06 juni 2024


in deze editie:

* tips:

Ordinary Elephant
Kristel Snellen, Heather Little
Richard Thompson, Charlie Parr
Greg Trooper, Ruth Moody
Tim Easton, Guy Clark

* Live tips:

        Over The Rhine

        Jesse Matas

        The Delines

        festivals

* tips

  Ordinary Elephant - Ordinary Elephant
 


Heel veel mooier dan dit, wordt het niet meer dit jaar.


Het hypnotiserende folk duo Ordinary Elephant is weer terug met een schitterende plaat! De afgelopen 10 jaar bracht dit echtpaar het merendeel van hun tijd door “on the road” en lieten ze het publiek vaak ademloos luisterend achter met hun fantastische muziek. Niet voor niets mogen ze artiesten als Mary Gauthier en Tom Paxton tot hun fans rekenen. Crystal & Pete uit Louisana mochten in 2017 ook al de International Folk Music Award voor Artist of The Year mee naar huis nemen voor hun debuut album Before I Go. 2 jaar later werden ze door de Assiociated Press voor hun vervolgalbum ook al beloond met “One of The best Americana Albums of the year”. Maar de bands nieuwste juweeltje, is misschien wel hun mooiste en meest puurste collectie liedjes tot nu toe. Hun ogenschijnlijk eenvoudige liedjes zijn van een haast onbeschrijfelijke schoonheid. Mede door de hemelse samenzang en vooral de bijzondere stem van Crystal die je werkelijk tot op het bot weet te raken. Hun liedjes klinken tijdloos en zijn gewoon geweldige kleine karaktervolle verhaaltjes en poëtische juweeltjes. Soms ook met wat geleende inspiratie zoals in het nummer The Prophet dat gebaseerd is op een quote uit het gelijknamige boek van Khalil Gibran. Qua begeleiding hebben deze songs ook maar weinig nodig dus houden ze het bij een gitaartje, een banjo en een octave mandoline. Puur en zonder opsmuk. Het album werd geproduceerd door niemand minder dan Dirk Powell die op 1 liedje ook nog een stukje piano speelde. Heel veel mooier als dit album hebben we nog niet echt gehoord dit jaar dus dit is er zeker eentje die vast voor de jaarlijstjes genoteerd kan worden.

Ordinary Elephant is CD van de maand juni !

Video: Ordinary Elephant - Once Upon a Time
  Kristel Snellen - Breathe
 


Betoverend mooi, traag folk debuut.


Breathe is de eerste EP van de in Den Haag woonachtige muziek liefhebber en schrijver Kristel Snellen. We kennen Kristel vooral als muziekliefhebber waar ze een graag geziene gast is bij concerten in het land. Dat ze zelf ook mooi kan zingen dat was al een tijdje opgemerkt door verschillende artiesten. Ze stond al eens op het podium met artiesten als Malcolm MacWatt, Martyn Joseph en Dayna Kurtz die haar uitnodigde om een paar nummertjes mee te zingen. De liefde voor muziek kreeg ze met de paplepel ingegoten door haar vader Piet Snellen die vroeger in Sevenum een mooi folkpodium bestierde waar artiesten als Kieran Halpin en Martyn Joseph ook speelde. Daarnaast woonde ze ook 5 jaar lang in Ierland waar je op elke straathoek topmuzikanten tegenkomt. Het schrijven van verhalen doet ze al jaren dus het schrijven van liedjes was voor haar dan ook eigenlijk geen grote stap. Net als haar verhalen hebben haar liedjes ook een sfeervol donker karakter maar gloort er tussen de duisternis vanachter de wolken wel ook altijd nog een streepje zonnige hoop en liefde doorheen. Deze EP kwam met hulp in productie, mix en mastering mede tot stand dankzij Robert Maché. Al vele jaren de vaste sideman van Dayna Kurtz en ook bekend van The Continental Drifters. Robert speelde ook gitaar, bas, keyboard en percussie op het album en zijn vrouw Candace Maché zong in de achtergrond vocalen op 2 nummers. Verder horen we ook bijdrages van Kieran Ledwidge op viool, en op banjo, zang en fiddle Malcolm MacWatt. Malcolm betoverd de prachtsong Breathe om tot broeierige Keltische droom. De kabbelende banjo en gejaagde folkgezang klinkt alsof die vanuit de heuvels neerdaalt op de stem van Kristel die traag door de vallei heen schrijd. Een fraai en bijzonder debuut EP’tje dus die je al nieuwsgierig maakt naar wat deze dame nog meer in petto heeft.

Video: Kristel Snellen ft. Malcolm MacWatt - Breathe
  Heather Little - By Now
 


Texaanse dame met heerlijke meeslepende songs.


Heather Little is een tot nog toe redelijk onder de radar opererende singer-songwriter uit Texas. Ze werd onlangs opgepikt door het label Need To Know Records die ook al eerder hun nek uitstaken voor fantastische artiesten als Nathan Bell en Malcolm MacWatt. Het is echt een liefhebbers label gerund door Brian Brinkerhof die een heel warm hart heeft voor artiesten met liedjes die ook echt een verhaal hebben. Liedjes over persoonlijke zaken met een hoop drama erin, maar dat maakt juist vaak de mooiste liedjes;-) Heathers songs zijn overigens ook al opgemerkt door gerenommeerde artiesten zoals Miranda Lambert en Sunny Sweeney die al eens songs van Heather opnamen. De stem van Heather is ook prachtig en doet mij soms een beetje denken aan die van Lucy Kaplanski of Lori McKenna die we ook allebei hoog hebben zitten. Er zijn echter ook raakvlakken qua intensiteit met Patty Griffin die overigens ook meezingt op dit album. By Now bevat prachtige meeslepende en hartverscheurend mooie country en americana songs met prachtige subtiele instrumentatie van gitaar, mandoline, accordeon, pedalsteel, strijkers, contrabas een pianootje. Naast Patty horen we ook uitstekende muzikale bijdragen van Duke Levine, Jared Tyler en John Deaderick. Fijn ook om te zien dat deze dame onlangs ook is toegevoegd aan de lineup van Ramblin Roots festival.

Video: Heather Little - This Life Without You (feat. Patty Griffin)
  Richard Thompson - Ship To Shore
 


Blijft onverminderd actief prachtalbums produceren.


In beweging blijven is beter dan stilstaan, dat is het motto van Richard Thompson. Hij kan het weten want is al meer dan een halve eeuw actief. Vanaf de vroege jaren 60 als Britse Folkrock pionier in Fairport Convention, via de jaren 70 als helft van het duo Richard en Linda Thompson tot zijn vele jaren als solo artiest. Op zijn muzikanten pad werd hij gelauwerd als een van de beste gitaristen door muziekmagazine Rolling Stone. Veel van zijn songs zijn door de grote der aarde opgenomen: Emmylou, Robert Plant, R.E.M, Bonnie Raitt, David Byrne en vele anderen. Ship To Shore is een beetje synoniem voor de lange tijd dat alles in de wereld even stilstond. Op de hoesfoto maakt hij natuurlijk een knipoog naar de classic Wes Anderson film Life Aquatic with Steve Zissou. De openingstrack Freeze is het eerste nummer dat hij schreef voor dit nieuwe album en daarmee laat hij gelijk weer horen waarom hij zo een unieke artiest is in zijn stijl. Hij heeft hier een soort bezwerend Afrikaans en Celtisch ritme samengesmolten met een beetje lugubere tekst die treurig en cynisch tegelijk is. Het gaat over een man die zo vastgelopen zit in zijn leven dat hij er zelfs niet meer toe in staat is om er zelf een einde aan te maken, daardoor blijft hij bewegingsloos op de rand staan. Hopende dat een flinke vriendelijke windvlaag hem zal helpen hem uit zijn lijden te verlossen. Vanaf dat moment worden de teksten eigenlijk alleen nog maar donkerder zoals in het nummer over een soldaat met PTSS. Maar zo een lied verpakt hij dan wel weer in een lekkere pakkende melodie die de luisteraar in eerste instantie op het verkeerde been zet. Dat is dan weer de humor van Richard om de luisteraar te verleiden met een aangenaam muzikaal kabbelend beekje terwijl er ondertussen haaien op de loer liggen. Verder kun je op Ship To Shore natuurlijk ook weer gitaarwerk verwachten waar je je vingers bij af kunt likken. Zoals in het nummer Maybe waar de hoofdpersoon langzaam maar zeker de weg kwijt raakt. Ship To Shore is prachtig opgenomen en naast zijn vaste bandleden met o.a de fantastische drummer Michael Jerome horen we ook mooie fiddle partijen van David Mansfield en gastvocaliste Zara Phillips. Richard Thompson blijft gewoon onverminderd prachtalbums produceren.

Video: Richard Thompson - Maybe
  Charlie Parr - Little Sun
 


Instant klassiekers van een muzikale nomade.


Charlie Parr’s nieuwe album met een besneeuwd straatbeeld op de hoes lijkt misschien in een verkeerd jaargetijde uitgebracht. Echter slaat de titel Little Sun wel weer tamelijk toepasselijk op de huidige Nederlandse zomer van 2024;-) Het album staat vol met fraaie een tikkeltje gruizige songs met een vleugje Dylan maar ook een beetje van een jonge Tom Waits vanwege de fraaie bar piano klanken. Het verbaasd mij niet dat Smithsonian Folkways dit plaatje oppakt want Charlie Parr heeft absoluut echt iets authentieks in zijn muziek. Het is volgens mij ook niet echt een man die je vast kunt pinnen op een bepaalde plek, hij komt en gaat waar hij op dat moment wil zijn. Een beetje als een muzikale nomade die elke dag beslist of hij op een trein klimt naar een nieuw avontuur. Little Sun is alweer zijn 18e album en voor deze plaat was Tucker Martine (The Decemberists, Sufjan Stevens, My Morning Jacket) verantwoordelijk voor de productie. Het liedje “The Loner” gaat ongetwijfeld ook over Charlie Parr zelf want dat issie gewoon. Een levende versie van een aparte individualist die telkens zijn eigen pad volgt. Niet altijd een pad dat hem altijd in een gespreid bedje laat belanden of een van te voren gekozen pad richting commercieel succes. Maar ach zo werken dit soort artiesten nu eenmaal gewoon het liefst op hun eigen manier. Charlie had anders vaak de gewoonte om een album zelf op te nemen en dan gewoon de 1e of 2e take te gebruiken en eventuele foutjes er gewoon in te laten zitten en dan gewoon weer door te gaan met iets anders. Little Sun werd opgenomen in Portland, Oregon midden in de winter terwijl er buiten een flink pak sneeuw lag. Dus zat hij daar toch een beetje vast in de studio en onder de leiding van Tucker Martine die hem daardoor juist mooi gefocust had op het maken van dit fraaie album. Little Sun behoord daardoor tot het beste werk van Charlie Parr. Er zijn ook nog mooie gastbijdrage te horen van zangeres Anna Tivel.

Video: Charlie Parr- Little Sun
  Greg Trooper & Band - Up On the Bandstand
 


Unieke live opnames uit de jaren 90
van deze enorme muzikale held!We missen deze geweldige man en zijn muziek nog altijd vreselijk sinds hij in 2017 overleed. Greg was uniek en hij had een heel bijzondere band met Nederland maar ook met Italië waar hij ook op handen werd gedragen en vele malen tourde sinds de vroege jaren 90. Up On The Bandstand zijn opnames die Greg maakte toen hij met zijn volledige band optrad in 1993 in Sesto Calende in Italië. Via de inmiddels ook overleden promotor Carlo Carlini aldaar, kwam Greg ook in contact met Renato Bottani. Renato had deze opnames in handen had gekregen als verzamelaar en fan van Greg. Deze bandopnames zijn redelijk uniek te noemen omdat er nauwelijks officiële live opnames te vinden zijn van Greg met band. Renato Bottani wilde dus heel graag dit album uitbrengen op zijn label en nam contact op met Greg zijn zoon Jack. Jack genoot van deze bijzondere opnames van zijn vader en gaf zijn zegen om dit uit te brengen. In het eerste nummer op de cd moet de Italiaanse geluidsman nog wel een beetje bijdraaien en is een klein beetje feedback te horen maar dat is verder op de cd allemaal gefixt. Wat je hoort is een band die staat als een huis met op gitaar en mandoline wijlen Duane Jarvis, op drums en Rick Shell en Greg Shirley op bas en alle heren zingen ook backingvocals. Er staan 15 tracks op dit album met o.a. classic Trooper songs zoals Ireland, Hannah’s Dreams, Halfway, We won’t Dance maar ook wat meer obscure songs zoals The Heart dat Greg schreef met Tom Russell & Duane Jarvis en Someday dat hij schreef samen met Steve Earle. Of I Thought I Was Dreaming van het al lang niet meer leverbare album Everywhere. Maar ook Little Sister een liedje van Greg dat juist weer door Steve Earle werd gecoverd omdat hij het zo mooi vond. Wat zeker als een paal boven water staat is dat we hier Greg en zijn companen horen op de toppen van hun kunnen, en dus is dit een absolute must have voor Greg fans maar ook voor andere liefhebbers van zijn muziek want heel veel van zijn albums zijn heden ten dagen niet meer of nauwelijks nog verkrijgbaar.

Video: Greg Trooper & Band - Hannah's Dreams (Live 1997)
  Ruth Moody - Wanderer
 


Bloedmooie langverwachte nieuwe album
van Wailin' Jennys frontvrouw.Wanderer is het langverwachte nieuwe solo album van de in Australië geboren maar in Canada opgegroeide singer-songwriter Ruth Moody, die tevens oprichter en bandlid is van folk trio, The Wailin’ Jennys. Ze is een Multi-instrumentalist die gezegend is met een hemelse stem en ze won ook al 2 Juno awards (de Canadese Grammy). Ze kan tevens Mark Knopfler tot een van haar grootste fans rekenen en tourde ook veelvuldig met hem. Maar ook met haar eigen albums had ze erg veel succes. Met haar laatste studio album, alweer uit 2013 These Wilder Things bereikte ze miljoenen muziek liefhebbers. Tevens speelde ze mee en zong ze op albums van o.a Mark Knopfler, Bruce Hornsby, Allison Russell, Rodney Crowell, Aoife O’Donovan, Della Mae, Oh Susanna. Ze nam haar nieuwe cd Wanderer op in Nashville. Het werd geproduceerd door Moody en Dan Knobler (Allison Russell, Lake Street Dive) en werd gemixt door Tucker Martine (My Morning Jacket, First Aid Kit, The Decemberists). Wanderer is wederom een schitterende collectie hemelse songs gezongen door een absolute engel. Qua tekst verhalen ze over heel persoonlijke zaken. Van “Seventeen” een echt gebeurd verhaal over een onbeantwoorde liefde en een hommage aan haar hometown Winnipeg tot een prachtig duet met Joey Landreth in "The Spell of the Lilac Bloom". Wanderer bied een heel scala aan fraaie persoonlijke songs. Muzikaal is het ook één en al rijke weelde van akoestische instrumenten met schitterende vocale harmonieën en een prachtige huilende pedal steel.

Video: Ruth Moody - "Already Free"
  Tim Easton - Find Your Way
 


Prachtig ingetogen singer-songwriter plaat zo is Easton op zijn best.


Singer-songwriter Tim Easton groeide op in Upstate New York grenzend aan de Canadese grens. Door de jaren heen is hij inmiddels al heel de wereld over geweest. Hij woonde o.a ook een tijdje in Akron, Ohio en Tokyo, Japan en leefde tevens 7 jaar als straat muzikant in London, Parijs, Madrid, Praag, Dublin en waar hij onderweg maar een paar dagen neerstreek. Intussen is hij al weer een tijdje woonachtig in Nashville, Tennessee. Zijn nieuwe plaat maakte hij deels in Victoria en gaat vooral over om voor jezelf een nieuwe weg vinden na een verbroken relatie. Zijn songs zijn eigenlijk kleine filmische verhaaltjes verstopt in 3 minuten stukjes muziek. Er zijn maar weinig dichters die hun eigen pad volgen zo toegewijd als Tim Easton. Door de jaren heen heeft hij met zijn muziek heen en weer gelaveerd tussen folk muziek en rock 'n' roll (en natuurlijk Americana voordat het zo hete). Hij switchte regelmatig tussen solo singer-songwriter muziek en optreden met een band. Persoonlijk vinden we Easton op zijn best gewoon meer puur en akoestisch en zonder al te veel opsmuk. Want zijn intense songs en charismatische performance komt dan het mooiste uit de verf. We zullen nooit vergeten hoe hij ooit in zijn eentje als voorprogramma van John Hiatt in Carré heel de zaal in wist te pakken. Op Find Your Way doet precies ook waarin we hem het beste vinden en dat is het brengen van fraaie liedjes met een mooie akoestische omlijsting.

Video: Tim Easton - Find Your Way
  Guy Clark - Truly Handmade
 


Fantastische opnames van Guy Clark door Rodney Crowell
en Guy’s kleinzoon uitgezocht in de Clark archieven.Met voorwoord in fraai bijbehorend boekje van de legendarische muziek journalist Peter Blackstock. Peter verteld dat hij met weemoed in 2013 luisterde naar My Favorite Picture of You, omdat hij dacht dacht dat dit de laatste opnames zouden zijn van zijn held Guy Clark. Een ieder die Guy’s workshop in de Country Music Hall Of Fame heeft gezien, zal het niet verbazen dat tussen de zorgvuldig gearchiveerde tapes nog muzikale juweeltjes zaten. Heel veel opnames bevatte namelijk “songs in progress” en de oorspronkelijke opnamesessies afkomstig uit de diverse decennia dat Guy Clark actief was. Ze zijn allemaal met liefde beluisterd en uitgezocht door kleinzoon Dylan Clark en Rodney Crowell samen en wat ze vonden was heel erg veel moois! Zoveel moois dat ze deze release Truly Handmade volume 1 noemde. Dit voorspelt natuurlijk dat er op een later tijdstip nog meer uit zal komen uit die archieven. Deze eerste set met 15 songs bevatten tracks uit de beginjaren van zijn carrière met voornamelijk solo akoestische demo tracks die verbazingwekkend goed en puur klinken. Het is haast alsof je jezelf transporteert naar het begin van Guy’s muzikale leven, alsof je zijn buurman was en je een biertje bij hem kwam drinken. En Guy ineens tegen je zei: “hey buurman, ik heb wat liedjes geschreven, wil je even luisteren wat je ervan vind?” Het klinkt zo helder en dichtbij dat ze ook echt behoorlijk binnen komen! Rodney Crowell koos enkele demo’s van de door hem in 1981 geproduceerde album The South Of Texas maar ook demo’s van zijn 1975 debuutalbum Old No 1. Natuurlijk hebben Guy’s fans songs als L.A. Freeway en Let Him Roll vast al vaak gehoord maar nog niet zo prachtig en puur als ze hier zijn vastgelegd. Naast bekende songs horen we hier ook een aantal songs die destijds op demo’s zijn achter gebleven, vergeten op een plank en nooit op een album zijn verschenen. Bijna de helft van dit album bevat songs die compleet nieuw zullen zijn voor Guy Clark fans zoals het prachtige met Susanna samen geschreven Miss Alice Pringle. Crowell hoorde het voor het eerst in 1972, en vond het toen al prachtig en probeerde Guy aan te sporen dat op een album te zetten. Verder horen we hier ook eindelijk Guy’s eigen versie van Step Inside My House dat later door Lyle Lovett werd opgenomen en zelfs de titeltrack werd van zijn album met songs van Texans die hem hadden beïnvloed. Grappig detail is ook dat Guy Clark zelf destijds heeft verklaard dat dit tevens de allereerste song was die hij ooit schreef. Het cdtje is verder ook echt prachtig uitgegeven in een digipack met bijzondere foto’s van de archieven, een jonge Guy en foto’s van handgeschreven teksten. Echt zeer de moeite waard en bijzonder document.

Video: Guy Clark - Step Inside My House


overige nieuwe/komende releases:

  Pokey Lafarge
  Rhumba Country

  Willie Nile
  Live At Daryl's House Club

  Tribute To Chet Atkins
  We Still Can't Say Goodbye

  Bywater Call
  Shepherd


  release: 02 augustus


  Jesse Dayton
  The Hard Way Blues


  release: 28 juni
  John Moreland
  Visitor

  Emily Nenni
  Drive & Cry

  Anya Hinkle
  Oceania


 


  Seth Lee Jones
  Tulsa Custom


  release: 14 juni


  John Blek
  Cheer Up


  release: 06 september* Live tips
Over The Rhine

Karin Bergquist en Linford Detweiler mixen country, folk, jazz, soul, gospel, blues en pop tezamen tot een betoverend geluid waarmee Over the Rhine telkens tot ongekende hoogten stijgt. Direct bij de eerste noten word je gegrepen door de werkelijk prachtige en intense songs vol emotie” schreef men over deze band in de media.

Over the Rhine bestaat al sinds de jaren negentig en met haar indrukwekkende oeuvre heeft de band een uiterst fanatieke fanbase opgebouwd. Ze traden op met diverse grootheden zoals Bob Dylan en The Cowboy Junkies.Liveshows van Over the Rhine zijn openbaringen waarbij het kippenvel over je rug schiet, het zijn ervaringen die je niet snel zult vergeten. Mede daarom wordt hun toegewijde fanbase met elke tour groter.

vr 14 juni TivoliVredenburg, Utrecht

za 15 juni LantarenVenster, Rotterdam uitverkocht

ma 17 juni de Oosterpoort, Groningen

di 18 juni Junushoff, Wageningen


YouTube Video: Over the Rhine
- Born Live at Heartwood SoundstageJesse Matas

De Canadese singer-songwriter Jesse Matas kennen we als lid van de folkrockformatie Crooked Brothers. Die formatie staat echter al een jaar of tien op de pauzestand en in die tijd bracht Matas zijn soloalbum Tamarock uit.

Alweer uit 2018, die plaat, maar daar merk je niets van, want het materiaal is tijdloos. Opener Tamarack is een spannende akoestische folksong waarin Matas’ stem vol zeggingskracht meteen de hoofdrol pakt. Aan de andere kant zijn er tracks als Walking Human, een heerlijke Crosby, Stills, Nash & Young-achtige rocker in de stijl van Almost Cut My Hair.

za 22 juni Eindeloos Eiland Festival, Kortgene

di 25 juni J.U.B. Werden, Essen (Duitsland)

do 27 juni de Waker, Maassluis

vr 28 juni TivoliVredenburg, Utrecht

zo 30 juni Thedinghsweert, Tiel


YouTube Video: Jesse Matas
- Acoustic Live SessionThe Delines
plus support: Our Man In the Field en Freddy Trujillo

The Delines keren terug naar Nederland! Onder leiding van singer-songwriter Amy Boone, betoveren ze het publiek keer op keer met hun unieke soul-roots geluid. Met prachtige, dromerige stemmen, diepgaande verhalende teksten van gitarist Willy Vlautin, en hun kenmerkende 'late night countrysoul' stijl, belooft het een prachig tourtje te worden. Ze spelen hun classics én geven een voorproefje van de songs die op hun gloednieuwe album te vinden zijn.

Het laatste album van The Delines, 'The Sea Drift' werd in de Volkskrant omschreven als “een literair meesterwerk in 11 hoofdstukken" en geprezen als een van de mooiste albums van het jaar in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Op hun een-na-laatste album 'The Imperial' hoor je een ontspannen mix van countrysoul, prachtige verhalende teksten en de doorleefde stem van Boone. Ook dit album werd in de Volkskrant uitstekend beschreven als "een literair muziekpareltje".di 09 juli Muziekgebouw, Eindhoven

wo 10 juli Victorie , Alkmaar

do 11 juli Metropool, Hengelo

vr 12 juli Neushoorn, Leeuwarden

za 13 juli Static Roots, Oberhausen


YouTube Video: The Delines
- Don't Think Less Of Me
Live tips:


tours:
(klik naam voor data)

The Rain Parade

Over The Rhine

Jesse Matas

The Delines

Malcolm MacWatt

Good Guy Hank

Aaron Boyd

Carter Sampson
Festivals:
(klik naam festival of banner voor meer info)


21, 22, 23 juni Eindeloos Eiland Festival , Kortgene:

met oa John Blek, Woolf
Jesse Matas, Alex Roeka12, 13, 14 juli Bospop , Weert:

met oa John Fogerty, Robert Jon & The Wreck
Mike Farris & Band, Julian Sas Band
Zucchero, Patti Smithzat 20 juli Keerpuntblues , Spijkerboor:

met oa The Bluesbusters, Doin’ Alright
Jon Meyerjon & the Doggoners
Blond and Blue

voor meer LIVE tips: