26 april 2019
Lucky Dice Music mailorder
 www.luckydice.nl

in deze editie:

* tips

* Live tips:

            the Delines

            Fred Eaglesmith & Tif Ginn

            Ever-Lovin’ Jug Band
* tips

Tom Russell - October in the Railroad Earth


Oude rot mijmert over zijn rijke muzikale
carrière en klinkt geïnspireerder dan ooit.Veteraan Tom Russell heeft met zijn 72 lentes weer een prachtig album uitgebracht vol met mijmeringen over een leven vol herinneringen uit het Texaanse grensgebied met Mexico. Pure cowboy poëzie. Maar zoals we van hem gewend zijn, bouwt Russell geen muurtjes naar de zuiderburen maar bloeien de Tex Mex invloeden weelderig door zijn muziek heen. Verder is er een opvallend hoog gehalte Boom- Chicka-Boom ritmes te horen waarin Russell een soort ode brengt aan een van zijn grote helden Johnny Cash. Net als Cash wordt Tom's stem ook alleen maar mooier warmer, dieper en gruiziger met de jaren en heeft hij behalve een zeer respectabele pensionado leeftijd bereikt misschien ook wel een van zijn meest toonaangevende albums afgeleverd. Grappig is dat zijn liedjes echt heel erg rechtstreeks uit het leven gegrepen zijn. Zoals het liedje over die vaste bar onderweg naar California waar hij altijd stopt voor de T-Bone Steak special met een glas Spaanse wijn en hij dan met de bardame melancholische herinneringen ophaalt over gepasseerde jaren. Zelfs jast hij er een heerlijk Texmexje uit die vreemd genoeg geïnspireerd is door een tourtje in de buurt van Bristol waar hij van de straffe Guinness in hogere Mexicaanse sferen belande. Behalve held Russell is ook de fenomenale Bill Kirchen te horen op de Elektrische gitaar en Eliza Gilkyson in enkele achtergrond vocalen.

October in the Railroad Earth is CD van de maand mei !

Video: Tom Russell - October in the Railroad Earth
Lula Wiles – What Will We Do


Prachtig nieuw Dames folk trio met een frisse twist.


de prachtige dames groepjes met fraaie vocale harmonieën duiken op deze lente als prachtige ontluikende tulpenknopjes. Zo ook het trio Lula Wiles bestaande uit of Isa Burke, Ellie Buckland, en Mali Obomsawin die elkaar ontmoette in 2016 in Boston waar de 3 dames studeerde en genoten van in de rijke live folk muziek aldaar. Sindsdien hebben de dames al op vele Amerikaanse festivals gestaan en publiek veroverd zoals het Newport Folk en Philadelphia Folk Festival en op het podium gestaan met Aoife O'Donovan, the Wood Brothers, en Tim O'Brien dus niet de minste. De songs van de dames zijn meeslepend, gedreven en laten een soort moderne folksound horen. Qua teksten kijken ze echter toch ook terug naar de traditie van de folksong, de murderballad, de lovesong maar ook het aankaarten van politieke en andere landelijke immorele zaken. Lula Wiles doet dit echter op een unieke frisse moderne manier, met af en toe twangy gitaren, pittige ritmes en interessante muzikale twists en turns en een vleugje indierock invloeden maar dat alles zonder dat ze toch al te erg van het rootsy pad afwijken. De 3 part vocale harmonieën brengen ze dan toch weer terug op het folk pad. Zoals je van 3 dames mag verwachten bieden ze ook een beetje tegengas op het emancipatie vlak. In "Bad Guy" wordt een slechte man die mishandeld door 2 zussen een koppie kleiner gemaakt maar daarbij stellen ze ook de vraag "If I was the bad guy , would you love me less?" Ook misstanden van hun land jegens de Native Americans wordt ter sprake gebracht in Good Old American Values, waarin Obomsawin, zelf een inwoner van de Abenaki Nation ferm uithaalt tegen de anders vaak zo romantisch geportretteerde cowboy nostalgie. Zelfs in If I Don't Go wordt het concept van het liefdesliedje uitgedaagd omdat het wordt gezongen vanuit het standpunt van een vrouw die eigenlijk liever haar vrijheid wil behouden. What Will We do, is een prachtig album dat laat zien dat de folksong traditie van Woody Guthrie en Elizabeth Cotton en Hazel Dickens nog altijd springlevend is en ook hedendaags fris gebracht kan worden zonder afbreuk te doen aan de echte traditie, daarmee hebben de dames van Lula Wiles echt iets bijzonders gemaakt.

Video: Lula Wiles - "Leave Me Now"
Jason Ringenberg - Stand Tall


IJzersterke songkeuze.


Countrypunk held Jason Ringenberg, bekend natuurlijk van Jason & the Scorchers laat weer een poepie ruiken met zijn nieuwe album Stand Tall. De openingstrack brengt je direct in de wereld van Once Upon A Time In The West met een Ennio Morricone achtige feel en als je ogen dicht doet dan kun je Henry Fonda en Charles Bronson al op hun paard aan zien komen galloperen. Een rustige opener dus maar verder swingt en rockt Jason gewoon weer als vanouds als een tierelier. Op het swingende Lookin' Back Blues en het cheeky God Bless The Ramones, wat een geniale ode is aan de band en verteld eigenlijk precies het verhaal van zijn eigen herinnering aan de Ramones. In Hobo Bill's last Ride kruipt hij een beetje in de huid van Hank Williams en in I'm Walking Home maakt hij muzikaal een huppeltje met The Pogues. Stand Tall is een heel fijn vrolijk plaatje waarmee Jason Ringenberg na een tijd van afwezigheid zichzelf weer helemaal ferm in het vizier speelt.

Video: Jason Ringenberg - God Bless the Ramones
Hacienda Brothers - Western Soul


Nalatenschap van de fantastische Chris Gaffney.


The Hacienda Brothers was het samenwerkings project van Dave Gonzales en Chris Gaffney. Toen ze hun vierde album in 4 jaar tijd uitbrachten in 2008 en op het hoogtepunt van hun carrière net waren genomineerd voor group of the year door de Americana Music Awards kwam er abrupt einde aan de band door de dood van "Brother" Chris Gaffney. Dat raakte de muziek community rondom de mannen tamelijk hard en daarom werden 7 tracks bedoeld voor nog een album, in stilte op de plank gelegd. Ondertussen leeft de muziek van Gaffney toch nog altijd voort want er volgde na zijn dood heel wat odes en een tribute album uitgebracht dat door Dave Alvin geproduceerd werd. Nu alle verdriet een beetje een plaatsje heeft gekregen en er weer met melancholie en liefde wordt terug gekeken naar de prachtige herinneringen werd het tijd dat de fans van deze fantastische band die fraaie tracks toch te horen kregen en dus kregen deze nu een plekje op een laatste ode aan Gaffney waarop hij nog eenmaal schittert. We horen hier de 7 songs in de studio opgenomen, met o.a prachtige vertolkingen van Hank Cochrans "Dont Touch Me", Johnny Paychecks "Or Is It Love" en "Bayou Bum", Bobby Bares "Leavin Town" en Lynn Andersons "Yes Virginia". Aangevuld met enkele nieuwe songs of nieuwe versies van songs die nooit eerder op de andere Hacienda Brothers albums waren verschenen en zo worden we hier toch nog getrakteerd op 16 tracks vol heerlijke melancholische Western Soul gezongen door de man die de weg heeft geplaveid voor muziek die gesitueerd ligt op het grensgebeid van country & soul.

Video: The Hacienda Brothers -- Cowboys to Girls
Townes Van Zandt – Sky Blue


Tijdcapsule van Townes met essentieel onuitgebracht materiaal.


nog een postume verzameling van een van de meest invloedrijke singer-songwriters die ooit heeft bestaan. Alhoewel hij bij leven eigenlijk nooit veel succes had, werd net zoals bij een andere kunstenaar (Vincent van Gogh) ook bij Townes zijn werk na zijn dood pas echt op zijn waarde geschat. Sky Blue is een verzameling van niet eerder uitgebracht werk, dat hij opnam in 1973. Dit album verscheen pp 7 maart, de datum van Townes zijn 75e verjaardag. Het is als het openen van een tijdscapsule die Townes 46 jaar geleden zorgvuldig heeft begraven die pas nu weer is opgegraven en de schatten erin verborgen eindelijk mogen ontluiken. We horen hier in intieme setting Townes in het proces van de creatie van sommige van zijn meest iconische songs en twee nooit eerder gehoorde songs en derhalve toch een onmisbaar essentieel stukje muziekgeschiedenis.

Video: Townes Van Zandt - Sky Blue

Justin Townes Earle - The Saint Of Lost Causes
wordt 24 mei verwacht


Fraai album met naast maatschappij kritische songs ook
iets luchtigere songs over zijn huidige leven als jonge vader.net als zijn vader heeft Justin Townes Earle in zijn leven al tamelijk hard geleefd, ook al is hij pas 37 jaar. Want hoewel Steve zijn biologische vader is, was hij er niet vaak om zijn zoon te zien opgroeien maar toch viel de genetische appel niet ver van de boom want het virus voor muziek maken heeft hij wel van zijn vader. Net als de zwakte voor drank en drugs en jeugdige ondeugden want de Jail en de rehabs kent hij ook al van binnen en buiten. Gelukkig hij hij die tijd inmiddels achter zich gelaten en kan hij zich al enige tijd nuchter focussen op de betere kant van het leven. Op zijn nieuwe schijf The Saint Of Lost Causes maakt hij weer een fraaie muzikale mix van alt.country, rockabilly, folk en blues. Tekstueel tapt hij nu deels uit een iets ander vaatje wat er misschien mee te maken heeft dat hij behalve nuchter en clean, nu ook gelukkig getrouwd is en sinds kort ook vader is geworden. Toch kaart hij wel zoals het een goed artiest in de folk traditie betaamd ook hedendaagse misstanden in de wereld aan zoals de ondergang van de auto industrie in Flint Michigan door oursourcing, en bijvoorbeeld de milieucriminelen de met hun walgelijke geld lust praktijken het water van de mensen in Virginia vergiftigen.

Video: Justin Townes Earle - "Frightened by the Sound"
Tim O'Brien Band - Tim O'Brien Band


Sublieme bluegrass.


Muzikale alleskunner en bluegrass virtuoos Tim O'Brien brengt op dit nieuwe album een aantal interessante co-writes zoals Amazing Love dat hij schreef met Dan Auerbach, en Beyond met Shawn Camp en The Other Women met Jan Fabricius. Daarnaast nam hij ook een aantal songs op van collegae die hij bewonderd zoals o.a Dirk Powell, Woody Guthrie J. D Hutchinson maar ook Hal Cannon's (3hattrio) prachtige song The Wind komt hier voorbij. Er wordt natuurlijk subliem gemusiceerd op allerhande snaarinstrumenten door de leden van The Tim O'Brien band. Maar ook wordt nog even aangekaart dat Woody's "Pastures Of Plenty" nog altijd actueel is in het hedendaagse Amerika waar migranten als derderangs burgers worden gezien en verschrikkelijk worden behandeld terwijl vrijwel elke Amerikaan of in ieder geval zijn ouders of grootouders natuurlijk ooit van elders zijn gekomen om het land te bevolken, zelfs die man met dat rare haar wiens naam we niet noemen.

Video: Tim O'Brien Band - Diggin' My Potatoes


overige nieuwe/komende releases:

Long Ryders
Psychedelic Country Soul

Josh Ritter
Fever Breaks

Iain Matthews
Orphans And Outcasts

Bobby Wood
If I'm A Fool For Loving YouHarry Manx & Steve Marriner
Hell Bound For Heaven

Molly Tuttle
When You're Ready

Daniel Norgren
Wooh Dang

Buddy & Julie Miller
Breakdown On 20th Ave. South

release: 21 juni* Live tips
the Delines

The Delines werden gevormd na een tour van Richmond Fontaine waarbij Amy Boone (toen van de Texaanse band Damnations) de vrouwelijke vocalen voor haar rekening nam. De samenwerking met Willy Vlautin en enkele andere musici van Decemberists en Minus 5 beviel zo goed dat The Delines geboren waren. Naast de prachtige melancholieke stem van Amy Boone, die enigszins doet denken aan die van Nathalie Merchant, is de steelgitaar een karakteristiek instrument in hun muziek. Hun debuut album en Europese tour sloegen in als een bom, ze speelde o.a op Crossing Border festival en End Of the Road waar The Guardian hen de unknown hit van het festival noemde.

do. 02 mei Podium 't Beest , Goes

vr. 03 mei de Amer , Amen uitverkocht

ma. 06 mei Meneer Frits , Eindhoven uitverkocht

di. 07 mei TivoliVredenburg , Utrecht

wo. 08 mei de Zwerver , Oostende (België)

do. 09 mei Paradiso @ Tolhuistuin , AmsterdamYouTube Video:

the Delines the ImperialFred Eaglesmith & Tif Ginn

Fred Eaglesmith is een man van het volk, hij kan over bijna alles met je praten. Die kans is vrij groot, want ook hij had een auto, een tractor, een baan, een relatie, een idee en een hoed. Maar van alle ervaringen die hij heeft gehad in zijn leven is er één ding dat steeds weer duidelijk naar voren komt: Fred's onmetelijke talent voor het schrijven van een liedje en vooral het bezingen van klein menselijk leed, al dan niet met een knipoog een lach en een traan.

Tif Ginn is een krachtige zangeres en songwriter die haar hele leven on the road en op het podium heeft doorgebracht. Haar indrukwekkende en zwoele vocalen en prachtige hamonieen met Fred haar talent op diverse instrumenten zijn een prachtige aanvulling op Fred's rauwe stem.do. 9 mei CC de Breughel , Bree (België) uitverkocht

vr. 10 mei Acoustic Alley , Den Haag

za. 11 mei Paradox , Tilburg

zo. 12 mei Parkstad Limburg , Heerlen

ma. 13 mei Huis Verloren , Hoorn

wo. 15 mei Q-Factory , Amsterdam

do. 16 mei VanSlag , Borger

vr. 17 mei Metropool , HengeloYouTube Video:

Fred Eaglesmith and Tif Ginn - I'm DangerousEver-Lovin’ Jug Band

Achter Ever-Lovin Jug Band gaat het super aanstekelijke duo Bill Howard & Minnie Heart schuil. Ze maken old timey vintage folk muziek uit de jaren twintig en dertig met een vleugje swing en met een lekker rauw randje! Denk aan een soort mix van Shovels & Rope meets Pokey Lafarge en een vleugje Hackensaw Boys. Bill en Minnie zingen beiden en spelen gitaar, fiddle, jug on a stick, banjolin, kazoo en footbass en nog meer rariteiten en vaak spelen ze meerdere instrumenten tegelijk met handen en voeten! Deze Canadese alternatieve Jugband gaat geheid een hit worden op de Europese podia en is een echte must-see!

za. 22 juni Rotterdam Bluegrass Festival , Rotterdam

vr. 28 juni Konzertscheune , Itterbeck (Duitsland)

za. 29 juni Simmerdeis Festival , Drachten

zo. 30 juni Thedinghsweert , Tiel

vr. 05 juli Deuzonschole , Hoofdplaat

YouTube Video:

Yolanda - Ever - Lovin' Jug Band

Set the World on Fire - Ever - Lovin' Jug Band
Live tips:


tours:
(klik naam voor data)

the Delines

Fred Eaglesmith

Ever-Lovin' Jug Band

Boris McCutcheon & The Saltlicks

Johnny Irion & band

Rod Picott

Arlan Feiles

Martyn Joseph

Sway Wild (= Dave McGraw & Mandy Fer)

Guy Davis

Festivals:
(klik naam festival voor meer info)

12 april Bluegrass Festival , Rotterdam :

oa Meschiya Lake , Old Time Hayride, Hackensaw Boys
Scott H. Biram, Dead Brothers, Cousin Hatfield
Ever-Lovin' Jug Band, Chance McCoy, Pine Box Boys eva10 augustus Southern Roots Open Air , Valkenburg :

oa Mercy John, Corey Harris19 oktober Ramblin' Roots Festival , Utrecht :

oa Dave Alvin & Jimmie Dale Gilmore, North Mississippi Allstars, Frazey Ford
Carter Sampson, Grayson Capps, Nathan Bell, Sway Wild
Bonnie Bishop, Rod Picott, Johnny Irion Trio eva02 november Take Root Festival , Groningen :

oa Brandi Carlile, the Delines, The Long Ryders
Erin Rae, Tyler Ramsey, Nikki Lane
voor meer LIVE tips: