind in het zuidwesten van de States. Maar achter een groots gitarist en bandleider Hopkins staat de even zo belangrijke mevrouw Lisa Novak. Zij is zijn muzikale en levenspartner die op dit album ook een flinke stempel heeft gedrukt want zij schreef en arrangeerde alles songs samen met Rich en maakt ook al een jaar 15 deel uit van de band. Met zijn band the Luminarios gaat de samenwerking al veel verder terug naar 1992 alhoewel de bezetting wel eens wisselt en op sommige momenten bestaan de Luminarios uit wie er die dag aan muzikanten vrienden toevallig aanwezig waren ;-) Met de titel is overduidelijk een knipoog gemaakt naar een classic album van the Stones maar ik hoor hier persoonlijk toch meer invloeden in van Neil Young & Crazy Horse met een beetje psychedelica en The Byrds. De afwisseling in lead vocalen tussen Rich & Lisa vinden we een fijne afwisseling en de harmonieën geven het geheel ook net iets meer rootsy feel. Vooral in het lekker opgebouwde melancholische Count On me werkt dat heel erg lekker en meeslepend en heb je binnen een paar minuten ook meteen zin om mee te gaan zingen.

Video: Rich Hopkins & The Luminarios - Count on Me
  Joseph Parsons - Holy Loneliness Divine


Nog één maal samen op een laatste album
weet de Joseph Parsons Band toch weer te schitteren.
Holy Loneliness Divine is de allerlaatste cd van The Joseph Parsons Band. Dit omdat de leden van de band hebben besloten om ieders een eigen individuele weg in te slaan op zoek naar nieuwe horizonten. Maar omdat ze deze nieuwe weg niet onopgemerkt voorbij wilde laten gaan maakte ze samen nog één album kroon op de mooie jaren samen. Vanaf de openingssong “Dreaming a Universe” is wel gelijk de toon gezet met de hoopvolle mars richting de onzekere toestand waarin het leven zich momenteel bevind. Tijdens deze muzikale afscheidsreis brengt Joseph met zijn companen je langs passende thematiek met momenten van verwarring, momenten van extreme helderheid en uiteindelijk ook momenten langs de altijd alles overwinnende liefde, of die nu voor je partner, je omgeving of voor het leven zelf dat maakt eigenlijk niet uit. Op de eerste single van het album genaamd “Passengers” is in de video een soort caleidoscopische reis in beeld gebracht die begint met een jongetje die in de ruïne van een uitgebrand huis lijkt te zoeken naar restanten herinneringen maar uiteindelijk vertrekt en allerlei andere karakters in beeld brengt op zoek naar verlichting en verlossing en dat is natuurlijk een prachtige metafoor voor ook de rest van dit album.

Video: Joseph Parsons - Passengers
  Hal Cannon - Nothin' Lastin'


Werkelijk schitterende nostalgisch klinkende wereldse folk.Frontman van de geweldige band 3hattrio en cowboyhistoricus Hal Cannon brengt een prachtig sfeervol album uit. Nothin’ Lastin’. Hij nam het op met muzikale bijdrages van niet de minste artiesten. Om er maar een paar te noemen Tim O’Brien, Mollie O’Brien, Rich Moore, Martha Scanlan, Kate MacLeod maar natuurlijk ook 3hattrio collega’s Greg Istock en Eli Wrankle en nog veel meer.

Nothin’ Lastin’ slaat op het feit dat tot voor kort Hal Cannon er altijd vertrouwen in had dat dingen goed blijven door generaties heen. Maar in de herfst van 2016 ging dat allemaal ineens overboord bij de nationale verkiezingen en het leek erop dat alle regels voor goed fatsoen werden weggestreept. De titel van dit album is dus een beetje kreet van wanhoop in de wildernis. Toch leidde dit alles bij veel mensen ook tot een gevoel van inkeer en met als resultaat dat je meer gaat stil staan bij de dingen die er toe doen. Dingen die wel tijdloos zijn, zoals de schoonheid van de natuur en alle goedheid en liefde die er toch nog is. Zo ging hij zelf toch weer heel anders kijken naar deze donkere songs en zag hij uit de duisternis licht schijnen en hoop gloren.

Luister maar eens naar Plains Of Odessa een prachtig liedje over verlangen naar huis. Net als in de muziek van 3Hattrio horen we in de muziek van Hal Cannon allerlei invloeden, country, maar ook folk uit zo’n beetje alle werelddelen, of het nu Appalachian folk is, of Oost Europese of van de Aziatische steppes die invloeden zitten er allemaal in. De afsluiter van dit album “Silver Dove” gaat over dromen/verlangen naar een betere wereld. Nothin’ Lastin’ is werkelijk schitterende nostalgisch klinkende wereldse folk.

Video: Nothin' Lastin' Hal Cannon with Kate MacLeod (official)
  Lulu and the Broadsides - Lulu and the Broadsides
(= Dayna Kurtz & haar New Orleans band)

Rockt, schuurt, slijpt, grooved, swingt dat het
een lieve lust is en doet soms je adem stokken.
Lulu & The Broadsides is het muzikale alter ego van de in Nederland bekende Dayna Kurtz. Het verschil met haar andere muziek is dat de muziek op Lulu & the Broadsides veel meer richting blues en soul gaat en alles wat pittiger en stoerder klinkt. Bovendien wordt ze op dit album omringt door zo ongeveer het summum van muzikanten uit New Orleans. Deze mannen kun je namelijk ook terug kunt horen op albums van bijv Dr. John, Alan Toussaint, Little Richard, Fats Domino, The Neville Brothers en the Meters. En die combi klinkt werkelijk fenomenaal. Dayna heeft hier zowaar zichzelf opnieuw uitgevonden en zingt hier als nooit tevoren: gedreven, gepassioneerd en in haar element, soms bijna episch of haar leven er vanaf hangt en soms gewoon met zoveel plezier dat het letterlijk je speakers uitspat!

De songs op dit album zijn deels covers en deels nieuwe eigen songs. De covers zijn echter in de meeste gevallen in een totaal andere jas gestoken dan het origineel, soms zelfs zo dat je 3 x moet nadenken waar je het van kende zoals bij Magical Spell van rockband Masters Of Reality bijvoorbeeld. Of I Need Somebody van Iggy Pop. Maar de cover waarmee Dayna werkelijk op weergaloze wijze je hart uit je romp weet te rukken is het schitterende Into My Arms, dat al prachtig was van Nick Cave maar Dayna doet daar in haar versie nog effe 10 schepjes bovenop! De originals van Dayna’s eigen pen klinken daarentegen weer juist als oude classics. Neem bijvoorbeeld haar prachtige soulkraker How Do I Stop dat klinkt alsof Otis Redding het heeft geschreven voor Aretha Franklin, of het ondeugende liedje Ice Cream man is eigenlijk net zo stout als Dinah Washington’s Long John. Of haar Bigger in Texas waar ze een kerel met een grote mond een kleine reality check geeft is ook heel grappig. Verder sluit het voor Big Maybelle destijds geschreven That’s a Pretty Good Love ook weer naadloos aan op Dayna’s ode aan haar partner Gary die ze gekscherend een A-grade piece of ass noemt. Lulu & The Broadsides rockt, schuurt, slijpt, grooved, swingt dat het een lieve lust is en doet soms je adem stokken. Wat een knoert van een album, het is werkelijk ongelofelijk…ik heb er geen andere woorden voor…

Video: Lulu and the Broadsides - Trouble


overige nieuwe/komende releases:

  Jim Lauderdale
  Game Changer

  Bill Callahan
  Ytilaer

  Sam Bush
  Radio John: Songs of John Hartford


  release: 09 december


  Bob Dylan
  Fragments - Time Out of Mind Sessions


  release: 03 februari
  Nikki Lane
  Denim & Diamonds

  Andrew Combs
  Sundays


 


  Bruce Springsteen
  Only the Strong Survive


 


  John Blek
  Until The River Runs Dry


  release: 17 februari* jaarlijsten en best-sellers


Sandra Zuidema

01. Lulu and the Broadsides
Lulu and the Broadsides
02. the Delines
Sea Drift
03. Bonnie Raitt
Just Like That
04. Pharis and Jason Romero
Tell 'Em You Were Gold
05. Mary Gauthier
Dark Enough To See the Stars
06. Leo Nocentelli
Another Side
07. Boris McCutcheon
Pocket Hang Glider
08. Hazel Dickens & Alice Gerrard
Pioneering Women of Bluegrass09. Ad Vanderveen
Candle To You
10. Margot Merah
Take Heart
11. John Fullbright
The Liar
12. Hal Cannon
Nothin' Lastin'
13. Jesse Terry
When We Wander
14. Taj Mahal & Ry Cooder
Get On Board
15. Dieter van der Westen band
Honesty Of The HopefullLuciano Mulder

01. Lulu and the Broadsides
Lulu and the Broadsides
02. Leo Nocentelli
Another Side
03. North Mississippi Allstars
Set Sail
04. the Delines
Sea Drift
05. Jesse Terry
When We Wander
06. Hal Cannon
Nothin' Lastin'
07. John Fullbright
The Liar
08. Mary Gauthier
Dark Enough To See the Stars
09. Pharis and Jason Romero
Tell 'Em You Were Gold
10. Dieter van der Westen band
Honesty Of The Hopefull11. Elles Bailey
Shining In the Half Light
12. Wynntown Marshals
Big Ideas
13. Steve Forbert
Moving Through America
14. Michael McDermott
St. Paul’s Boulevard
15. Fred Wickham Caravan
Town Without Soul
de Best-Sellers 2022

01. Ordinary Elephant
Honest
02. the Delines
Sea Drift
03. Boris McCutcheon
Pocket Hang Glider
04. Lulu and the Broadsides
Lulu and the Broadsides
05. Nathan Bell
Red, White and American Blues
06. John Fullbright
The Liar
07. David Olney
Evermore/Nevermore
08. Bonnie Raitt
Just Like That
09. Dean Owens
Sinner's Shrine
10. Ian Noe
River Fools and Mountain Saints
11. Pharis and Jason Romero
Tell 'Em You Were Gold
12. Ad Vanderveen
Candle To You
13. Taj Mahal & Ry Cooder
Get On Board
14. Hal Cannon
Nothin' Lastin'
15. Mary Gauthier
Dark Enough To See the Stars

* Live tips
John Blek

Bloedmooie zang, breekbare liedjes, bij vlagen virtuoos fingerpicking gitaarspel en poëtische teksten. Dit zijn de ingrediënten waarmee de Ierse John Blek, met Nick Drake als grote inspiratiebron, de wereld aan het veroveren is. Zijn album Thistle & Thorn uit 2018 bereikte de eerste plaats in de Ierse independent charts, hij kreeg er dan ook een IMRO onderscheiding voor. En nu is er dan On Ether and Air, de laatste plaat in Blek’s vierluik Catharsis Project, met misschien wel het mooiste werk dat hij ooit schreef. Naast vaste krachten Davie Ryan en Brian Casey spelen ook Kit Downes, Kris Drever en Cheyenne Mize erop mee. John Blek is een natuurtalent, een meesterlijke verteller en een verbluffend goede gitarist.
do 08 december Het Heerenlogement , Beusichem

vr 09 december GC Den Tap , Lenderlede (België)(*)

za 10 december de Wildeman , Herent (België)(*)

zo 11 december Groot Verzet , Lint (België) (*)

ma 12 december Americana Mondays , Eindhoven

di 13 december CC 't Schaliken , Herentals (België)(*)

wo 14 december TivoliVredenburg , Utrecht

do 15 december Spot - Lutherse kerk , Groningen

vr 16 december Cultureel Centrum de Brink , Obdam

za 17 december de Amer , Amen

(*) ism Salmon Bookings

YouTube Video: John Blek Lyric & Air


Dayna Kurtz en Robert Maché

Dayna Kurtz is een doorgewinterde singer-songwriter die alles geeft op het podium. Haar stem is warm, krachtig en intens en zorgt ervoor dat de Amerikaanse wordt vergeleken met o.a. Nina Simone en Marianne Faithfull. Mede dankzij deze bijzondere stem en indrukwekkende gitaarspel trad ze op met Elvis Costello, Richard Thompson, Rufus Wainwright, BB King en Norah Jones. In het najaar van 2022 wordt er een nieuw album van Kurtz' andere project, Lulu & the Broadsides verwacht. Op dit album wil ze meer van de blues en soul hoeken van New Orleans opzoeken. Kurtz wordt sinds enkele jaren bijgestaan door Robert Maché, haar vaste telecaster sidekick.

"Haar stem is zwaar en een tikje duister, soms hard en gemeen. Spaarzaam begeleid door haar eigen akoestische gitaar en de schelle Telecaster van sidekick Robert Mache weet Kurtz van haar soulslijper It’s How You Hold Me een regelrechte tearjerker te maken. Weergaloos." De Volkskrantdo 19 januari Junushoff , Wageningen

vr 20 januari Lantaren Venster , Rotterdam uitverkocht

za 21 januari Paradiso , Amsterdam

zo 22 januari Paradox , Tilburg

do 26 januari De Lievekamp , Oss

vr 27 januari Kerkske , Kapellen (België)

za 28 januari Zwarte Doos , Neerpelt (België)

di 31 januari Kielzog , HoogezandYouTube Video: Dayna Kurtz en Robert Maché
Live in TivoliVredenburg (2021)
Live tips:


tours:
(klik naam voor data)

Ad Vanderveen

The Lasses

Anna Coogan

John Blek

Woolf

Dayna Kurtz & Robert Maché

Laura Cortese trio

Jo Harman Trio

Bard Edrington

Kieran Goss & Annie Kinsella

Malcolm MacWatt

Ags Connolly

Nathan BellFestivals:
(klik naam festival of banner voor meer info)zon 23 april Roots Of Heaven , Haarlem:
met David Eugene Edwards

zat 29 april Rhythm & Blues Night , Groningen:
met Kenny Wayne Shepherd, David Eugene Edwards
Ana Popovic, Jason Ringenberg & His Barnstormers

voor meer LIVE tips: